Na Giru začeli s povprečno hitrostjo 53,5 km/h. Etapa Navardauskasu! Petru Saganu sprint v Kaliforniji!

Na Giru začeli s povprečno hitrostjo 53,5 km/h. Etapa Navardauskasu! Petru Saganu sprint v Kaliforniji!
15.05.2013 AVTOR: D. Z.
11. etapo na dirki po Italiji je dobil Ramunas Navardauskas. Vincenzo Nibali ostaja v vodstvu. Peter Sagan je dobil 3. etapo na dirki po Kaliforniji.

DIRKA PO ITALIJI
Razgibana etapa s startom v Trbižu
V 11. Etapi dirke po Italiji so se kolesarji na pot podali iz Trbiža. Startne liste ni podpisal samo en kolesar. To je bil Sylvain Georges, ki naj bi padel na dopinški kontroli, ki so jo izvedli 10. Maja. V odvzetem vzorcu naj bi našli sledi heptaminola. A dirka se je normalno nadaljevala, kolesarje pa je čakala dobrih 180 kilometrov dolga preizkušnja s ciljnim vzponom na Vajont.

Kolesarji so morali premagati dva kategorizirana vzpona. Vrh prvega je na 120 kilometru. Gre za vzpon prve kategorije na 1790 metrov nadmorske višine. Govorimo o prelazu Sella Campigotto. Sledil bo spust in ciljni vzpon na 809 metrov visoki Vajont. Tudi to je vzpon prve kategorije in je dolg slabih sedem kilometrov, medtem ko je najstrmejši del več kot devet odstoten.

V prvi uri kar 53,5 km/h
Vse do začetka etape so se vrstili številni pobegi, saj so mnogi kolesarji želeli v pobeg. Med najbolj aktivnimi je bil že A prava ubežna skupina se nikakor ni sestavila. In tako povprečna hitrost po prvi uri dirkanja znašala kar neverjetnih 53,5 km/h. Šele po prevoženih dobrih 70 kilometrih se je izoblikovala skupine 20 ubežnikov.

To so bili Navardauskas, Bonnafond, Rodriguez, Pirazzi, Martens, Oss, Sarmiento, Duque, Le Bon, Gusev, Cobo, Pauwels, Keukeleire, Popovič, Puccio, Gretsch, Petrov, Veuchelen, Di Luca in Egoi Martinez. Izmed teh ubežnikov je bil najbolje uvrščeni kolesar v skupnem seštevku Jevgenij Petrov, ki je Vincenzom Nibalijem zaostajal za dobrih 14 minut.

Na gorskem cilju najboljši Rodriguez
Že ob vznožju prej omenjenega prvega izmed dveh vzponov so si privozili dobre štiri minute prednosti. Ko je prednost narasla na več kot pet minut, so ritem v glavnini pričeli narekovali kolesarji Astane, ki so to prednost hitro zmanjšali za minuto in tako pokazali, da imajo vse pod nadzorom. Kasneje se je med ubežnike poskusil preseliti tudi Robert Vrečer, a so ga preostali kolesarji iz glavnine hitro ujeli.

Na gorskem cilju je bil najhitrejši Jackson Rodriguez. Pirazzi je bil drugi, tretje mesto pa je pripadlo Bonnafondu. Glavnina je na vrhu vzpona Sella Ciampigotto zaostajala za pet minut in pol. Na ravnini proti zaključnemu vzponu je ubežnike napadel Gretsch, ki si je hitro privozil minuto in pol prednosti, 20 kilometrov pred ciljem je ta znašala še vedno minuto in 20 sekund. Potem pa je iz ubežne skupine skočil še Danilo Di Luca.

Ramunas Navardauskas do prestižne zmage
Začel se je zaključni vzpon in takoj sta hud ritem pričela narekovati Oss in Navardauskas. Hitro sta ujela utrujenega Gretscha, ki jima je nekaj časa lahko celo sledil, vendar je kmalu popustil. Oss in Navadauskas sta si privozila že več kot dve minuti prednosti pred najbližjimi zasledovalci in tako je postalo jasno, da se bosta udarila za etapno zmago. A Oss je popustil, 25-letni Navardauskas pa je lahko nadaljeval v izjemnem ritmu in lahko se je veselil prestižne etapne zmage.

Za Garmin Sharp bo to zagotovo tolažba, potem ko je v teh dneh povsem pogorel njihov kapetan Ryder Hesjedal, ki na Giru brani lansko zmago. Drugo mesto v etapi je zasedel Daniel Oss. Tretji je bil Stefano Pirazzi. V glavnini je imela Astana vseskozi vse pod nadzorom. Tudi na zadnjem vzponu ni prišlo do presenečenj, tako da je Vincenzo Nibali brez večjih težav zadržal rožnato majico.

DIRKA PO KALIFORNIJI
Po zahtevni drugi etapi na dirki po Kaliforniji, je bila tokrat na sporedu vsaj nekoliko lažja preizkušnja. Začela se je v Palmdalu, po 178 kilometrih pa se je končala v Santa Clariti. Večji del etape so v pobegu preživeli trije kolesarji. To so bili Andy Schleck, zmagovalec prve etape Lieuwe Westra in Chad Beyer. Glavnina jih je ujela dobrih 15 kilometrov pred ciljem. Nekoliko kasneje pa se je predal še Beyer.

Ekipe so se pripravljale na sprint večje skupine kolesarjev, a pravega vlaka ni uspel sestaviti nihče. Še najdlje so v ospredju vztrajali člani moštva Saxo Tinkoff, vendar niso bili uspešno. V kaotičnem sprintu je najbolje kazalo Michaelu Matthewsu, medtem ko je bil Peter Sagan nekoliko zaprt. Potem pa je Slovak zavil na desno in se pravzaprav izstrelil mimo konkurentov.

Po 178 kilometrih dirkanja se je Peter Sagan veselil zaslužene zmage. Prve na letošnji dirki po Kaliforniji in že devete na tej preizkušnji. Slovak je premagal Matthewsa. Tretji je bil Tyler Farrar, četrti Gianni Meersman. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Še naprej vodi Acevedo.

Dirka po Italiji, rezultati 11. etape
1. Ramunas Navardauskas (Lit) Garmin-Sharp 4:23:14
2. Daniel Oss (Ita) BMC Racing Team 1:08
3. Stefano Pirazzi (Ita) Bardiani Valvole-CSF Inox 2:59
4. Salvatore Puccio (Ita) Sky Procycling 3:07
5. Paul Martens (Nem) Blanco Pro Cycling Team
6. Danilo Di Luca (Ita) Vini Fantini-Selle Italia
7. Egoi Martinez De Esteban (Špa) Euskaltel-Euskadi
8. Serge Pauwels (Bel) Omega Pharma-Quick Step 3:10
9. Jevgeni Petrov (Rus) Team Saxo-Tinkoff 3:11
10. Jackson Rodriguez (Ven) Androni Giocattoli 3:25

Dirka po Italiji, skupni vrstni red
1. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 43:26:27
2. Cadel Evans (Avs) BMC Racing Team 0:41
3. Rigoberto Uran Uran (Kol) Sky Procycling 2:04
4. Bradley Wiggins (VB) Sky Procycling 2:05
5. Robert Gesink (Niz) Blanco Pro Cycling Team 2:12
6. Michele Scarponi (Ita) Lampre-Merida 2:13
7. Mauro Santambrogio (Ita) Vini Fantini-Selle Italia 2:55
8. Przemyslaw Niemiec (Pol) Lampre-Merida 3:35
9. Benat Intxausti Elorriaga (Špa) Movistar Team 4:05
10. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 4:17

Dirka po Kaliforniji, 3. etapa

1. Peter Sagan (Svk) Cannondale Pro Cycling 4:20:31
2. Michael Matthews (Avs) Orica-GreenEdge
3. Tyler Farrar (ZDA) Garmin-Sharp
4. Gianni Meersman (Bel) Omega Pharma-Quick Step
5. Boy van Poppel (Niz) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team
6. Thor Hushovd (Nor) BMC Racing Team
7. Alexander Candelario (ZDA) Optum p/b Kelly Benefit Strategies
8. Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma-Quick Step
9. Zakkari Dempster (Avs) Team NetApp-Endura
10. Michael Morkov (Dan) Team Saxo-Tinkoff

Dirka po Kaliforniji, skupni vrstni red
1. Janier Alexis Acevedo Colle (Kol) Jamis - Hagens Berman 13:59:50
2. Tejay van Garderen (ZDA) BMC Racing Team 0:12
3. Philip Deignan (Irl) UnitedHealthcare Pro Cycling Team 0:27
4. Michael Rogers (Avs) Team Saxo-Tinkoff 0:55
5. Francisco Mancebo Perez (Špa) 5 Hour Energy p/b Kenda 1:03
6. Chad Haga (ZDA) Optum p/b Kelly Benefit Strategies 1:13
7. Matthew Busche (ZDA) RadioShack Leopard 1:15
8. Lawson Craddock (ZDA) Bontrager Cycling Team 1:32
9. Cameron Meyer (Avs) Orica-GreenEdge 1:40
10. Marc De Maar (AHo) UnitedHealthcare Pro Cycling Team 1:56 

Značke: Cestno, Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ