Po več kot 170 km bega Martina ujeli tik pred ciljem (foto in video)

Po več kot 170 km bega Martina ujeli tik pred ciljem (foto in video)
30.08.2013 AVTOR: D. Z.
V šesti etapi dirke po Španiji smo bili priča neverjetnemu razpletu. Tony Martin je bežal praktično celotno etapo, a so ga tik pred ciljem ujeli. Zmagal je Michael Morkov.

6. etapa dirke po Španiji je bila pisana na kožo sprinterjem, a načrte bi jim skorajda preprečil izjemni Tony Martin. Aktualni svetovni prvak v vožnji na čas se je očitno odločil, da bo sicer daljšo od običajnih preizkušenj v uri resnice uprizoril kar v 6. etapi.

Nemec je napadel takoj po startu, pri tem pa se mu prav nihče ni pridružil. A Tony Martin se je odločil, da kljub temu nadaljuje s pobegom, pa čeprav mu prav nihče ne bi pripisal večjih možnosti za uspeh. Čakalo ga je več kot 170 zares napornih kilometrov.

Že po 26 prevoženih kilometrih je imel nekaj več kot sedem minut prednosti. Glavnina se je takrat zbudila in to prednost pričela zmanjševati. 15 kilometrov pred ciljem je imel kolesar moštva Omega Pharma Quick Step samo še 15 sekund prednosti. Zdelo se je, da ga bo glavnina zlahka ujela.

Dva kilometra kasneje je ta prednost znašala samo še osem sekund, a Martin je vztrajal in šest kilometrov pred ciljem je prednost povečal na 15 sekund. Še vedno pa se je zdelo, da ga bo glavnina ujela.

Ob vstopu v zadnji kilometer je še vedno ohranil devet sekund prednosti in takrat so v ozadju sprinterski vlaki že vozili na polno, a Martin je vztrajal. Po več kot 170 kilometrih pobega so ga vseeno ujeli. Tik pred ciljem, le okrog 20 metrov prej. Vseeno je uspel izvleči sedmo mesto.

Zmage se je veselil Michael Morkov, sicer član Saxo Tinkoffa. Premagal je Maximilana Richezeja in Fabiana Cancellaro. »To je bil nenavaden kronometer, dolg skorajda štiri ure. Odločil sem se, da se bom pridružil ubežni skupini in tako pomagal ekipi. Vedel sem, da tudi če me ujamejo, bomo v sprintu še vedno imeli Fenna in Meersmana, « je dejal Tony Martin, ki je etapo prevozil s povprečno hitrostjo višjo od 44 km/h.

»Naenkrat sem ostal sam, a si kljub temu privozil nekaj minut prednosti. Takrat sem si rekel. Zakaj pa ne? Pravzaprav menim, da je bila to dobra poteza. Vedno sem imel dober ritem in priznati moram, da mi je pomagal tudi veter v hrbet. Brez tega ne bi imel nobenih možnosti, « je še dodal Martin in priznal, da je bila na koncu razlika zares majhna:

»Deset kilometrov pred ciljem so bili že zelo blizu in mislil sem se kar predati. Vendar sem se odločil, da pospešim. Ko me pet kilometrov pred ciljem še vedno niso ujeli, sem pomislil, da bi mi mogoče lahko uspelo. A takat sem bil že utrujen. Trasa je bila predvsem v zaključku razgibana. «

Martin je še opisal, kako je doživljal bližanje ciljni črti: »Čuden ubčutek. Ciljno črto sem videl, a obenem sem za mano lahko tudi slišal glavnino. Šel pa sem zares na polno. Hitreje nisem mogel, tudi v zadnjih 200 metrih ne. Na žalost so me ujeli. Po eni strani si lahko misliš, da bi ti z nekoliko več sreče uspelo zmagati, po drugi pa se počutiš kot zmagovalec. Po cilju so vsi želeli govoriti z mano. Imel sem občutek, da mi je uspelo doseči nekaj velikega. «

Martin je še priznal, da si bo ta podvig zapomnil za vedno, obenem pa je poudaril, da je bil to dober trening pred svetovnim prvenstvom, kjer bo branil naslov svetovnega prvaka v kronometru. Slovencev ni bilo v ospredju, v skupnem seštevku pa je Vincenzo Nibali obdržal rdečo majico vodilnega.

Dirka po Španiji, 6. etapa
1. Michael Morkov (Dan) Team Saxo-Tinkoff 3:54:15
2. Maximiliano Ariel Richeze (Arg) Lampre-Merida
3. Fabian Cancellara (Švi) RadioShack Leopard
4. Tyler Farrar (ZDA) Garmin-Sharp
5. Juan Antonio Flecha Giannoni (Špa) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team
6. Michael Matthews (Avs) Orica-GreenEdge
7. Tony Martin (Nem) Omega Pharma-Quick Step
8. Gianni Meersman (Bel) Omega Pharma-Quick Step
9. Philippe Gilbert (Bel) BMC Racing Team
10. Graeme Brown (Avs) Belkin Pro Cycling Team
60. Jani Brajkovič (Slo) Astana Pro Team
107. Grega Bole (Slo) Vacansoleil DCM

Dirka po Španiji, skupni vrstni red
1. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 22:38:07
2. Christopher Horner (ZDA) RadioShack Leopard 0:03
3. Nicolas Roche (Irs) Team Saxo-Tinkoff 0:08
4. Haimar Zubeldia Agirre (Špa) RadioShack Leopard 0:16
5. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 0:21
6. Robert Kišerlovski (Hrv) RadioShack Leopard 0:26
7. Rigoberto Uran Uran (Kol) Sky Procycling 0:28
8. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Katjuša 0:31
9. Rafal Majka (Pol) Team Saxo-Tinkoff 0:38
10. Roman Kreuziger (Češ) Team Saxo-Tinkoff 0:42
11. Bartosz Huzarski (Pol) Team NetApp-Endura 0:45
12. Ivan Santaromita (Ita) BMC Racing Team 0:46
13. Bauke Mollema (Niz) Belkin Pro Cycling Team 0:48
14. Leopold Konig (Češ) Team NetApp-Endura
15. Eros Capecchi (Ita) Movistar Team 0:52
16. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katjuša 0:53
17. Chris Anker Sörensen (Dan) Team Saxo-Tinkoff 0:55
18. Yannick Eijssen (Bel) BMC Racing Team 0:59
19. Diego Ulissi (Ita) Lampre-Merida 1:10
20. Laurens Ten Dam (Niz) Belkin Pro Cycling Team 1:12
38. Jani Brajkovič (Slo) Astana Pro Team 2:37
74. Grega Bole (Slo) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team 13:07

Zaključek šeste etape na dirki po Španiji

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ