Pogačar v odličnem položaju po vetrovnem uvodu (FOTO)

Pogačar v odličnem položaju po vetrovnem uvodu (FOTO)
21.02.2021 AVTOR: DZ, foto: UAE Tour

Že prva etapa na dirki UAE Tour je postregla z velikimi razlikami med favoriti. Ključni dejavnik pa veter. Etapo je dobil Mattia Cattaneo. Pogačar med vodilnimi.

Pa se je začelo dirkanje tudi na najvišji ravni. Uvodna dirka svetovne serije je UAE Tour, na kateri nastopajo tudi trije Slovenci: Tadej Pogačar, Jan Polanc in Luka Mezgec. Prva etapa je bila ravninska. Al Dhafra Castle. Tu je bil start. Cilj pa v Al Mirfi.

Etapa je bila ravninska, a na 176 kilometrov dolgi poti so vsi opozarjali na veter. In prav v tem vetru je kmalu prišlo do selekcije. Glavnina je razpadla na več skupinic. Začelo se je spremljanje, kdo je spredaj, kdo je ostal ujet v ozadju. Kmalu je bila v ospredju skupina, v kateri pa ni bilo prav veliko favoritov za končno zmago. Pravzaprav sta med najresnejšimi kandidati za končno zmago ostala samo lanska protagonista Tadej Pogačar in Adam Yates, pa še Joao Almeida.

Pogačar je imel ob sebi tudi lepo skupinico pomočnikov. Yates pa je ostal sam. Skupina dobrih 20 kolesarjev je nadaljevala v svojem ritmu, glavnina pa si je nabirala vse večji zaostanek in ta je 15 kilometrov pred ciljem znašal že več kot štiri minute. Pogačar je sodeloval pri narekovanju ritma, tako kot vsi ostali. V tej skupini so bili tudi Mathieu Van der Poel, David Dekker, Elia Viviani, Mattia Cattaneo, Fernando Gaviria.

Ob vstopu v zadnjih deset kilometrov se je začelo taktiziranje. Kolesarji Deceuninck Quick Stepa - v ospredju jih je bilo kar pet - pa so v ospredju ostali brez Sama Bennetta, tako da so poskušali do zmage priti z napadi. Šest kilometrov pred ciljem je napadel Cattaneo in zdelo se je, da bi mu lahko uspelo, a potem je z napadom poskušal tudi Tadej Pogačar. Do razlik ni prišlo. Cattaneo je imel že 15 sekund prednosti, potem pa so kolesarji UAE-ja uspeli to razliko zmanjšati in Fernando Gaviria je uspel Cattanea tudi ujeti.

Skupaj pa vseeno nista bila dovolj močna, da bi se lahko udarila za zmago. Skupinica ju je ujela in sledil je sprint. Tega pa je prepričljivo dobil Mathieu Van der Poel. David Dekker, novinec med elito je zasedel drugo mesto, tretji pa je bil Emils Liepins. Sledila sta Michael Morkov in Elia Viviani, na šestem mestu pa izjemni Tadej Pogačar. Pogačar je peti v skupnem seštevku, vodi seveda Van der Poel. Jutri je na sporedu posamična vožnja na čas.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ