Mezgec spet ob najboljših, Carapaz do zmage

Mezgec spet ob najboljših, Carapaz do zmage
07.08.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Poljska. Luka Mezgec ob najboljših in v majici najboljšega po točkah. Sprint Richardu Carapazu. Češka. Padec pred sprintom.

Poljska
Po dveh sprinterskih preizkušnjah je bila tretja etapa na dirki po Poljski precej bolj razgibana. Obenem je bila z 203 kilometri tudi najdaljša. Wadowice so gostile start, cilj pa Belsko Biala.

Za konec so morali kolesarji prevoziti še tri sedem kilometrov dolge kroge in jasno je bilo, da bo do večje selekcije prišlo na zadnjem, 2,5 km dolgem klancu s 4-odstotnim povprečnim naklonom. Po pričakovanjih je prišlo do pobega štirih kolesarjev. Tokrat so to bili Kamil Gradek (CCC Team), Patryk Stosz (Poljska reprezentanca), Quentin Jauregui (AG2R La Mondiale) in Taco van der Hoorn (Jumbo-Visma).

V glavnini so večino dela pri narekovanju ritma opravili člani Deceuninck Quick Stepa, medtem ko je majico vodilnega v skupnem seštevku nosil svetovni prvak Mads Pedersen, ki sicer vozi za Trek Segafredo. Tudi Luka Mezgec je upal na izboljšanje četrtega mesta v skupnem seštevku. A najprej je moral prestati zaključne zahtevne kilometre. Ob vstopu v zaključne kroge je pospešil Nathan Haas, v zadnjih sedem kilometrov pa so glavnino popeljali Evenepoel, Senechal in Ballerini.

V vse manjši skupini sta izmed sprinterjev vztrajala Mezgec in John Degenkolb. Zaključek je bil dovolj zahteven, da je bilo v sprintu bolj pomembno, kdo je ohranil več moči, kot pa kdo je “po poklicu” sprinter. Richard Carapaz je znal izkostiti pomoč Ineosa in je 350 metrov pred ciljem začel s sprintom. Nihče pa ga ni uspel več prehiteti. Po dobrih petih urah je dobil etapo in prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

V prvi skupini je etapo končalo dobrih 20 kolesarjev. Luka Mezgec je zasedel šesto mesto. Carapaz ima zdaj štiri sekunde prednosti pred Ulissijem in Maleckijem. Mezgec ostaja četrti s štirimi sekundami zaostanka. Je pa najboljši po točkah. Zbral jih je že 43, medtem ko jih ima njegov najbližji zasledovalec Jasper Philipsen 30. Do konca sta še dve etapi.

Češka
Po uvodni ekipni vožnji na čas se je z drugo etapo nadaljevala tudi dirka prve kategorije po Češki. Tam nastopa Adria Mobil, pa Jan Tratnik, Domen Novak, Luka Pibernik in Grega Bole za Bahrain McLaren, za avstrijsko moštvo pa tudi Andi Bajc in Žiga Grošelj.

Prostejov je gostil start, po 194 kilometrih pa je bil cilj v Uničovu. Prvi del trase je bil sicer razgiban, zadnjih 50 kilometrov pa ravninskih, tako da je bilo jasno, da se bodo za zmago udarili sprinterji. Dva kilometra pred ciljem je prišlo do padca, tako da so nekaterih ostali ujeti v ozadju, tudi Marko Kump.

"Iz avtomobila nisem videl, zakaj je prišlo do padca dva kilometra pred ciljem, so pa za njim ostali ujeti tudi naši kolesarji, Jani Brajkovič se je moral ustaviti in počakati, a ni padel. Tudi z drugimi ni nič narobe, glavno je, da smo se ognili padcu in poškodbam," je pojasnil športni direktor Adrie Mobila Branko Filip. Sprint je dobil Jordi Meeus (SEG Academy). Drugi je bil Tim Merlier, tretji Max Kanter in četrti Olav Kooij.

Luke Durbridge je ubranil vodstvo v skupnem seštevku. Pred kolesarji sta še dve zahtevnejši etapi. "Ekipe iz svetovne serije res povsem nadzorujejo dirko, kolesarji so zelo dobro pripravljeni in vidi se, kako željni dirkanja so vsi. Nam kontinentalnim ekipam tako pustijo le drobtinice, ne pustijo nas niti v beg, a se bomo borili še naprej in poizkusili najti priložnost zase," je še dodal Filip.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ