Pogovor s Christianom Prudhommom: »Direktor Toura je poslanstvo za vsako uro vsakega dne«

Pogovor s Christianom Prudhommom: »Direktor Toura je poslanstvo za vsako uro vsakega dne«
21.06.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Eden od glavnih sponzorjev dirke po Franciji, Continental, je pripravil daljši pogovor z direktorjem dirke po Franciji Christianom Prudhommom. V spodnjih vrsticah lahko preberete nekaj izsekov in pogledate celotni pogovor.

Christian Prudhomme je najbolj prepoznavni obraz organizacije dirke po Franciji, kako temu ne bi bilo tako, ko pa že vrsto let uspešno opravlja vlogo direktorja dirke. »S Tourom sem povezan že celo življenje, gledal sem ga kot otrok, tudi zaradi dirke po Franciji sem se odločil za kariero v novinarstvu, na radiu in televiziji, zdaj pa je Tour res poslanstvo, vsak trenutek vsakega dne sem direktor dirke. Ko denimo z ženo pridem v restavracijo, ljudje mislijo, da izbiram traso za dirko naslednje leto, v resnici pa sem tam zato, ker je restavracija preprosto dobra,« pravi 60-letnik iz Pariza.

Prudhomme se v pogovoru spominja nekaterih nepozabnih izvedb dirke, seveda tudi lanske, kjer smo spremjali dvoboj Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča: »To, kar ste lani doživljali Slovenci z dvobojem Pogačarja in Rogliča, smo Francozi doživljali leta 1965, ko sta se na Puy de Dome spopadla Jacques Anquetil in Raymond Poulidor. Tudi zame je bila lanska izvedba dirke posebna, ker sem bil pozitiven na koronavirus. Sicer nisem zbolel, sem se pa moral vrniti domov in teden dni iz svoje dnevne sobe v Parizu spremljati dogajanje na dirki. Bilo je še nekaj izjemnih dirk, za Francoze denimo leto 2019 z izjemnim Julianom Alaphilippom in Thibautom Pinotom, ki je bil blizu zmagi … mene osebno so zaznamovala tudi 70. leta z Eddyjem Merckxom, ki so v meni ustvarila sanje.«



Direktor dirke, to vlogo opravlja že 14 let, se je podrobno razgovoril o trasi dirke. Upa na presenečenja, označuje pa jo kot pisano na kožo tradicionalistom: »Letošnja dirka predstavlja vrnitev k klasiki, prvi teden bomo večinoma preživeli na ravnini. Če želimo razumeti letošnjo dirko, si moramo predstavljati topografijo Francije. Če jo prerežemo na pol, je zgornji del bolj raven, visoke gore pa so v spodnjem, južnem delu države. Če je štart Toura v Nici, so gore zelo blizu in posledično tudi gorske etape, če pa je v Brestu kot letos, je do gora daljša pot in zato bo imela dirka bolj klasično podobo.«

V celotnem pogovoru je Christian Prudhomme pobrskal tudi po obsežnem zgodovinskem znanju o dirki po Franciji, seveda pa govori tudi o letošnjih favoritih in kolesarjih, od katerih pričakuje največ.







Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ