Pinarello Nytro

Pinarello Nytro
19.12.2018 AVTOR: Matej Zalar, Foto: Titi Košir

Slej ko prej se je moralo to zgoditi, a presenetljivo so električno cestno kolo med prvimi velikimi proizvajalci predstavili pri Pinarellu.

Že takoj so razburkali javnost z oglasom, ki naj bi po mnenju nekaterih namigoval, da je Nytro namenjen predvsem ženskam. A večina se je zmrdovala zaradi načel. Trekinška, mestna in gorska kolesa že, ampak ne specialke, ki so v osnovi namenjene trpljenju! Mar bodo na Franji zdaj tekmovali tudi kolesarji s 400-vatno pomočjo elektromotorja? Ob teh pomislekih marsikdo pozablja, da gre za pedelece, ki dodajajo moč elektromotorja samo med poganjanjem. S Pinarellom Nytro sem se oznojil enako, kot bi se z običajno specialko, samo da sem na vrh prišel hitreje. Veliko hitreje.

Kot se za Pinarello spodobi, je kolo na pogled elegantno, kar je po mojem predpogoj, da potencialni kupci sploh razmišljajo o nakupu električnega cestnega kolesa. Od daleč je videti kot Dogma F10 ali Gan, laično oko pa sploh ne bo opazilo, da spodnja cev skriva baterijo in elektromotor. Spodnja cev je resnici na ljubo ogromna, večja je seveda tudi sredina, a vseeno ne bi pričakovali, da kolo v sebi skriva takšno zalogo moči, in to v komaj 4,7 kilograma težkem sistemu elektromotorja in baterije.

Več kot pol konjske moči

V kolesarskem svetu prevladujejo Shimanovi in Boschevi elektromotorji, Pinarello pa se je odločil za sodelovanje z bavarskim proizvajalcem Fazua, ki s sistemom Evation opremlja tudi nekatere druge opremljevalce. Tudi konkurenčni sistemi so vgrajeni presenetljivo diskretno, a je pogonski sklop Evation dejansko manjši, zato Pinarellu medosne razdalje ni bilo treba bistveno povečati. Sistem Fazua Evation tehta 4,7 kilograme, celo kolo pa okoli 13 kilogramov.

Za ustrezen prenos moči poskrbi vmesnik na gonilnem ležaju, ki je sestavni del sistema Evation. Ko nehamo poganjati, se motor izklopi, ko pedala spet obremenimo, pa v delčku sekunde sistem spet pomaga z dodatkom energije. Stopnjo pomoči izbiramo s preprostim upravljalnikom na krmilu. Na voljo je 125-, 250- in celo 400-vatna asistenca. Led-diode označujejo stopnjo napolnjenosti in način asistence. Bela barva pomeni, da pomoč ni vklopljena. Zelena barva označuje način breeze (sapa) oziroma 125-vatno pomoč. Modra barva označuje stopnjo river (reka) oziroma 250-vatno asistenco. S pritiskom več na zgornjo tipko pa vklopimo način rocket (raketa), ki doda kar 400 vatov.

Baterijo z okvirja snamemo s pritiskom na stikalo na vrhu spodnje cevi. Z enim klikom jo snamemo le toliko, da lahko baterijo napolnimo s priloženim polnilcem, z dvema klikoma pa jo odstranimo. Pred vožnjo najprej sistem vklopimo s pritiskom na gumb na bateriji. Če po vožnji pozabimo na izklop, se bo ta zgodil samodejno po desetih urah. Pinarello sicer avtonomijo baterije opiše z višinskimi metri: premagali naj bi lahko do 1.400 metrov višinske razlike, torej še vedno manj, kot je pridelamo med vzponom iz Bovca na Mangart.

Geometrija in oprema za kar največje udobje

Asimetrija v konstrukciji leve in desne, torej pogonske strani okvirja, je zaradi višje teže in občutnega prirastka moči bolj izražena, okvir pa je izdelan iz vlaken Toray T700, enakih, kot jih uporabljajo za okvirje Gan S. Geometrija je prilagojena udobju. Kot sedežne in glavne cevi je enak kot pri Dogmi, a je okvir z 10 odstotkov daljšo glavno cevjo višji, v enakem razmerju je daljša tudi medosna razdalja.

Za zdaj je na voljo le ena izvedenka Nytra, ki je, zanimivo, opremljena s Sramovo skupino komponent Force. Kljub izdatni pomoči, ki jo nudi elektromotor, je Mostova gonilka kompaktna (50/34), zadnji verižnik pa ima razpon 11-32. Tako je tudi prav, saj kupci električnih specialk niso divjaki, ampak iščejo kolo za udobno vožnjo. Zavore so kolutne, kar je za težje kolo edina smiselna rešitev, tako spredaj kot zadaj za ustavljanje skrbijo 160-milimetrski rotorji. Aluminijasta krmilo in krmilna opora sta hišne znamke Most, njihova sedežna opora pa je karbonska in se barvno lepo ujema z okvirjem in daje vtis, da je pravzaprav integrirana. Po vzoru drugih Pinarellov je objemka sedežne opore integrirana, kar daje celotnemu kolesu povsem izčiščen videz.


Raketni pogon

Preizkusil sem že marsikatero kolo, a prve vožnje s Pinarellom Nytrom sem se veselil kot že dolgo ne nobene novosti. Končno nekaj novega, kar lahko po spremembah v dojemanju mestnega, turističnega in gorskega spremeni tudi cestno kolesarjenje. Veselica se začne že ob pospešku pri prvem semaforju in nadaljuje na klančkih, za katere bi raje videli, da jih ne bi bilo. Denimo pri vožnji čez nadvoze ali prek klančin na kolesarskih stezah. Na odprtih cestah na ravnini hitro presežemo hitrost 25 km/h, pri kateri se motor v skladu z zakonskimi določili izklopi. A takoj ko se cesta napne, motor subtilno doda nekaj moči, ne da bi to kolesar bistveno občutil.

Na položnih klancih zadostuje že način breeze, ki s 125 vati pomoči izniči dodatno težo pogonskega sklopa oziroma doda še nekaj več. Z 250-vatno pomočjo se že odprejo nova obzorja, ko lahko boljši kolesar svoje sposobnosti izenači z močjo profesionalnih kolesarjev. S 400-vatno pomočjo pa med silovitim poganjanjem kolo skoraj dobesedno poleti – a to je zares opazno šele, ko asistenco izklopimo. V praksi se po ravnini vozimo brez pomoči električnega motorja, ki ga vklopimo na vzponih, prav pa pride tudi v mestu.

Kolo, ki razširi obzorja

Marsikdo ima pomisleke glede voznih lastnosti na spustih, a so povsem odveč. Težišče kolesa je postavljeno nizko, zato je občutek v zavojih na 28-milimetrskih pnevmatikah odličen tudi pri višjih hitrostih. Kolo je nekoliko manj okretno pri premetavanju iz ovinka v ovinek, če si sledijo hitro drug za drugim, a bodo tudi to opazili le najhitrejši kolesarji.

Med preizkusom sem načrtoval udeležbo na lokalni rundi, a sem hitro ugotovil, da za takšne podvige električno kolo – k sreči in na veselje puristov – ni najbolj primerno. Nytro je pri nižjih hitrostih seveda odziven, če zanemarimo delček sekunde, kolikor sistem potrebuje, da prepozna kolesarjev namen. Tudi na vzponu bi na rundi blestel, medtem ko se pri hitrostih, višjih od 25 kilometrov na uro, ob skokih hitro pozna precej višja teža. To še zdaleč ni kritika, ampak prej tolažba za tiste, ki zviška gledajo na cestna e-kolesa. Kdor se želi voziti v rekreativnem tempu, in tem kolesarjem so namenjena električna kolesa vseh tipov, bo užival. Že z razvojem vzdržljivostnih koles in lažjih prenosov je odpadla večina laičnih pomislekov glede specialk. Pinarello Nytro pa je dejansko cestno kolo za vsakogar – in skoraj vsakdo lahko zdaj na vzponu uživa pri hitrosti, ki jo dosegajo najboljši hribolazci.

Pinarello Nytro je z lahkim in kompaktnim pogonskim sklopom elegantno e-kolo, ki preseneti tudi z dobrimi voznimi lastnostmi. Ni dirkalnik, a ima vse lastnosti dobrega vzdržljivostnega kolesa, s svojo močjo pa bo pritegnil kupce, ki si želijo slediti močnejšim sokolesarjem ali prevoziti prelaze, ki so se jim zdeli nedosegljivi.


Značke: Cestno
Komentarji
peak 19.12.2018 17:24
1. Mislm... a je res tolk težko dvignit zic vsaj pred fotkanjem kolesa...??2.Citat...S Pinarellom Nytro sem se oznojil enako, kot bi se z običajno specialko, samo da sem na vrh prišel hitreje. Veliko hitreje.No ja no...včasih šteje tudi to, da nisi prehiter....😳 etc...3.Nažalost Matej ...taki zapisi so dolgočasni. 
Pinocio 19.12.2018 17:50
Grd kot svina,tega ne bi vozil,če bi mi ga šenkal,kolko to vaga.Za ta denar si setavim top kolo,ki bo imelo komplet 6,5 kg in se raje podim z njim samo po ravnem,ali pa grem v hribe na katere pridem brez pomoči,ali na nožni pogon.
SHad 19.12.2018 20:04
Čudno da se noben ni obregnil ob ceno.😐Teža ni toliko kritična. Malo manj kot 13kg ima moj MTB fully.
wavemaker 19.12.2018 20:49
superca, čez 20 let, ko ne bom več telesno toliko sposoben, mu bo že krepko padla cena in bo izpopolnjen. Takrat ga bom z veseljem zajahal.
Ban 31.12.2018 11:33
Pha, raje neham kolesart kot da vozm električni bicikel.
jemcek 31.12.2018 19:54
Pha, raj vozm električni bicikel kot da neham kolesart. :)
Sergej_Pomurje 01.01.2019 13:39
Mnogo nas je vihalo nosove nad pojavom e-koles. Zlasti, ko smo bili mlajši. Danes so se že udomačili v večini segmentov. Cestna kolesa so naslednja.Verjamem, da resnim rekreativcem niso koristna, zato pa nagovarjajo povsem novo ciljno skupino, ki drugače sploh ne bi sedla na specialko, oz. bi se vozila bistveno manj.Po ravnini si dejansko hitrejši od 25 km/h in pomoči ne rabiš, v klanec pa marsikomu prav pride. Ker je motor mogoče odstraniti skupaj z baterijo, je kolo še vedno uporabno kot klasično kolo.BIKE CENTER je tehnični partner za FAZUA motorje in lahko dobavimo tudi vse rezervne dele. Če koga zanima kaj več o delovanju, sem z veseljem na voljo.SREČNO!
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ