"Naj" leta 2017: Od Frooma in klasik do znamenite 16. etape na Giru

"Naj" leta 2017: Od Frooma in klasik do znamenite 16. etape na Giru
23.01.2018 AVTOR: D. Z.
Se še spominjate kolesarske sezone 2017? Tistih najbolj znamenitih stvari? Kaj vam je ostalo najbolj v spominu? Seveda globalno ... Za Slovence vemo: Roglič, Polanc, Mohorič, Špilak, Mezgec ...

V decembrski reviji Velonews so razglasili “Naj ” dogodke in kolesarje v sezoni 2017. Pri vsakem so se si vzeli kar nekaj prostora za pojasnitev. In, kaj oziroma kdo so to?

Kolesar leta: Christopher Froome: Šampion, ki ga vsi radi sovražijo, so zapisali v podnaslovu. Seveda je to bilo še pred afero s preveliko količino Salbutamola. Froome je lani dobil dirko po Franciji in dirko po Španiji. Napovedal pa je nastop na letošnjem Giru.

Kolesar leta za enodnevne klasike: Greg Van Avermaet: “Neverjetna pomlad. V naslednjih letih jo bo težko izboljšati. Vse je bilo popolno. Imel sem tudi srečo, brez česar ne gre. Upam, da bom zdaj dodal še zmago na dirki po Flandriji, ” je dejal Belgijec. Bil je prvi na dirkah Pariz-Roubaix, Gent-Wevelgem, E3Harelbeke in Omloop Het Nieuwsblad. Drugi je bil na dirki po Flandriji in na Strade Bianche.

Kolesarka leta: Anna Van der Breggen: Predlani je postala olimpijska prvakinja, zdaj je za njo sanjska sezona 2017. Dobila je Giro Rosa, Valonsko puščico, Amstel Gold Race, Liege-Bastogne-Liege, Amgen in bila druga v kronometru na SP v Bergnu.

Najboljša ženska predstava: Coryn Rivera na dirki po Flandriji. “Moja zmaga je posebna, ker nihče ni pričakoval, da mi bo uspelo. Še sama nisem verjela, da imam možnosti. S kolegico Ellen Van Dijk sta ob vstopu v zadnji kilometer uspeli ujeti ubežnice. Sledil je sprint in zmaga Rivere.

Dirka leta, 16. etapa na dirki po Italiji: Tom Dumoulin, ki je dobil lansko dirko po Italiji. Ob vznožju vzpona Umbrailpass je Nizozemec prepričljivo kolesaril v majici vodilnega v skupnem seštevku. Potem pa se je naenkrat ustavil, saj je moral opraviti veliko potrebo. “Noge so bile močne, vendar pa me je na spustu s Stelvia mučil želodec. V zgodovino se bom zapisal kot zmagovalec Gira, ki je moral med dirko v gozdu opraviti veliko potrebo. To je kar neverjetno, ” je priznal Dumoulin.

Domači kolesar in domača ekipa leta: Evan Huffman in Rally Pro Cycling Domača kolesarka leta: Amber Neben Domača ekipa leta: UnitedHealthcare

Najbolj trdoživ kolesar: Dan Martin, ki je padel na spustu z Mont du Chata na dirki po Franciji. Padel je trikrat, dirko pa je kljub zlomljenemu rebru končal na šestem mestu.

Ko ti življenje ponudi limono … nagrada: Peter Sagan na svetovnem prvenstvu. V zaključku smo videli številne napade, odlično pa se je skrival dvakratni svetovni prvak. Slovak je izkoriščal vse ostale, na koncu pa dobil sprint in še tretjič zapored postal svetovni prvak: “Ni bilo lahko. V zadnjih petih kilometrih sem si že rekel, da nimam več možnosti. Potem je prišlo do sprinta, neverjetno. ” Vso sezono mu je to manjkalo. Večkrat je bil tisti, ki je krojil dirko, na koncu pa ostal brez zmage. To je bilo na dirkah, kot so Milano-Sanremo, Omloop Het Nieuwsblad, Gent-Wevelgem, dirki po Flandriji.

Gorski kolesar leta: Nino Schurter. “Razglasimo ga raje za kolesarja desetletja, če ne morda vseh časov, ” so zapisali v reviji. Med drugim je postal svetovni prvak.

Najboljši kolesar v ciklokrosu: Wout Van Aert.

Najbolj vsestranski kolesar: Mathieu Van der Poel.

Najboljša koesarka v cilokrosu: Sanne Cant.

Značke: Cestno, Dirka po Franciji, Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ