Pogačar deklasiral tekmece na prvi gorski etapi, jutri bo kolesaril v rumenem

Pogačar deklasiral tekmece na prvi gorski etapi, jutri bo kolesaril v rumenem
03.07.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Tadej Pogačar je v Alpah prikazal neverjetno napadalno predstavo, s katero je proti najbližjemu zasledovalcu iz skupine favoritov Richardu Carapazu pridobil kar 3:20. Pogačar je oblekel tudi rumeno majico, Roglič pa povsem popustil.

Začnimo pri Rogliču. Že obeti iz včerajšnje etape niso bili nič kaj rožnati, zaradi udarca v hrbet in trtico Roglič zelo težko poganja pedala in tako kot včeraj je tudi danes izgubil stik z najboljšimi, takoj ko je tempo nekoliko narasel. Ob Rogliču je bil »žrtev« tudi Geraint Thomas, ki prav tako še čuti posledice padca, oba sta etapo končala v gruppettu 35 minut za zmagovalcem. Boja za rumeno je bilo za Rogliča konec že včeraj, danes je izgubil vse možnosti vsaj za visoko uvrstitev v skupnem seštevku in vprašanje je kako, če sploh, bo nadaljeval z letošnjim Tourom.

A če gre Rogliču slabo, je toliko bolj razpoložen Tadej Pogačar. Njegova ekipa je nadzorovala ubežno skupino, v kateri tokrat ni bilo za Pogačarja nevarnih kolesarjev, nato pa je že na predzadnjem vzponu dneva na Col de la Romme Pogačar začel z napadi. Na roko je šlo tokrat Pogačarju tudi vreme, vročino je zamenjal dež, v katerem Pogačar dobi še prestavo več. Najprej mu je lahko sledil le Richard Carapaz, a je tudi on zdržal le 600 metrov in ko je Pogačar še enkrat pohodil pedala na vso moč, je Ekvadorec lahko le nemočno gledal za Slovencem.

Več kot tri minute naskoka pred konkurenti za rumeno

Pogačar je drvel v dolino in na zadnji prelaz dneva na Colombiere, nato pa še proti ciljni črti v Le Grand Bornardu. Bil je v izjemni dnevni formi, lovil je kolesarje iz bega in na koncu le za slabo minuto zgrešil etapno zmago, ki je pripadla »preživelemu« iz bega Dylanu Teunsu.

A bolj kot na etapo je bil Pogačar osredotočen na skupni seštevek, v boju za drugo zaporedno zmago na Touru je danes naredil izjemno delo in že na prvi gorski etapi dotolkel tekmece. Carapaz je izgubil 3:20, ob njem so v cilj prišli še Wilco Kelderman, Enric Mas, David Gaudu, Rigoberto Uran, Jonas Vingegaard in Pello Bilbao.

Wout van Aert je zaostal še nekoliko več, a je po zaslugi včerajšnjega bega zdaj 1:48 za Pogačarjem v skupnem seštevku. Danes se je van Aert sicer dobro boril, a sledijo še precej težje gorske etape, v katerih bo težko držal stik s hribolazci. Danes je pogorel tudi Julian Alaphilippe, ki je zaostal kar 18 minut in upravičil napovedi, da ga letos zanimajo le etapne zmage.

Na tretjem mestu v skupnem seštevku je Aleksej Lucenko, ki zaostaja 4:38, nato pa so kolesarji precej bolj na kupu, 10. Pello Bilbao zaostaja za dobrih šest minut. Jutri kolesarje čaka še ena etapa v Alpah s ciljem v Tignesu. To bi morala biti etapa za Rogliča, saj tam preživi glavnino višinskih priprav, a kot vse kaže, se lahko pripravimo na nov šov Tadeja Pogačarja.

Matej Mohorič danes ni bil v ubežni skupini, zato se je po eni etapi poslovil od pikčaste majice najboljšega hribolazca, ki pa ostaja v rokah Bahrain Victoriousa, Mohorič jo je predal Woutu Poelsu.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ