Peter Vesel: Na Cape Epic 2013 po stopničke

Peter Vesel: Na Cape Epic 2013 po stopničke
03.02.2013 AVTOR: Blaž Mazi
8 dni, 698 kilometrov in 15.650 višinskih metrov se bo lotil v paru z Nemko Ann Katrin Hellstern.

Zdaj je tudi uradno potrjeno, da bo na startu 10. dirke Cape Epic, ki poteka v okolici Cape Towna v Južnoafriški republiki, stal tudi večkratni slovenski udeleženec Peter Vesel. Od 17. do 24. marca bosta v paru dirkala skupaj z Nemko Ann Katrin Hellstern.

Peter bo prvič tekmoval na 29-palčnem kolesu in sicer BMC-jevemu Team Elite TE01 29. Če je lani etape premagoval na 26-palčnem gorskem kolesu, je po njegovih besedah sprevidel, da je kolo z večjimi obročniki preprosto hitrejše: "Na treningih sem ugotovil, da je mogoče kamnite vzpone prevoziti s tventinajnerjem veliko hitreje. Za terene, ki so posejani s kamni, so takšna kolesa idealna in prav takšni tereni so na Cape Epicu."

Odkrito je spregovoril tudi o cilju - uvrstitvi na zmagovalni oder. "Ne vem, zakaj bi sicer letel na jug Afrike in se toliko dni gnal do konca. Dirko hočem končati na stopničkah, drugo me pač ne zanima," je odkrito pripomnil Vesel.

Kot kaže, je našel primerno spremljevalko. Hellsternova je pri 160 centimetrih in 45 kilogramih prava gorsko-kolesarska gazela. Prvič sta navezo preizkusila na lanskem Alpentour Trophyju. "Iz domačega Freiburga je pršla v Schladming in v petih dneh dirkanja sva uvidela, da bi v Afriki lahko celo kaj naredila," je povedal Peter in dodal, da sta se takrat začela tudi resno pogovarjati o tej možnosti. Nemka ima sicer kar nekaj izkušenj s tovrstnimi dirkami, saj je na Cape Epicu že nastopila.

Računata, da bosta v osmih dneh dirkala od 35 do 40 ur, na start pa se bo tudi Ann odpravila na tventinajnerju, ki pa si ga še ni izbrala. Trenutno jima gre vse po načrtih, Vesel je nekoliko nezadovoljen le z vremom, tako da nekaj treninga naredi na trenažerju, za večje treninge pa se odpravi na obalo ali v Gorico k Urošu Breškiju.

Na lanskem Cape Epicu je od Slovencev dirko regularno zaključil samo Mitja Rok. Peter Vesel in Uroš Breški sta svoja para izgubila zaradi zdravstvenih težav, Mitja Rok pa je skupaj s Hrvatom Tomislavom Katalenićem vztrajal. Kljub temu, da si je poškodoval roko in dobil celo nekaj šivov, je svojo prvo dirko z gorskim kolesom končal na zelo dobrem 67. mestu med moškimi dvojicami. V absolutni konkurenci sta bila s Katalenićem 94, za absolutnima zmagovalcema sta zaostala za dobrih enajst ur in 50 minut.

Lani sta bila najboljša še drugič zapored Christoph Sauser in Burry Stander. 

foto: Sven Martin/Cape Epic/SPORTZPICS; Ann Katrin Hellstern

Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ