Odpuščeni kolesar: "Euskaltel je izgubil dušo!"

Odpuščeni kolesar: "Euskaltel je izgubil dušo!"
22.11.2012 AVTOR: D. Z.
Pri moštvu Euskaltel Euskadi so se letos odločili za revolucionarno potezo. Za moštvo bodo vozili tudi tujci, in ne samo Baski, kot do zdaj. A nekateri domači kolesarji so nad to potezo razočarani.
Pri moštvu Euskaltel Euskadi so se za tako potezo odločili, ker bi v nasprotnem primeru skoraj zagotovo izgubili licenco Pro Team, ki jim omogoča nastopanje na največjih dirkah, tudi na francoskem Touru. Njihovi kolesarji so namreč zbrali premalo točk, da bi ekipa izpolnjevala že prvi pogoj. Tako so se morali zateči k novi rešitvi. Prekiniti so morali dolgoletno tradicijo nastopanja z baskovskimi kolesarji.

Podpisali so pogodbe z nekaterimi kolesarji, ki so jim prinesli ogromno točk. Med temi sta tudi naša dva predstavnika Robert Vrečer in Jure Kocjan, ki sta tudi pripomogla, da je ekipa izpolnila prej omenjeni prvi pogoj s strani Mednarodne kolesarske zveze - torej točke. A zaradi takih zahtev so iz moštva odpustili nekatere domače kolesarje. Med drugimi so morali oditi Amets Txurruka, Ivan Velasco in nazadnje še Pierre Cazaux.

Cazaux se bo vrnil med amaterje. "Menedžerja Alvara Gonzalesa de Galdeana sem večkrat poskušal priklicati, a mi ni odgovarjal. Z ekipo je šlo vse dobro, tako da nisem imel razloga za skrb. V sredini oktobra pa sem iz medijev ugotovil, da me ne bodo obdržali. Zakaj mi niso nikoli pojasnili," je za directvelo.com dejal Cazaux. Član Euskaltela je bil dve sezoni, letos pa na dirkah Svetovnega koledarja ni osvojil niti ene točke.

"Menedžer in ekipa so bili z mojo pomočjo vedo zadovolji. Zato me to še bolj jezi. Točk nisem osvojil, vendar to uspe samo kapetanom in ne pomočnikom, ki zanje delajo 150 kilometrov," je še pojasnil Cazaux in tako izpostavil pomanjkljivosti točkovnega sistema, ki ga je uvedla Mednarodna kolesarska zveza: "Nieve je bil deseti na Vuelti, deseti na Giru in peti na dirki po Švici, pa nima nič več točk kot nekdo, ki je dobil manjšo dirko v Aziji. Če bi me izpodrinili kolesarji, ki bi bili na nekem nivoju, potem ne bi rekel nič, vendar je ta situacija škandalozna."

Euskaltel je tako pred sezono 2013 podpisal pogodbe z desetimi novimi kolesarji. Poleg dveh prej omenjenih Slovencev, so tu še kolesarji iz Portugalske, Maroka, Rusije in Nemčije. Cazaux meni, da je zdaj konec neke tradicije, ki jo je Euskaltel gradil vse od leta 1994.

"Iskreno. Kot Baska me boli, da moram biti priča temu. Vsi kolesarji in tudi podporniki so takega mnenja. Euskaltel Euskadi je izgubil dušo. Zagotovo. V vsakem primeru bi dobili posebna vabila na številne dirke Svetovnega koledarja. Zato bi bilo bolje, če bi obdržali identiteto, ki nas zaznamuje, pa čeprav bi imeli Prokontinentalno licenco," je še dejal Cazaux. A prav nobena skrivnost ni, da so domači kolesarji tega moštva prav "politiko" znali izkoriščati in nekateri so samo zato, ker so bili iz Baskije, lahko podaljševali pogodbe.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ