"Plačaj, pa boš lahko dirkal"

"Plačaj, pa boš lahko dirkal"
06.11.2015 AVTOR: D. Z.
Tako nekako naj bi potekali številni pogovori med kolesarji in menedžerji nekaterih ekip. Razkriva spletna stran corriere.it.

Uničene sanje
»Moje sanje so bile, da postanem profesionalni kolesar. Po desetih letih truda je bila samo ena večerja dovolj za uničenje vsega, « je dejal Matteo Mammini. Nekdanji kolesar, ki je bil med boljšimi mlajšimi člani. Bil je šesti na svetovnem prvenstvu v vožnji na čas v Melbournu. Tam je zmagal Taylor Phinney, Mammini pa je premagal tudi Toma Dumoulina, Alexa Dowsetta ... Pohvali se lahko tudi s četrtim mestom na cestni vožnji na evropskem prvenstvu. Med elito pa ni prišel. Zakaj?

Mnogi kolesarji s slabšimi rezultati namreč nastopajo v številnih dobrih ekipah. »Eden izmed znanih italijanskih menedžerjev me je povabil na večerjo in pomislil sem, da bo to prelomni trenutek. O meni je vedel vse. Pojasnil mi je, kako prav bi njegovi ekipi prišle moje sposobnosti in moj pristop. Moja prva pogodba s profesionalno ekipo je že bila pripravljena. A z enim detajlom, ki ga je treba omeniti. Če bi hotel dirkati, bi moral sam dati 50 tisoč evrov, « je za corriere.it dejal Mammini.

8 ali 9 kolesarjev v ekipi plačevalo za nastopanje
Dodal je še: »Ostal sem brez besed. Menedžer je na prtiček zapisal imena osmih, devetih kolesarjev, ki so plačevali, da so lahko dirkali. Spomočjo staršev, stricev, podjetij … Če kdo išče, najde, mi je še dejal. « Mammini se za kaj takega ni odločil. Raje je je končal kariero. »Na banki sem sicer vzel 50 tisoč evrov kredita, vendar pa zato, da sem uredil bar v Porlezzi v Luganu. Tam zdaj delam. Kolesarstvo so bile sanje, ki so se slabo končale, « je še pojasnil Mammini.

Sicer se o takih pristopih v kolesarskih krogih večkrat govori. To naj bi bila stalna praksa v nekaterih ekipah s Prokontinentalno in kontinentalno licenco. Avtor članka je dobil tudi izjavo Simoneja Antoninija. 24-letni Italijan zdaj vozi v Belgiji: »Bil sem dober mlajši član. V Italiji pa sem prejel samo take ponudbe, da bi moral sam plačevati, če bi hotel dirkati. Odločil sem se, da jih zavrnem. Zdaj nastopam v ekipi, ki mi je omogočila nastop na dirki po Flandriji in Pariz-Roubaix. Prejemam plačo in imam čisto vest. «

Oglasil se je tudi Christian Delle Stelle, ki je v Italiji preživel štiri leta – bil je član Colnaga oziroma Bardianija in lani moštva Idea – pred letošnjo sezono pa je prestopil v poljski CCC Sprandi: »V Italiji so zahtevali, da za nastopanje plačam 40 tisoč evrov na leto. Od 1700 evrov mesečne plače pa bi moral osemsto evrov odstopiti menedžerju. 'Na črno'. Na Poljskem redno prejemam plačo. Če bi moral plačevati za dirkanje, potem bi raje šel v običajno službo. «

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ