Na EP s Pogačarjem in Mohoričem

Na EP s Pogačarjem in Mohoričem
07.09.2021 AVTOR: DZ

Pred vrati je evropsko prvenstvo v kolesarstvu. Tudi Slovenija bo prisotna. Glavno ime pa vsekakor Tadej Pogačar, odlično pripraljen je Matej Mohorič. Slovenci s petimi člani.

Pri Kolesarski zvezi Slovenije so z informacijami sicer zelo skopi, a jutri se začne evropsko prvenstvo v cestnem kolesarstvu. To bo v Trentu. Sicer govorimo o prvenstvu, na katerem nastopajo tudi mlajše kategorije - mladinci, mladinke, mlajši člani, mlajše članice - a največ pozornosti je usmerjene v članske preizkušnje.

Pri ženskah so favoritinje Nizozemke, pri moških pa med drugimi tudi Slovenci. Dolgo smo lahko ugibali, kdo naj bi na cestni dirki nastopil. Zdaj ja startna lista jasna. Na razširjenem seznamu so se znašli: Grega Bole, Žiga Jerman, Kristijan Koren, Luka Mezgec, Matej Mohorič, Domen Novak, David Per, Tadej Pogačar, Jan Polanc, Jaka Primožič in Primož Roglič. Zdaj so na startni listi samo še Tadej Pogačar, Matej Mohorič, Žiga Jerman, Domen Novak in David Per.

Torej, pet kolesarjev, pa čeprav bi jih lahko nastopalo osem. Dejstvo je, da je cestna dirka samo en teden po koncu Vuelte, tako da potrebuje četverica, ki je nastopala na dirki po Španiji več časa za počitek. Proga naj bi bila zelo zahtevna, tako da so na startu mnogi kolesarji, ki se še kako dobro vozijo na vzponih. Belgiji med drugim razčunajo na Remca Evenepoela, čeprav je zbolel na dirki Eneco Tour, pa na Dylana Teunsa.

Tu so Barguil, Bardet, Pinot, Mollema, Colbrelli, ki je pokazl, da je izvrstno pripravljen, Moscon, Ganna, Trentin, Landa, Sagan, pa tudi sprinterja Bennett in Kristoff. Nedeljska dirka bo dolga 179,2 km. Prvih 73 bo potekalo v liniji, kolesarji pa bodo morali premagati štiri vzpone. Najtežji bo Candriai, ki jih bo popeljal na 1040 metrov nadmorske višine. Sledil bo spust do ciljne črte na Via Roma. Tu se bodo začeli zaključni, 13,2 km dolgi krogi. Kolesarji jih bodo morali prevoziti osemkrat.

V vsakem krogu pa bo 3,6 km dolg vzpon s 4,7-odstotnim povprečnim naklonom. Ob zadnjem poskusu bodo kolesarji na vrh prišli po 170 kilometrih. Sledil bo spust in potem štirje kilometrih, ki bodo potekali po mestu. V vožnji na čas bo nastopil Tadej Pogačar. Preizkušnja je ravninska in je pisana na kožo mojstrom za take preizkušnje. Prvi in zaključni del sta tehnično zahtevnejša. Člani bodo prevozili 22,4 km in vseg 172 metrov nadmorske višine.

Program
Sreda, 8. september
9:15 Mladinke, kronometer
10:45 Mladinci, kronometer
14:30 Mešano zasledovanje (ekipna vožnja na čas za moške in ženske)

Četrtek, 9. september
9:15 Mlajše članice, kronometer
10:45 Članice, kronometer
14:15 Mlajši člani, kronometer
16:00 Člani, kronometer

Petek, 10. september
9:00 Mladinci, cestna dirka
13:50 Mladinke, cestna dirka
16:30 Mlajše članice, cestna dirka

Sobota, 11. september
9:00 Mlajši člani, cestna dirka
14:15 Članice, cestna dirka

Nedelja, 12. september
12:30 Člani, cestna dirka

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ