Mohorič bežal, Contador spet napadal, Froome ugnal Nibalija

Mohorič bežal, Contador spet napadal, Froome ugnal Nibalija
07.09.2017 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Španiji spet pestro. Tokrat je zmagal Sander Armee. Tudi med najboljšimi hudi boji. Matej Mohorič v pobegu.

Na dirki po Španiji se peklenski ritem nadaljuje. Za kolesarji je 18. etapa. Ta je bila predvsem v drugem delu zelo razgibana.

Začela se je v Suancesu, cilj pa je bil na vrhu vzpona Santo Toribio de Liebana. Etapa je bila dolga 169 koilometrov, kolesarji pa so morali premagati tri vzpone tretje kategorije in enega druge. A pravi vsi so se zvrstili v zadnjih 70 kilometrih. Po pričakovanjih smo videli dve dirki v eni. Tisto za etapno zmago in dirko v boju za rdečo majico. Prav zato je takoj po startu prišlo do številnih napadov in do pobega dneva je prišlo po prevoženih kar 60 kilometrih.

V ubežni skupini je bil spet tudi Matej Mohorič (UAE Team Emirates). Pridružili so se mu Julian Alaphilippe, Matteo Trentin (oba Quick-Step Floors), Alessandro De Marchi (BMC), Magnus Cort Nielsen (Orica-Scott), Nelson Oliveira, Marc Soler (oba Movistar), Patrick Konrad (Bora-Hansgrohe), Clément Chevrier, Alexis Gougeard (oba AG2R La Mondiale), Toms Skujins (Cannondale-Drapac), Antwan Tolhoek (LottoNL-Jumbo), Aleksej Lutcenko (Astana), Giovanni Visconti (Bahrain-Merida), Jér émy Maison, Anthony Roux (oba FDJ), Stéphane Rossetto (Cofidis), Sergio Pardilla (Caja Rural-Seguros RGA) in Aldemar Reyes (Manzana-Postob ón).

Moštvo Sky, ki je branilo rdečo majico Christopherja Frooma se z ubežniki ni obremenjevalo, tako da so si do vznožja prvega vzpona tretje kategorije Collada de Carmona privozili več kot 13 minut naskoka. Matej Mohorič je bil vseskozi zelo aktiven, a večina ubežnikov je skupaj začela tudi naslednji vzpon. Na trejem vzponu dneva – govorimo o edinem klancu druge kategorije Collada de la Hoz – pa je prišlo do prave selekcije. Gougeard in Sander Armee sta pospešila, sledili pa so jima samo Alaphilippe, Soler in Lucenko.

Na spustu so v ospredju ostali samo še Armee, Lucenko in Alaphilippe. Zadnja dva sta na letošnji Vuelti že slavila zmagi. Tri kilometre do cilja je odločilen napad izpeljal Armee. Zadnji je popustil Lucenko vsega šesto metrov pred ciljem. Armee je tako slavil prvo zmago med profesionalci. Aleksej Lucenko je bil drugi, tretji pa Giovanni Visconti. Matej Mohorič je etapo končal na 14. mestu. Zaostal je za 2:49. Nadvse pestro je bilo tudi v glavnini. Na drugem kategoriziranem vzponu Collada de Ozalba so ritem narekovali člani Katjuše Alpecina.

Pod vrhom vzpona je napadel Fabio Aru. Italijan je z napadom nadaljeval sam. V nadaljevanju si je privozil že več kot minuto in pol prednosti pred Froomovo skupino. Pravi boj pa se je vnel na predzadnjem vzponu. Na že prej omenjenem klancu Collada de la Hoz. Spet je akcijo začel Alberto Contador, a do večjih razlik vseeno ni prišlo. Froome je bil tokrat pozoren in je odgovarjal tudi na Špančeve napade. Na vrh so najboljši prišli skupaj. Ob Contadorju in Froomu tudi Kelderman, Nibali in Zakarin.

Torej glavni favoriti. Sledil je še spust in zaključni vzpon. Tam so člani Skyja spet pokazali izjemno moč, saj so pričeli narekovati oster ritem, tako da do pravih napadov ni prišlo. Tudi Aru je izgubil večji del prednosti, ki si jo je privozil. Na koncu pa je prav Froome pokazal pravo moč, saj je osemsto metrov pred ciljem napadel. Tokrat je popustil Nibali, Britancu pa sta lahko sledila samo Contador in Michael Woods. Aru si je kljub pogumni akciji privozil le 12 sekund naskoka.

Contador, Froome in Woods pa so na cilj prišli štiri sekunde pred Zakarinom in Keldermanom. Nibali je izgubil 21 sekund. V skupnem seštevku ima Froome zdaj 1:37 prednosti ped Nibalijem in 2:17 pred Keldermanom. Sledijo Zakarin, Contador, Lopez, Woods, Aru, Poels in Kruijswijk. Najboljši Slovenec je zdaj Matej Mohorič na 35. mestu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ