Potrditev: Ženski Tour vse bliže

Potrditev: Ženski Tour vse bliže
12.05.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Direktor dirke po Franciji Christian Prudhomme je za časopis Guardian potrdil, da namerava agencija ASO že naslednje leto organizirati žensko različico etapne dirke.

Christian Prudhomme je vendarle potrdil. Agencija ASO namerava leta 2022 organizirati tudi žensko različico dirke po Franciji. Imenovala se bo Tour de France Femmes.

"To bo naslednje let. Zagotovo. Izpeljali bi jo že letos, če ne bi prišlo do epidemije Covid-19, in če takoj po Touru ne bi bilo olimpijskih iger, kar pomeni, da najboljših ne bi imeli na startu. Ampak, zdaj smo se odločili. Ženski Tour bo na sporedu takoj po moškem." To so besede Christiana Prudhomma v intervjuju za The Guardian. Dodal je še, da je logistično nemogoče izpeljati obe dirki naenkrat, na iste dneve.

Očitno bo v programu ostala tudi dirka La Course by Le Tour de France, ki jo po tradiciji izpeljejo med samim Tourom. Letos bo na sporedu takoj na začetku Toura, 26. junija v Brestu. To bo že osma izvedba preizkušnje. Sicer pa je tudi ženski Tour de France že obstajal. Od leta 1984 do leta 1989. Takrat so dekleta imela na sporedu kar 18 etap, vzporedno z moškimi in tudi etape so bile zelo podobne, le krajše.

Zadnja francoska etapna preizkušnja po vzoru moškega Toura je bila Grande Boucle Feminine. A te dirke ni organizirala agencija ASO. Končala se je leta 2009. Zaenkrat pa še ni jasno, kako dolga bo ženska dirka po Franciji. Govori se, da naj bi imela dekleta na voljo osem etap. Dirka naj bi se začela v Parizu. Prav na dan, ko bodo svoj Tour tam končali moški.

"Razlog, da je prvotna verzija obstajala samo šest let je, da ni bilo finančnega zaledja. Zdaj želimo izpeljati dirko, ki bo še dolga leta prisotna. To pomeni, da dirka ne sme zaiti v rdeče številke," je še dodal Prudhomme: "Zaenkrat imamo finančno izgubo z vsemi ženskimi dirkami, ki jih organiziramo. Če bomo z dirko zaslužili, bo odlično. Ne smemo pa pridelati minusa. V nasprotnem primeru dirke ne bo več in jo čaka podobna usoda kot tisto v 80-ih letih."

Agencija ASO poleg La Course organizira Liege-Bastogne-Liege in Valonsko puščico, obeta se krstni Pariz-Roubaix za ženske, pred epidemijo pa so izpeljali tudi dirko po Yorkshiru in Katarju. "Izziv je narediti dirko, ki bo potem prisotna sto let. Zato želimo, da bi na sporedu bila takoj po Touru, saj bi potem večina televizij po Touru prenašala še ženski Tour. Trasirati žensko dirko je lažje, bolj preprosto. Ne potrebuješ 50 ekstremno zahtevnih klancev, ker je dirkanje manj nadzorovano."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ