Morton v Pariz prišel kar teden dni pred karavano in zaključil Alt Tour

Morton v Pariz prišel kar teden dni pred karavano in zaključil Alt Tour
13.07.2021 AVTOR: N. Gr., foto: EF Pro Cycling

Lachlan Morton je zaključil Alt Tour, svoj osnovni cilj - prehiteti karavano Toura do Pariza pa je presegel za kar teden dni. Vmes se je Morton boril z zdravstvenimi težavami, a vendarle uspešno končal izjemen podvig.

O Alt Touru smo že pisali, šlo je za nov projekt ekipe EF - Education First, s katerim skrbijo za publiciteto in hkrati promovirajo alternativne, bolj ultramaratonsko usmerjene načine kolesarjenja. Tokratni Mortonov podvig je bil zelo jasen - brez podpore ekipe je prevozil celotno traso letošnjega Toura, vključno s transferji, in danes ponoči že prispel v Pariz.



Morton si je za cilj zadal, da prehiti karavano do Elizejskih poljan, a je imel v prvem tednu kar nekaj težav. Ker ga je v prvih dneh nenehno pral dež, so se mu na nogah naredili veliki žulji, podplati so se mu vneli in prisiljen je bil pedala poganjati kar v natikačih, s katerimi je do nog spravil vsaj malo več zraka.

V drugem tednu so se razmere izboljšale, Morton pa je opravil nekaj izjemnih podvigov. Posebej impresiven je bil zadnji podvig, ko se je po 17 dneh na kolesu odločil, da bo zadnjo etapo do Pariza opravil kar v enem kosu.

Čakalo ga je 576 kilometrov brez pravega predaha, boril se je z nasprotnim vetrom, a ni obupal in zadnjo etapo je oddelal brez spanca, kar je glede na vse prevožene kilometre v minulih 18 dneh izjemen podvig sam po sebi. V zadnjih dneh mu je ob strani stala tudi družina, ki je priletela iz Kolorada in tudi z njihovo pomočjo je Morton v Parizu izpolnil svoj cilj, kar šest dni prej, kot je načrtoval.

V zgodnjih jutranjih urah je pripeljal na Elizejske poljane, kjer je s šampanjcem v rokah zaključil svoj Alt Tour. Morton je v 18 dneh na kolesu preživel 225 ur, premagal je 66831 višinskih metrov in skupno 5509 kilometrov. To so številke, ki se jih v celotni sezoni ne bi sramovali niti zelo dobri rekreativni kolesarji.

Podvig Mortona je imel tudi dobrodelno noto, s pomočjo donacij je zbral 359 501 funt, ki jih bo namenil fundaciji World Bicycle Relief. Več lahko preberete na uradni spletni strani Alt Toura - https://alttour.ef.com.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ