Nibaliju veselje, Američanu vodstvo

Nibaliju veselje, Američanu vodstvo
12.03.2012 AVTOR: D. Z.
Vincenzo Nibali je veliki zmagovalec kraljevske pete etape na dirki Tirreno-Adriatico. Vodstvo v skupnem seštevku je uspel zadržati Chris Horner.

Skupni vrstni red po 5. etapi:
1. Christopher Horner (ZDA) RadioShack-Nissan 24:48:39

2. Roman Kreuziger (ÄŒeš) Astana Pro Team 0:00:05
3. Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale 0:00:12
4. Rinaldo Nocentini (Ita) AG2R La Mondiale 0:00:45
5. Michele Scarponi (Ita) Lampre - ISD 0:00:47
6. Johnny Hoogerland (Niz) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team 0:00:48
7. Joaquin Rodriguez Oliver (Spa) Katjuša Team 0:01:00
8. Christophe Riblon (Fra) AG2R La Mondiale 0:01:10
9. Domenico Pozzovivo (Ita) Colnago - CSF Inox 0:01:17
10. Cameron Meyer (Avs) GreenEdge Cycling Team 0:01:23
11. Wout Poels (Niz) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team 0:01:24
12. Danilo Di Luca (Ita) Acqua & Sapone 0:01:25
13. Paolo Tiralongo (Ita) Astana Pro Team isti ÄÂÂ as
14. Vladimir Gusev (Rus) Katjuša Team 0:01:41
15. Peter Velits (Svk) Omega Pharma-Quickstep isti ÄÂÂ as
63. Kristjan Koren (Slo) Liquigas-Cannondale 0:20:02
123. Borut Božič (Slo) Astana Pro Team 0:34:56

Zadnjega ubežnika ujeli na začetku zadnjega vzpona
Za kolesarji na etapni dirki Tirreno-Adriatico je tudi kraljevska, peta etapa do Prati di Tiva. Ta je upravičila svoj naziv, saj so kolesarji predvsem v zaključku preizkušnje prikazali izjemne boje. Na 196 kilometrov dolgi dirki so kolesarje čakali trije kategorizirani vzponi. Po prvi uri dirkanja so se v ospredju znašli Goddaert, Debuschere in Martinez.

Privozili so si več kot deset minut prednosti, vendar to ni bilo dovolj, saj so v ozadju tempo narekovali predvsem kolesarji moštva Liquigas Cannondale. Ubežnike - najdlje je zdržal Martinez - je skupina ujela kmalu po začetku zaključnega vzpona. Kmalu zatem je napadel Tiralongo, a do odločilne poteze je prišlo štiri kilometre do cilja. Napadel je Nibali.

Nibaliju etapa, a ne vodstvo

Na Nibalijev napad tekmeci niso imeli odgovora in Italijan si je dva kilometra pred ciljem privozil že 26 sekund prednosti. Na koncu se je lahko razveselil prestižne etapne zmage. Po njegovem prihodu v cilj pa se je zčelo nestrpno odštevanje. Roman Kreuziger in vodilni v skupnem seštevku Christopher Horner sta ciljno črto prečkala s 16 sekundami zaostanka.

To je pomenilo, da ju Nibali v skupnem seštevku ni mogel prehiteti in Horner, ki se je na tej dirki očitno zmagoslavno vrnil po hudem padcu na dirki po Franciji, je obdržal vodstvo v skupnem seštevku. Zdaj ima pet sekund prednosti pred Kreuzigerjem in 12 pred Nibalijem. Rinaldo Nocentini na četrtem mestu zaostaja že za 45 sekund.

Hornerju se je taktiziranje obrestovalo

"Vesel sem, da sem zmagal, vendar bomo morali na končno odločitev počakati vse do zaključnega kronometra. 12 sekund je veliko za nadoknaditi," je dejal Nibali in dodal: "Vedel sem, da je srednji del vzpona najtežji in tam je bil Horner tako dober, da je naredil veliko selekcijo. Ko smo ga ujeli, sem videl, da so bili vsi na koncu z močmi. Zato sem napadel. Počutil sem se dobro. Ves teden sem osredtočen na to, da dobim dirko in to si zares želim."

Nibali je znal izkoristiti taktiziranje Kreuzigerja in Hornerja, čeprav se slednji z Nibalijevim napadom ni preveč obremenjeval: "Ob njegovem napadu sem se moral odločiti. če bi na vso moč lovil Nibalija in na koncu popustil, potem bi si Kreuziger lahko privozil večjo prednost, in ne zgolj tiste, ki jo dajo bonifikacijske sekunde. Zato sem se odločil, da nekaj sekund prepustim Nibaliju in tako lažje obdržim majico," je dejal Horner.

Še etapa in kronometer

Horner je vedel, da si Nibali zaradi preveč položnega vzpona ne bo mogel privoziti večje prednosti. Do konca dirke kolesarje čakata še dve etapi. Preizkušnja se bo končala v torek, ko bo na sporedu dobrih devet kilometrov dolga posamična vožnja na čas. Horner je poudaril, da v boju za zmago pričakuje predvsem boj med njim in Kreuzigerjem, medtem ko Nibali zdaj zaostaja za 12 sekund. Vsi ostali so po vsej verjetnosti že preveč oddaljeni od možnosti za končno zmago.

Povsem je pogorel lanski zmagovalec Cadel Evans, ki je po etapi priznal, da njegova pripravljenost ni na takem nivoju kot lani v takem času . Nibali je opozoril tudi na ponedeljkovo krožno etapo v Offidi, ki naj bi bila zelo zahtevna in na kateri bi lahko prišlo do številnih presenečenj. Na dirki nastopata tudi dva Slovenca. Kristjan Koren in Borut Božič v skupnem seštevku nista v ospredju, sta se pa oba tudi v peti etapi izkazala z narekovanjem ritma za svoje kapetane.

foto: sirotti 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ