Mladinski Roubaix: Neulovljiva Omrzel in Valjavec

Mladinski Roubaix: Neulovljiva Omrzel in Valjavec
07.04.2024 AVTOR: DZ; foto: Kolesarska zveza Slovenije

Neverjetno, a še kako resnično! Na mladinski različici dirke Pariz-Roubaix je zmagal Jakob Omrzel pred Erazmom Valjavcem.

Zgodovinski uspeh
Članska dirka Pariz-Roubaix je bila to nedeljo v središču pozornosti. Že včeraj so s to preizkušnjo opravila dekleta, a še preden so danes člani prišli na cilj, so bili tam tudi mladinci. Ti so dirko začeli v kraju Lecelles, cilj pa je gostil velodrom v Roubaixu.

Premagati so morali 111 klometrov dolgo preizkušnjo s 17 tlakovanimi odseki. Tudi z znamenitima Mons en Pevel in Carrefour de l’Arbre. Na startu je bila vsekakor izjemno močna slovenska mladinska reprezentanca. Sestavljali so jo Jakob Omrzel, Nejc Peterlin, Vid Murn, Erazem Valjavec, Bastian Petrič in Gašper Štajnar. Omrzel se je v beg še z enim kolesarjem podal že na prvem tlakovanem odseku.

Na zadnjem izmed teh odsekov se mu je priključila še skupina štirih kolesarjev, v kateri je bil še Valjavec, tako da je Slovenija imela kar dva predstavnika v ospredju. Sledil je sprint. Po več kot dveh urah in pol dirkanja je zmagal Omrzel pred Valjavcem. Tretji je bil Axel Van den Broek, četrti pa svetovni prvak Albert Withen Philipsen. Nejc Peterlin je bil 16., Gašper Štajnar pa 58. Na tej dirki so v preteklosti zmagali tudi Homas Pidcock, Mads Pedersen, Jasper Stuyven, Geraint Thomas …

Slabši mlajši člani
Na sporedu je bila tudi dirka Pariz-Roubaiz za mlajše člane. Tudi tu je nastopala slovenska reprezentanca v postavi Anže Ravbar, Žak Eržen, Natan Gregorčič, Marcel Gladek, Grega Podlesnik, Domen Oblak in Jaka Marolt.

Dirka se je začela v kraju Le Cateau Cambresis, končala pa tako kot ostale na velodromu v Roubaixu. Kolesarji so morali premagati 164 kilometrov dolgo preizkušnjo. Tim Torn Teutenberg iz razvojne ekipe Lidl Trek je dobil sprint trojice. Drugi je bil Robert Donaldson, tretji pa Robin Orins. Najboljši Slovenec je bil Žak Eržen na 47. mestu. Zaostal je za 6:25. Anže Ravbar je bil 49., Jaka Marolt pa 61. Ostali so odstopili.

Glivar peti v Italiji
Mnogi izmed tistih mlajših članov, ki jim tlakovani odseki ne ustrezajo, so se lahko pomerili na tradicionalni enodnevni dirki v Italiji Trofeo Piva. Gre za zahtevno 179 km dolgo krožno preizkušnjo s startom in ciljem v kraju Col San Martino. Na startu so bili tudi kolesarji slovenskih moštev Adria Mobil, Ljubljana Gusto Santic in Sava Kranj.

A izmed Slovencev se je z najboljšimi na koncu lahko boril samo Gal Glivar, ki zastopa barve razvojne ekipe UAE Team Emirates. Tokrat je do zmage prišel Pavel Novak pred Alessandrom Pinarellom in Diegom Pescadorjem. Kolesarji so na cilj prišli vsak posebej. Pol minute za zmagovalcem pa se je šesterica borila za četrto mesto. To je pripadlo Kajaminiju, peti pa je bil Glivar, ki tako nadaljuje z uspešnimi predstavami v tej sezoni.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ