Padec v zaključku in zmaga Porseva, junak pa Taaramae

Padec v zaključku in zmaga Porseva, junak pa Taaramae
19.06.2016 AVTOR: D. Z.
Dirka po Sloveniji. Dobil jo je Rein Taaramae. Zadnja etapa pripadla Aleksandru Porsevu. Najboljši Slovenec Jure Golčer. Jan Tratnik najboljši na gorskih ciljih.

Sprinterski zaključek se je začel v dežju
Dirka po Sloveniji se je končala s četrto etapo od Rogaške Slatine do Novega mesta. Etapa je bila pisana na kožo sprinterjem, pa čeprav so morali kolesarji premagati tri kategorizirane vzpone. Vsi trije so bili tretje kategorije. Prvi je bil na 68 kilometru. Govorimo o vzponu na Boben.

Sledil je vzpon na Slivno in po 118 kilometrih še vzpon na Bogenšperk. A etapa je bila dolga kar 178 kilometrov, tako da so lahko nekateri kolesarji ujeli priključek z glavnino. Jasno je bilo, da bomo videli sprint glavnine za zmago. Na koncu so kolesarji prevozili še pet krogov v Novem mestu. Cilj je gostil Glavni trg v središču dolenjske prestolnice. V rumeni majici se je vozil prepričljivo najboljši v teh dneh Rein Taaramae, ki je imel varno prednost.

Jan Tratnik najboljši na gorskih ciljih
Upal je le, da mu dež in posledično spolzke ceste ne bodo povzročale prevelikih težav. Na startu je bilo 131 kolesarjev, tudi Jan Tratnik, ki je branil majico najboljšega na gorskih ciljih. Imel pa je vsega točko prednosti pred Prebnom Van Heckejem. Takoj po odpeljani zaprti vožnji v Rogaški Slatini so kolesarji pričeli z napadi. Po slabe pol ure dirkanja je prišlo do pobega.

Ubežno skupino so sestavljali Jon Božič (Adria Mobil), Michele Gazzara, Jens Wallays, Sergej Nikolajev in Daniele Colli. To je bil tudi pobeg dneva. Ti kolesarji niso bili nevarni ne v boju za rumeno majico, niti v boju za majico najboljšega na gorskih ciljih. Tako so si hitro privozili skoraj štiri minute naskoka. Prva dva leteča cilja je doibl Michele Gazzara. Slednji je bil najboljši tudi na prvem izmed treh vzponov.

Gazzara pobiral točke na gorskih ciljih
Na vrhu so si ubežniki privozili dobre štiri minute prednosti pred glavnino. Na letečem cilju v Zagorju ob Savi je bil najhitrejši Jon Božič. Na naslednjem gorskem cilju pa je bil znova najboljši Michele Gazzara. Za ubežniki je bilo že 93 kilometrov dirkanja. Po 114 kilometrih je bil vrh tretjega in obenem zadnjega kategoriziranega vzpona.

Govorimo o vzponu na Bogenšperk, ki ga je ravno tako dobil Gazzara. Potem je popustil Jon Božič, ki je počakal glavnino. Kasneje je popustil še Jens Wallays. V ospredju so vztrajali samo še trije. To so bili Gazzara, Nikolajev in Colli. Ti trije so skupaj vstopili v Novo mesto. Potem se je Daniele Colli odločil, da bo sam nadaljeval proti cilju. A trije krogi so bili vendarle preveč. Na krogih je prišlo do padca, v ozadju je ostal ujet tudi lanski zmagovalec te etape Marko Kump.

Padec izločil nekatere sprinterje
V zaključku so ritem narekovali predvsem člani Dimension Date, a prišlo je tudi do padca, ki je glavnino razdelil na pol. Tako smo na Glavnem trgu videli sprint okrnjene glavnine. Sprint pa je bil nadvse izenačen in napet. Dobil ga je Aleksander Porsev. Rus v dresu Katjuše je za las premagal Nemca Rudigerja Seliga in Kristiana Sbaraglija.

Najboljši Slovenec je bil David Per. Član Adrie Mobila je zasedel šesto mesto. Andi Bajc (Amplatz BMC) je bil 11., Žiga Grošelj (Sava, Slovenija) pa je bil 15. V boju za štiri različne majice ni prišlo do sprememb. Rein Taaramae je rumeno majico varno pripeljal na cilj. Veselil se je zaslužene in nadvse prepričljive zmage. Za minuto in 42 sekund je ugnal Avstralca Jacka Haiga. Tretji je bil Čeh Jan Barta, ki je zaostal za 2:38.

Jure Golčer najboljši Slovenec
Najboljši med mladimi kolesarji je bil Egan Arley Bernal, ki je poleg četrtega mesta v skupnem seštevku oblekel tudi belo majico. V skupnem seštevku pa je za eno sekundo ugnal najboljšega Slovenca v skupnem seštevku Jureta Golčerja. Kolesar Adrie Mobila je dirko končal na petem mestu, pa čeprav je imel le nekaj dni pred dirko angino in je jemal antibiotike.

Med deseterico se je uvrstil tudi Jani Brajkovič. Dirko je končal na devetem mestu, zaostal za pa je za tri minute in 15 sekund. Luka Pibernik, ki je v zadnji etapi padel, pa je dirko končal na 20. mestu. Po točkah je bil najboljši Jack Haig, ki je v boju za rdečo majico zbral 46 točk. Samo eno več kot Rein Taaramae in Diego Ulissi. Androni Giocattoli je bila najboljša ekipa na dirki.

Značke: Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ