Ob Evenepoelovem slavju Mezgec do majice

Ob Evenepoelovem slavju Mezgec do majice
10.08.2020 AVTOR: DZ, Luc Claessen / Getty Images

Luka Mezgec je na pravkar končani dirki po Poljski, ki jo je prepričljivo dobil Remco Evenepoel osvojil majico za najboljšega po točkah. Na dirki po Češki Grega Bole sedmi.

Poljska
Zakopane so gostile start zadnje, pete etape na dirki po Poljski, ki se je končala v Krakowu. Zadnja, 188 kilometrov dolga etapa je bila razgibana predvsem v prvem delu, drugi del pa je sprinterjem omogočil, da so spet prišli do priložnosti za zmago.

Remco Evenepoel je po izjemni sobotni predstavi nosil majico vodilnega v skupnem seštevku, tako da je bil končni zmagovalec že znan. Ubežniki večjih možnosti za uspeh niso imeli. V zaključku smo tako pričakovano videli boje sprinterjev. Prvi je sprint začel John Degenkolb, ki pa ni bil dovolj močan. Ackermann je potem močno pospešil in zdelo se je, da je neustavljiv.

A Davide Ballerini je videl luknjo, ki je nastala med Ackermannom in Bauhausom in to je znal tudi izkoristiti. Ballerini je dobil etapo, končni zmagovalec pa je Remco Evenepoel, ki je ohranil kar 1:52 prednosti pred Jakobom Fuglsangom in 2:28 pred Simonom Yatesom. Sledili so Rafal Majka, Diego Ulissi, Kamil Malecki, Wilco Kelderman, Jonas Vingegaard, Mikel Nieve in Rui Costa.

"Moja četrta dirka v tej sezoni in četrta zmaga. Za mano je izjemna sezona. Hvaležen sem, ker imam tako izjemno ekipo ob sebi. Vedno, ko smo na etapni dirki, verjamejo vame. Resnično menijo, da lahko dobim dirko in naredijo vse zame. Potrudim se po najboljših močeh, opravim svoje delo in poskušam zmagati," je dejal Evenepoel.

Na dirki je nastopil tudi Luka Mezgec. Lani je dobil tu dve etapi, letos se mu ni izšlo. Se je pa izkazal z nabiranjem točk, saj jih je zbral 48. Največ med vsemi, tako da je oblekel majio najboljšega v tej kategoriji. "Danes sem v sprintu razočaral, vendar pa je bilo dovolj, da sem odnesel domo sprintersko majico. Resnično dober teden dirkanja za Mitchelton Scott," je na Instagramu zapisal Mezgec.

Češka
Končala se je tudi dirka prve kategorije po Češki. Zadnja etapa je bila dolga 179 kilometrov, cilja pa je gostil Šternberk. Na dirki so bili številni Slovenci, tudi predstavniki Bahraina McLarna in Adrie Mobila. Kaden Groves je nosil majico najboljšega v skupnem seštevku, a zadnja etapa je bila najtežja.

Kolesarji so morali premagati osem kategoriziranih vzponov. Po 1147 kilometrih so vstopili v zaključne tri kroge. V vsakem je bil 3,9 km dolg vzpon s 5,4-odstotnim povprečnim naklonom. Skupaj so morali kolesarji premagati skoraj tri tisoč metrov nadmorske višine. V prve mdelu dirke je bežala peterica kolesarjev, med katerimi je bil tudi David Per, a vendarle so imele večje ekipe vse pod nadzorom.

V zaključku sta se za zmago udarila Dmien Howson in Markus Hoelgaard. Boj je dobil Damien Howson. Prva zasledovalna skupina je za njima zaostala za devet sekund, Grega Bole pa je zasedel sedmo mesto. Jan Tratnik je bil 16. Damien Howson je dobil tudi dirko. Kolesar Mitchelton Scotta je za 19 sekund ugnal klubskega kolego Jack Bauerja in za 29 Markusa Hoelgaarda. Jan Tratnik je bil 11., Grega Bole 13.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ