Peter Sagan spet v rumenem, Slovenci v ozadju

Peter Sagan spet v rumenem, Slovenci v ozadju
31.07.2017 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Poljski je za kolesarji prva še nekoliko težja etapa. Dobil jo je Dylan Teuns. Vodi pa spet Peter Sagan.

Jaworzno je gostilo start, cilj pa je bil na vzponu Szczyrk. Etapa je bila dolga 161 kilometrov, v drugi polovici pa nadvse zahtevna.

Kolesarji so morali premagati kar štiri klance prve kategorije. Prvič in potem zadnjič so se povzpeli na 920 metrov visoki Salmopol, vmes pa dvakrat na Zameczek. Vrh leži na 769 metrih nadmorske višine. Po zadnjem prečkanju Salmopola je sledil spust in kratek, a strm ciljni vzpon. Etapo je zaznamovala ubežna sedmerica kolesarjev.

To skupino so sestavljali: Bert-Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo), Maciej Paterski (CCC Sprandi Polkowice), Adam Stachowiak (poljska reprezentanca), Maxime Monfort (Lotto-Soudal), Rémi Cavagna (Quick-Step Floors), Sebastien Reichenbach (FDJ) in Jos é Goncalves (Katjuša-Alpecin). Privozili so si dobre tri minute prednosti, a to je bilo premalo, da bi lahko upali na uspeh. V glavnini je imelo preveč kolesarjev oči uprte proti rumeni majici in končnemu uspehu.

Tudi vodilni po drugi etapi Danny Van Poppel je na vzponih kmalu popustil, medtem ko je glavnina ubežnike ujela 35 kilometrov pred ciljem. Potem pa so na zadnjem daljšem vzponu dneva ritem narekovali predvsem člani Katjuše Alpecina in Skyja. Prvi je z napadom poskusil Ilnur Zakarin, a ga je skupina kmalu ujela in sledil je poskus Jacka Haiga, ki si je hitro privozil rahlo prednost. Vzpon pa je prečkal s 17 sekundami naskoka pred skupino z najboljšimi. Ta je bila že krepko razredčena.

Nekaj metrov pred njo so vzpon prečkali še Diego Rosa, Domenico Pozzovivo in Dylan Teuns. Skupinice so se polovile, ritem pa je pred začetkom zaključnega vzpona narekoval Rohan Dennis. Zadnji vzpon je bil nadvse strm, nekateri odseki so bili tudi 17-odstotni. Prvi je napadel Valerio Conti, hitro pa sta ga ujela in prehitela Adam Yates in Dylan Teuns. V skupinici tik za njima je bil tudi Peter Sagan, ki se je skozi celotno etapo vozil v ospredju in hranil moči za zaključek. Yates je popustil, Teuns pa je po več kot treh urah in 51 minutah vendarle uspel priti do zmage.

Iz ozadja je izjemno moč in pripravljenost pokazal tudi prej omenjeni Sagan, ki je prišel do drugega mesta. Njegov klubski kolega pri Bori Hansgrohe Rafal Majka je bil tretji. Zanimivo. Oba sta to dirko v skupnem seštevku že dobila. V času zmagovalca sta na cilj prišla tudi Wilco Kelderman in Tom Jelte Slagter. Omenimo še nekatere favorite. Domenico Pozzovivo je izgubil osem sekund, Adam Yates devet, Wout Poels 12, Vincenzo Nibali 15, Bob Jungels in Ilnur Zakarin 23, Diego Rosa 50 ... Najboljši Slovenec Simon Špilak je bil 31., zaostal pa je za dve minuti in 22 sekund. Vodstvo je spet prevzel Peter Sagan pred Teunsom in Majko.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ