Porte na Alpe d'Huez odčital lekcijo favoritom ... Kennaugh zmagal

Porte na Alpe d'Huez odčital lekcijo favoritom ... Kennaugh zmagal
11.06.2017 AVTOR: D. Z.
Alpe d'HUez. Kennaugh dobil etapo, Richie Porte pa je premagal ostale favorite za končno zmago. Tudi Contadorja in Frooma.

Na dirki Criterium du Dauphine so morali kolesarji prevoziti nadvse zahtevno sedmo etapo. Začela se je v Aosti, končala pa na Alpe d’Huezu.

A tokrat se kolesarji do tega znamenitega zimsko-športnega središča niso pripeljali po običajnem vzponu, ampak čez Col de Sarenne. Etapa je bila dolga 167,5 km, na sporedu pa je bilo šest kategoriziranih vzponov. Od tega trije druge kategorije, en ekstra kategorije ter po en prve in četrte kategorije. Šele po skoraj 30 kilometrih hitrega ritma je prišlo do pobega. Ubežna skupin pa je bila kar velika. Sestavljali so jo:

Alexis Vuillermoz (Ag2r La Mondiale), Jesus Herrada (Movistar), Koen Bouwman (LottoNL-Jumbo), Jelle Vanendert (Lotto-Soudal), Ignatas Konovalovas (FDJ), Maurits Lammertink (Katjuša-Alpecin), Lennard Hofstede (Sunweb), Antonio Nibali (Bahrain-Merida), Simon Clarke (Cannondale-Drapac), Romain Sicard (Direct Energie), Scott Thwaites (Dimension Data), Ben Swift (UAE-Emirates), Diego Ulissi (UAE-Emirates), Thomas Degand (Wanty-Groupe Gobert), Delio Fernandez Cruz (Delko Marseille Provence) in Mauro Finetto (Delko Marseille Provence).

Skupaj so premagali prve tri kategorizirane vzpone in v Grenoblu so imeli dobrih šest minut prednosti pred glavnino, v kateri je bil na varnem vodilni v skupnem seštevku Richie Porte. Sledila je daljša ravnina in potem že postopno vzpenjanje proti zaključnim trem vzponom dneva. To so bili Garcin, Sarenne in Alpe d’Huez. Sarenne je bil najtežji vzpon dneva in tam se je razbila tudi ubežna skupina. V ospredju so ostali Kennaugh, Vanendert, Fernandez, Swift, Ulissi in Herrada. Iz glavnine je napadel Talansky, ki si je uspel privoziti dobro minuto prednosti pred skupino z rumeno majico.

Sledil je napad Romaina Bardeta, ki je kmalu ujel tudi Talanskyja. Richie Porte in njegovi pomočniki pri BMC pa so imeli vse pod nadzorom. Tudi ob napadu Alejandra Valverdeja pod vrhom 1979 metrov visokega prelaza ekstra kategorije Col de Sarenne je Porte lahko odgovoril. Sledila sta krajši spust in vzpon. Potem pa še spust in zaključni vzpon proti 1838 metrov visokem Alpe d’Huezu. Ta je bil dolg vsega 3,7 km. Gre za vzpon druge kategorije. V ospredju sta ostala samo dva nekdanja klubska kolega. Peter Kennaugh in Ben Swift.

Na koncu je imel Kennaugh, sicer član Skyja, več moči in je Swifta premagal za 13 sekund. Herrada je bil tretji, četrti pa Vanendert. Potem pa že favoriti. Romain Bardet je edini pridobil nekaj sekund pred Portom, natančneje 42. A Bardet je bil že v ospredju, ko so se preostali na zadnjem vzponu udarili med sabo. Prvi je napadel Fabio Aru. Porte prav dolgo ni okleval in se je Aruju pridružil. Sledila sta še Fuglsang in Contador, medtem ko je Froome popustil. Ob vstopu v zadnja dva kilometra je Porte napadel, sledil pa mu je lahko le še Fuglsang.

Porte je bil na koncu šesti, sedmi Fuglsang. Osem sekund za njima sta na cilj prišla Talansky in Contador. Potem pa Aru, Martin, Valverde, Meintjes, Buchmann in Froome, ki je proti Portu izgubil 23 sekund. Jani Brajkovič je bil 36. Porte je še povečal vodstvo v skupnem seštevku. Zdaj ima 1:02 prednosti pred Froomom in 1:15 pred Fuglsangom. Sledijo Aru, Valverde, Bardet, Contador, Martin, Buchmann, Talansky, Meintjes … Jani Brajkovič je 28., Grega Bole pa 97. Do konca je še ena zahtevna etapa.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ