Pariz-Nica: Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard

Pariz-Nica: Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard
04.03.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Tadej Pogačar, Domen Novak in Jan Tratnik. Na startu dirke Pariz-Nica, ki se bo začela jutri bodo trije Slovenci. Pričakujemo pa predvsem boj za zmago med Pogačarjem in Vingegaardom.

Tadej Pogačar je na novinarski konferenci pred začetkom dirke Pariz-Nica priznal, da želi dobiti tudi to dirko, čeprav bo na njej sploh prvič nastopil. Glede na prikazano lahko pričakujemo dvoboj zmagovalcev zadnjih treh dirk po Franciji. Dve je dobil Pogačar, zadnjo pa Jonas Vingegaard.





"Zagotovo je Jonas v odlični formi, vendar sem tudi sam dober. Zabavno bo. Na polno se bo dirkalo do konca, vsekakor pa ne bo lahko," je dejal Poačar in se obenem pošalil: "Nikoli ne načrtujem, da bom dobil etapo. Grem z načrtom, da se izkažem v vsaki etapo. Seveda pa tu ne bo tako kot v Andaluziji, kjer je bila vsaka etapa zelo zahtevna. Lepo bi bilo dobiti vse etape, vendar na žalost ne bo šlo."

Poleg etape, v katerih lahko do selekcije pride zaradi vetra, bodo zelo pomembne predvsem tri - ekipna vožnja na čas, ter dve etapi s ciljnima vzponoma. Četrta se bo končala na La Loge des Gardes, predzadnja pa na vzponu La Couillole. "Večina ekip bo kljub drugačnim pravilom ekipni kronometer odpeljala na bolj ali manj podoben način kot ostale. Z več kolesarji ob sebi si pač hitrejši. Vendar pa vam ne bom povedal, kako nameravamo dirkati mi," je še dejal Pogačar.

Priznal je, da vzponov ne pozna: "Poznam samo vzpone v zadnji etapi, ki poteka po zame domačih cestah. Nekoliko se mi sanja, kakšna je predzadnja etapa, a ostalih vzponov ne poznam. Imamo Google Earth in radijske postaje. Vzpon pa je pač vzpon. Biti moraš močan." Tako kot Pogačar je tudi Vingegaard na prvi dirki blestel, zdaj pa se veseli novega dvoboja s Tadejem:
"Veselim se. Vedno je lepo dirkati proti Tadeju. Vedno je močan, tako da nas čaka lep vikend." Na začetku sezone je dobil dirko Gran Camino. Tam je dobil tudi tri etape, medtem ko so prvo zaradi sneženja odpovedali. Vse etape so se končale na vrhu vzponov, tako kot Pogačar pa je prav na vzponih pokazal izvrstne predstave. Zdaj pa je pred njim dirka, na kateri bo konkurenca precej močnejša.





"Že predtem je vse potekalo dobro in ohranil sem dobro formo. Mislim, da sem pripravljen za boj za zmago na tej dirki, ki ponuja skorajda vse. V prvi etapi bo veter s strani, potem je tu ekipni kronometer, pa gorske etape. Vsega po malo. Ne morem reči, da je kakšna etapa, ki zelo odstopa in je pomembnejša od drugih." Vingegaard bo na ekipni vožnji na čas lahko računal tudi na pomoč Jana Tratnika, ki so ga naknadno uvrstili v ekipo.

Seveda pa se vsi sprašujejo, kaj ta dvoboj in morebitni končni rezultat pomeni z vidika dirke po Franciji. Tako za Pogačarja kot Vingegaarda bo to največji cilj sezone. S tem pa se Vingegaard zaenkrat očitno še ne obremenjuje: "Tu si lahko dober ali pa niti ne. To ne pove veliko o tem, kako dober boš na dirki po Franciji."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ