Petdnevni zvezdniški šov s štirimi Slovenci

Petdnevni zvezdniški šov s štirimi Slovenci
12.08.2020 AVTOR: DZ

Primož Roglič, Tadej Pogačar,Jan Polanc in Matej Mohorič. Ob njih pa še številni drugi zvezdniki. Pred vratije spektakularna dirka po Dofineji – Criterium du Dauphine.

V sredo se bo začelaprestavljena in nekoliko skrajšana oblika prestižne dirke Criterium duDauphine. Zapraktično vse favorite dirke po Franciji bo to tudi zadnji preizkus forme. Tokratbodo imeli kolesarji na voljo pet etap. Vse gorske, vse s ciljnimi vzponi.

1. etapa: Claremont Ferrand – Saint Christo en Jarez, 218,5 km

Že prvaetapa bo tudi najdaljša na dirki. Kolesarji bodo morali premagati sedemkategoriziranih vzponov. Pet četrte kategorije, po enega pa tretje in druge. Zadnjištirje vzponi se zvrstijo v zadnjih 50 kilometrih. To sicer še ni ekstremno zahtevna etapa, zadnja dva vzpona sta krajša in ne preveč strma, tako da lahko v ospredju pričakujemo kolesarje, ki se sicer znajdejo tudi na zahtevnejših klancih, a so obenem tudi zelo hitri. Zaključek? Govorimo o najprej dve kilometra dolgem klancu, potem rahlem spustu in še o 3,3 km dolgem vzponu na 752 metrov visokegacilja.

2. etapa: Vienne– Col de Porte, 135 km

Kratka etapa, a v zaključku zelo zahtevna. Tokrat bodo morali kolesarji premagati štiri kategorizirane vzpone. Prva dva sta tretje in četrte kategorije. Po 98kilometrih bo vrh vzpona prve kategorije Cote Maillet. Sledil bo spust in pripravana najzahtevnejši klanec – Col de Porte. Ta spada med vzpone ekstra kategorije.Prvi del je najstrmejši, vzpon pa je dol kar 16,6 km. Povprečni naklon je 6,2-odstoten. Cilj bo na 1316 metrih nadmorske višine.

3. etapa: Corenc – Saint Martin de Belleville, 157 km

Etapa nebo posebej razgibana, a vendarle bo nadvse zahtevna, saj bodo morali kolesarjiv drugi polovici etape premagati dva zelo zahtevna klanca. Po 105 kilometrihbodo prišli na vrh znamenitega prelaza Col de la Madeleine. Na 1993 metrov nadmorske višine bo kolesarje pripeljal 17,8 km dolg klanec z 8,2-odstotnim povprečnim naklonom. Sledil bo spust do Moutiersa in potem zaključni klanec. Cilj bo na 1419 metrih nadmorske višine. Zadnji klanec je dolg kar 14,6 km, povprečni naklon pa je 6-odstoten.

4. etapa: Ugine - Megeve (Montee de l’Altiport), 153,5 km

Sobotna etapa bo vsekakor najtežja in tudi nadvse nepredvidljiva, saj bo omogočala številne scenarije. Kolesarji bodo morali premagati šest kategoriziranih vzponov. Najprej dva prve kategorije, potem vzpona tretje in druge kategoreij. Sledil bo vzpon Montee de Bisanne. Z 12,4 km in z 8,2-odstotnim povprečnim naklonom so mu prisodili ekstra kategorijo. Po spustu v Praz Sur Arly pa bo na sporedu še zadnji klanec do Megeve. Gre za 7,4 km dolg vzpon druge kategorije. Skupno bodo kolesarji premagati 4700 metrov nadmorske višine.

5. etapa: Megeve - Megeve (Montee de l’Altiport), 153.5 km

Megeve bo gostil start in cilj zadnje etape, ki bo ravno tako nadve zahtevna in nepredvidljiva. Kar osem kategoriziranih vzponov bo na trasi. Prave ravnine praktično ne bo. Edini klanec ekstra kategorije Col de romme bo že po 46 kilometrih. Sledil bo klanec druge kategorije Col de la Colombiere. Sledili bodo novi vzponi, na koncu pa znova na vzpon, ki ga bodo kolesarji premagali že dan prej. Torej, Montee de l’Altiport. Tokrat pa 9 kilometrov dolg klanec s 4,6-odstotnim povprečnim naklonom.

Favoriti

Dirka bo vsekakor pokazala, kdo je v pravi formi pred prihajajočo dirko po Franciji. Seveda se v prvi vrsti omenja Primoža Rogliča, ki je na prepričljiv način dobil dirko Tour de l’Ain. Skupaj s kolegi iz Jumba Visme so bili izjemni. Prav vsi. In na tisti dirki so zasenčili Ineos.

A pred vrati je nov preizkus, dirka, na kateri bo konkurenca izjemna. Pravzaprav bodo tu nastopili praktično vsi kandidati za najvoljaš mesta na Touru. Med kandidati za vrh se poleg Rogliča omenja tudi Tadeja Pogačarja, ki bo kot član moštva UAE Team Emirates lahko računal tudi na pomočnika Jana Polanca. Matej Mohorič pa bo pomagal Mikelu Landi. Favorit so vsekakor še:

Egan Bernal, Geraint Thomas, Julian Alaphilippe, Thibaut Pinot, Tom Dumoulin, Nairo Quintana, Steven Kruijswijk, Miguel Angel Lopez, Emanuel Buchmann, Sergio Higuita, Rigoberto Uran, Romain Bardet, Enric Mas, Adam Yates, Guillaume Martin, Dan Martin … To bo zagotovo priložnost tudi za Chrisa Frooma, da se izkaže in s tem dobi mesto v ekipi Ineosa za dirko po Franciji. Predvsem pa se očitno obeta nov obračun Jumbo Visma proti Ineosu. Obe ekipi bosta še bolj okrepljeni.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ