Počasna etapa z izjemno napetim zaključkom in Cavendishevo zmago

Počasna etapa z izjemno napetim zaključkom in Cavendishevo zmago
04.07.2016 AVTOR: D. Z.
Tour de France. Mark Cavendish je dobil še drugi sprint. Zanj že 28. zmaga. Peter Sagan ostaja v rumenem. Slovencev ni bilo v ospredju.

Etapa za sprinterje:
Kolesarji na dirki po Franciji so se iz Normandije že preselili v Bretanijo. Granville je gostil start z 223 kilometrih nadvse dolge etape, ki se je končala v Angersu. Trasa pa je bila po godu sprinterjev. Kolesarji so imeli na voljo vsega en gorski cilj četrte kategorije. Ta je bil že po vsega 25 prevoženih kilometrih. Vrh je bil na 192 metrih nadmorske višine. Vzpon na Cote de Villedieu les Poeles je bil dolg 1,5 km, povprečni naklon pa je znašal 4,4 %. Etapa je sicer bila razgibana, a vseeno je bilo jasno, da se bodo za zmago borili sprinterji. V rumeni majici je etapo začel Peter Sagan.

Ubežnik:
Na presenečenje mnogih je takoj po startu prišlo do uspešnega poskusa pobega. Ponavadi je potrebnih ogromno poskusov in različnih kombinacij, preden se v ospredju izoblikuje ubežna skupina. Tokrat pa je takoj napadel Armindo Fonseca. Kolesar moštva Fortuneo Vital Concept je nadaljeval v samostojnem pobegu, v glavnini pa so bili s tem očitno zadovoljni. Ubežnik si je privozil nekaj več kot šest minut naskoka, ko je po dobrih 70 kilometrih vstopil v Bretanijo.

Počasna glavnina:
Glavnina je bila zadovoljna s tem, da je bil v ospredju samo en ubežnik, saj so tako imele sprinterske ekipe vse pod nadzorom. Zato so kolesarji nadaljevali v počasnem ritmu, počasnejšem od vseh predvidevanj. Prav nihče ni pokazal pravega interesa za resnejši lov. Očitno so si hoteli vsi vsaj nekoliko oddahniti po dveh predvsem za 'glave ' napornih dneh. Še preden se je glavnina podala v resnejših lov pa je 80 km pred ciljem napadel Thomas Voeckler. Znameniti kolesar je hitro ujel ubežnika.

Lov na dva ubežnika:
Zaradi počasnega ritma je postalo jasno, da bo to dolg dan za vse. Za kolesarje, gledalce, reporterje, organizatorje … Šele Voecklerjev napad je zares prebudil glavnino in v lov so se podale ekipe Tinkoff, Lotto Soudal ter Etixx Quick Step. 50 km pred ciljem je razlika znašala vsega eno minuto. Na letečem cilju smo v glavnini videli pravi sprint za tretje mesto. Dobil ga je Marcel Kittel. Sledili pa so mu Kristoff, Sagan, Cavendish in Greipel.

Poigravanje z ubežnikoma in napet sprint:
Glavnina se je v nadaljevanju poigravala z ubežnikoma in ju imela vseskozi na dosegljivi razdalji. Osem kilometrov pred ciljem je bilo vsega konec, sprinterski vlaki pa so bili že v polnem zagonu. Prevladovali so kolesarji Etixx Quick Stepa, a so proti koncu popustili. V zadnjih metrih smo tako v ospredju videli dva pomočnika. Roelandsa, ki je pomagal Greiplu, in Renshawa, ki je pomagal Cavendishu. Sledil je neverjetno napet sprint. Nemec Andre Greipel ga je začel že tristo metrov pred ciljem. Kljub temu, da je pokazal izjemno moč, pa je to očitno bilo prehitro. Iz zavetrja se je izstrelil Mark Cavendish in tik pred ciljno črto uspel le za malenkost prehiteti Nemca. Zmage se je najprej veselil Greipel, a fotofiniš je pokazal, da je etapo po skoraj šestih urah dirkanja dobil Cavendish.

28. zmaga za Cavendisha:
Mark Cavendish je tako slavil drugo zmago v treh etapah, predvsem pa že 28. na dirkah po Franciji. »Menil sem, da sem jo dobil, vendar pa nikoli ne veš, « je o napetem čakanju na fotofiniš dejal Cavendish: »To etapo sem imel v mislih. Vedel sem, da moram priti iz zavetrja. Zato sem raje ostal za Greiplom. Ko lani nisem dobil prve etape, sem postal nervozen in potem začel s sprintom prezgodaj. Predvideval sem, da bo tokrat podobno naredil Greipel. « Cavendish se je po številu etapnih zmag zdaj izenačil z Bernardom Hinaultom. Bryam Couqard je bil tokrat tretji. Sledili so Sagan, Theuns, Host Enger, Kittel, Laporte in Mclay.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ