Popoln kolumbijski dan

Popoln kolumbijski dan
16.02.2020 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Končali sta se dirka po Provansi in po Kolumbiji. Na obeh smo bili priča končnemu slavju Kolumbijcev. Junaka Nairo Quintana in Sergio Higuita.

Končni zmagovalec Quintana
Zadnja etapa na dirki po Provansi je kolesarje popeljala od Avignona do mesta Aix en Provence. Dolga je bila 170 kilometrov in zelo razgibana. Po včerajšnji izjemni vožnji na ciljnem vzponu proti Mont Ventouxu je v majici vodilnega etapo začel Kolumbijec Nairo Quintana.

Privozil si je več kot minuto prednosti v skupnem seštevku, tako da končna zmaga ni bila nikoli zares ogrožena. Majico je branil skupaj s pomočniki iz moštva Arkea Samsic. Tokrat so na svoj račun prišli ubežniki. Sicer so na koncu ohranili zgolj šest sekund prednosti pred najboljšimi, a bilo je dovolj, ad sta se Doull in Brandle udarila za etapno zmago. Doull, sicer član Ineosa je po dobrih štirih urah dirkanja prišel do zmage, Brandle pa je bil drugi.

Sledila sta še Garrison in Combaud, potem pa že Aleksej Lucenko, ki je bil član skupine z najboljšimi. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Nairo Quintana je dirko dobil. Najbolj sta se mu približala člana Astane. Za 1:04 je zaostal Aleksander Vlasov, za 1:28 pa Aleksej Lucenko. Sledili so še Carthy, Kelderman, Dunbar, Pinot, Kuss, Herrada in Gaudu.

Sergio Higuita
Dirka po Kolumbiji se je končala z zahtevno šesto etapo. Zipaquira je gostila start, cilj pa je bil na vzponu Alto de Verjon. Etapa je bila dolga 182 kilometrov. Sicer je bila razgibana, a jasno je bilo, da se bodo najboljši udarili šele na zadnjem klancu, na kar 3290 metrih nadmorske višine.

Vodstvo v skupnem seštevku je branIl Sergio Higuita, ki je ob sebi imel zelo močno ekipo Education First. Po pričakovanjih je prišlo do pobega večje skupine kolesarjev. V ospredju se jih je znašlo kar 14. Ubežnike pa je glavnina ujela še pravočasno in na zaključnem klancu so se udarili najboljši v skupnem seštevku. V zadnjih metrih je imel največ moči Daniel Martinez.

Njegov klubski kolega pri Education First Higuita je bil drugi, tretji Egan Bernal pa je zaostal za tri sekunde. Higuita je po skoraj 20 urah dirkanja v šestih dneh slavil končno zmago. Da je bilo veselje pri moštvu Education First popolno, sta z drugim in tretjim mestom poskrbela Martinez in Jonathan Caicedo. Egan Bernal je bil četrti, peti pa Miguel Eduardo Florez.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ