"Plačaj, pa boš lahko dirkal"

"Plačaj, pa boš lahko dirkal"
06.11.2015 AVTOR: D. Z.
Tako nekako naj bi potekali številni pogovori med kolesarji in menedžerji nekaterih ekip. Razkriva spletna stran corriere.it.

Uničene sanje
»Moje sanje so bile, da postanem profesionalni kolesar. Po desetih letih truda je bila samo ena večerja dovolj za uničenje vsega, « je dejal Matteo Mammini. Nekdanji kolesar, ki je bil med boljšimi mlajšimi člani. Bil je šesti na svetovnem prvenstvu v vožnji na čas v Melbournu. Tam je zmagal Taylor Phinney, Mammini pa je premagal tudi Toma Dumoulina, Alexa Dowsetta ... Pohvali se lahko tudi s četrtim mestom na cestni vožnji na evropskem prvenstvu. Med elito pa ni prišel. Zakaj?

Mnogi kolesarji s slabšimi rezultati namreč nastopajo v številnih dobrih ekipah. »Eden izmed znanih italijanskih menedžerjev me je povabil na večerjo in pomislil sem, da bo to prelomni trenutek. O meni je vedel vse. Pojasnil mi je, kako prav bi njegovi ekipi prišle moje sposobnosti in moj pristop. Moja prva pogodba s profesionalno ekipo je že bila pripravljena. A z enim detajlom, ki ga je treba omeniti. Če bi hotel dirkati, bi moral sam dati 50 tisoč evrov, « je za corriere.it dejal Mammini.

8 ali 9 kolesarjev v ekipi plačevalo za nastopanje
Dodal je še: »Ostal sem brez besed. Menedžer je na prtiček zapisal imena osmih, devetih kolesarjev, ki so plačevali, da so lahko dirkali. Spomočjo staršev, stricev, podjetij … Če kdo išče, najde, mi je še dejal. « Mammini se za kaj takega ni odločil. Raje je je končal kariero. »Na banki sem sicer vzel 50 tisoč evrov kredita, vendar pa zato, da sem uredil bar v Porlezzi v Luganu. Tam zdaj delam. Kolesarstvo so bile sanje, ki so se slabo končale, « je še pojasnil Mammini.

Sicer se o takih pristopih v kolesarskih krogih večkrat govori. To naj bi bila stalna praksa v nekaterih ekipah s Prokontinentalno in kontinentalno licenco. Avtor članka je dobil tudi izjavo Simoneja Antoninija. 24-letni Italijan zdaj vozi v Belgiji: »Bil sem dober mlajši član. V Italiji pa sem prejel samo take ponudbe, da bi moral sam plačevati, če bi hotel dirkati. Odločil sem se, da jih zavrnem. Zdaj nastopam v ekipi, ki mi je omogočila nastop na dirki po Flandriji in Pariz-Roubaix. Prejemam plačo in imam čisto vest. «

Oglasil se je tudi Christian Delle Stelle, ki je v Italiji preživel štiri leta – bil je član Colnaga oziroma Bardianija in lani moštva Idea – pred letošnjo sezono pa je prestopil v poljski CCC Sprandi: »V Italiji so zahtevali, da za nastopanje plačam 40 tisoč evrov na leto. Od 1700 evrov mesečne plače pa bi moral osemsto evrov odstopiti menedžerju. 'Na črno'. Na Poljskem redno prejemam plačo. Če bi moral plačevati za dirkanje, potem bi raje šel v običajno službo. «

Značke: Cestno
Komentarji
elpadre 07.11.2015 19:28

katastrofa res

Anquetil.J 07.11.2015 20:07
Zakaj bi pa služil s tem, da se s kolesom voziš.
Therion 08.11.2015 00:58
@elpadre:

katastrofa res

 

Kakor se vzame. Če samo pomisliš z nižjimi zneski, da rekreativci na leto vržemo(jo) samo za vaške in malo manj vaške maratone tudi do 1000 EUR in več, pa govorimo tukaj o principu "plačaj, da boš dirkal" je to popolnoma enaka katastrofa kajne?

 

Sicer pa, nekdo, ki je sedaj neznan pa ne more drugače priti v bližino "najboljših" bo plačal ta visok znesek, kasneje preko TV prenosov pa mu bo prineslo še 2x več, nekoč nekdaj ali pa nikoli. Skratka karma.

cunego 08.11.2015 08:35
Pr profijih zgleda malo cudno res, ma ne pozabit, da je to italija k je dezela mafije....

lohko bi pa ta mammini h nam prsu... v kaki adrii bi bu kr kul.

pr mlajsih kategorijah ( vsi sporti) pa itak starsi redno placavajo da imajo mulci najboljs pogoje in vozijo najboljs dirke ( in igrajo v prvi postavi)....

Jebiga, denar sveta vladar.
sixsl 08.11.2015 08:58

Pa sej to je praksa že več ali manj v vseh športih. Že pri otrocih, starši v klubih pomagajo( dostikrat tudi finančno), v zameno pa zahtevajo, da otroci igrajo v prvih postavah... Nekaj let nazaj se je tudi govorilo, da Prašnikarju fuzbalerji plačujejo, za čimveč igranja.

V privat življenju pa ni čisto nič drugače. Direktor v firmi reče tajnici " greva seksat, ti dobiš pa povišnico", evo pa smo tam... Ni mu plačala mu je pa dalanasmeh

vladoV 08.11.2015 14:11

To se dogaja skoraj v vseh športih. Svoje lončke pristavijo: manager, trener, predsednik kluba, predstavniki sponzorjev... Malo je športnikov, ki  imajo zgolj obveznosti do svojega managerja v višini do 10%.  Velikokrat jim poberejo več kot 50%, ampak če so cifre velike je tudi 30% -40% kar jim ostane še vedno veliko denarja.

deal 09.11.2015 05:37

Mamo tudi pri nas en tak primer. Znani fucbalski trener b.p. je od igralcev pobiral denar, da so imeli mesto na igrišču.

biemsi 09.11.2015 08:15
Ja verjetno se res tako dela v veliko sporih in nazadnje recemo...ah j... ga tako pac je. Skoda ker je tako, ker je tak nacin totalno neeticen in neposten. Ce si dober menađer si najdi mladega obetavnega sportnika, mu pomagaj do uspeha in denar bo zihr prisel. Sej je itak znano, da ze kjer starsi tako ali drugace pri otrokovih treningih s financami al opremo ne pomagajo, njihov otrok tezko visoko prileze. No so tudi izjeme in zaradi takih izjem se zgodi da od casa do casa gledamo velike sportnike in v njih prepoznamo tudi velike ljudi.
Se je pa treba sprijaznit, da ze zeeeelo dolgo zivimo v svetu kjer vrednote kot so postenje, morala, etika sploh ne stejejo vec... Stejo le moc, oblast in mučo dinero...
oschti 09.11.2015 23:46
@cunego: Pr profijih zgleda malo cudno res, ma ne pozabit, da je to italija k je dezela mafije....

lohko bi pa ta mammini h nam prsu... v kaki adrii bi bu kr kul.

pr mlajsih kategorijah ( vsi sporti) pa itak starsi redno placavajo da imajo mulci najboljs pogoje in vozijo najboljs dirke ( in igrajo v prvi postavi)....

Jebiga, denar sveta vladar.


Poznam primer kolega, ki je leta vlagal v sina, tamau pa je potem že pri svojih 14 konkuriral mladincem, a bil še premlad. Takrat niso obupali, sedaj pa je tamau že dve leti član v mladinski reprezentanci, mladince pa pere kot za šalo. Finančno breme je padlo s pleč staršev, tako da se sedaj ukvarjajo le s seboj in športom ter hodijo navijat, ko ma tamau tekme.

*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ