Pogačarja nova samostojna vožnja za veliko zmago

Pogačarja nova samostojna vožnja za veliko zmago
21.04.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Tadej Pogačar je bil pred dirko Liege-Bastogne-Liege prvi favorit in to vlogo je upravičil. Z izjemno vožnjo je še drugič dobil prestižno klasiko.

Liege-Bastogne-Liege ali Doyenne oziroma Stara gospa. Tako pravijo najstrajši klasiki. Na startu sta bila tudi Tadej Pogačar in Domen Novak, pred njima pa 254,5 km dolga dirka v mrazu, delno v dežju. Takoj po startu je prišlo do napadov in kmalu se je v ospredju izoblikovala skupina devetih ubežnikov.

To so bili Gil Gelders (Soudal Quick-Step), Rémy Rochas (Groupama-FDJ), Enzo Leijnse (dsm-firmenich PostNL), Cristian Scaroni (Astana Qazaqstan), Lilian Calmejane (Intermarché-Wanty), Iván Romeo (Movistar), Fabien Doubey, Paul Ourselin (oba TotalEnergies) in Loïc Vliegen (Bingoal WB). Ko so si privozili dobre tri minute prednosti, so v glavnini nadzor prevzeli kolesarji moštev UAE in Alpecin Deceuninck.

Tudi deževati je pričelo, tako da so morali kolesarji skrbeti, da so ostali dobro oblečeni. Ob vstopou v zadnjih 140 kilometrov so kolesarji UAE pospešili in tako se je razlika do ubežnikov pričela zmanjševati. Ko so se kmalu po vstopu v zadnjih sto kilometrov ubežnikom približali na dobro minuto, pa je prišlo do množičnega padca. V ozadju sta se znašla tudi Mathieu Van der Poel in Tom Pidcock.

Glavnina je hitro nadaljevala in Van der Poel je dolgo lovil priključek. Šele slabih 70 kilometrov pred ciljem se mu je uspelo vrniti. Največ dela so opravili kolesarji moštva UAE in potem je sledil težko pričakovani zaključek. Domen Novak je spet zelo dolgo narekoval ritem in vztrajal je vse do vznožja znamenitega vzpona La Redoute. Ko je svoje delo opravil, pa je Tadej Pogačar 35 kilometrov pred ciljem stopil na sceno.

Hitro je pospešil že kmalu po začetku klanca. Sprva mu je sledil Richard Carapaz, a moral je popustiti. Pogačar je imel odprto pot do zmage. Na vrhu Redouta je imel deset sekund prednosti, v ozadju pa so kmalu pričeli tudi nekoliko taktizirati. Pogačar je nadaljeval v izjemnem ritmu in samo še povečeval prednost. V ozadju se je odvijal boj za drugo mesto.

Videli smo številne napade in tudi spremembe, saj so se oblikovale različne skupinice. Potem pa je napadel Romain Bardet, ki si je privozil manjšo prednost, ki pa je bila dovolj, da ga ostali zaradi spogledovanja in taktiziranja niso uspeli ujeti. Pogačar je medtem že prišel na cilj. Slavil je veličastno zmago. Šesto na velikih enodnevnih dirkah in drugo na Liege-Bastogne-Liege.

Do zdaj je trikrat dobil dirko po Lombardiji, dvakrat Liege-Bastogne-Liege in enkrat dirko po Flandriji. Zdaj je slavil 70. zmago v karieri in sedmo v tej sezoni. Bardet je uspel priti do drugega mesta. Zaosal je za 1:39. Pogačar je zmagal z največjo prednostjo pred drugim kolesarjem po letu 1980, ko je bil najboljši Bernard Hinault. Za Bardetom se je več skupin združilo.

Iz ozadja je prišel tudi Mathieu Van der Poel, ki je uspel dobiti sprint. Sledili so Maxim Van Gils, Aurelien Paret Peintre, Mauri Vansevenant, Valentin Madouas, Aleksej Lucenko, Pello Bilbao, Thomas Pidcock, Paul Lapeira, Tiesj Benoot … Domen Novak, ki je spet opravil izjemno delo je dirko končal na 60. mestu. Oba, tako Pogačarja kot Novaka zdaj čaka nastop na dirki po Italiji.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ