Olimpijska senzacije pri ženskah, Eugenija Buja 19.

Olimpijska senzacije pri ženskah, Eugenija Buja 19.
25.07.2021 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Zgodbe, ki jih pišejo olimpijske igre! Avstrijka Anna Keisenhofer je postala olimpijska prvakinja na cestni dirki. Po dih jemajočem pobegu. Eugenija Bujak do najboljše uvrstitve za Slovenijo.

Po zelo napeti moški cestni dirki, ki jo je na tretjem mestu končal Tadej Pogačar so se danes za olimpijske medalje pomerila dekleta. Na startu je bilo vsega 67 deklet, med njimi pa je bila tudi slovenska predstavnica Eugenija Bujak. Kolesarke so morale premagati 137 kilometrov. Takoj po startu je napadla Avstrijka Anna Keisenhofer.

Sledile so ji še Južnoafričanka Carla Oberholzer, Vera Looser (Namibija), Omer Shapira (Izrael) in Anna Plichta (Poljska). Hitro so si privozile 11 minut prednosti in šele potem se je glavnina nekoliko prebudila. Nemke so se podale v lov, medtem ko sta v ospredju ostale samo še Shapira, Plichta in Keisenhofer. Dobrih 50 kilometrov pred ciljem je napadla Annemiek Van Vleuten, ki je maloprej celo padla.

Nizozemka se je ubežnicam približala na pet minut, potem pa je v ospredju Keisehoferjeva na vzponu Kagosaka napadla in nadaljevala sama proti cilju. Van Vleutnovo je že manjša skupina ujela in Nizozemke so pričele narekovati ostrejši ritem. Kljub vsemu je imela vodilna prepričljivo prednost in jasno je bilo, da je zasledovalke ne bodo več ujele. 2,1 km pred ciljem je odločilni napad za drugo mesto izpeljala Van Vleutnova.

Keisenhoferjeva se je lahko veselila izjemnega uspeha. Sicer amaterska kolesarka brez trenerja in profesionalne ekipe je postala olimpijska prvakinja. Po 137 kilometrih pobega. “Neverjetno. Še, ko sem prečkala ciljno črto, nisem mogla verjeti. Načrtovala sem napad od starta in vesela sem bila, ko mi je to uspelo, saj moja vožnja v glavnini ni ravno najboljša,” je povedala presrečna zmagovalka.

Nizozemka Van Vleutnova se je na cilju veselila, saj je menila, da je zmagala. Šele kasneje je spoznala, da je to bilo dovolj za drugo mesto. Za vse skupaj pa je okrivila pomanjkanje informacij, saj kolesarke niso uporabljale radijskih postaj. Tretje mesto je osvojila Elisa Longo Borghini. Eugenija Bujak je osvojila 19. mesto, kar je najboljša uvrstitev slovenskih kolesark na olimpijskih igrah.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ