Pozzovivo v spomin na Pantanija, Sagan premočan v Kaliforniji

Pozzovivo v spomin na Pantanija, Sagan premočan v Kaliforniji
13.05.2012 AVTOR: D. Z.
Osma etapa na dirki po Italiji je pripadla Italijanu Domenicu Pozzovivu, medtem ko je rožnato majico kljub težavam an vzponu ubranil Ryder Hesjedal.

Rezultati 8. etape dirke po Italiji
1. Domenico Pozzovivo (Ita) Colnago - CSF Inox 6:06:05
2. Benat Intxausti Elorriaga (Špa) Movistar Team 0:00:23
3. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katjuša Team 0:00:27
4. Thomas De Gendt (Bel) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team
5. Dario Cataldo (Ita) Omega Pharma-Quickstep
6. Damiano Caruso (Ita) Liquigas-Cannondale
7. Gianluca Brambilla (Ita) Colnago - CSF Inox
8. Bartosz Huzarski (Pol) Team NetApp
9. José Rujano Guillen (Ven) Androni Giocattoli
10. John Gadret (Fra) AG2R La Mondiale
183. Gregor Gazvoda (Slo) Ag2r La Mondiale 0:21:16

Skupni vrstni red
1. Ryder Hesjedal (Kan) Garmin - Barracuda

2. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katjuša Team 0:00:09
3. Paolo Tiralongo (Ita) Astana Pro Team 0:00:15
4. Roman Kreuziger (Češ) Astana Pro Team 0:00:35
5. Benat Intxausti Elorriaga (Špa) Movistar Team 0:00:35
6. Ivan Basso (Ita) Liquigas-Cannondale 0:00:40
7. Frank Schleck (Luks) RadioShack-Nissan 0:00:48
8. Michele Scarponi (Ita) Lampre - ISD 0:00:54
136. Gregor Gazvoda (Slo) Ag2r La Mondiale 0:52:30

Preberite še ...

Vzponi na dirki po Italiji 2012
Valjavec: Z užitkom na kolo

O vsem odločal zadnji vzpon
Osma etapa se je začela v Sulmoni, končala pa po kar 229 kilometrih v kraju Laceno. Najzahtevnejša je bila v samem zaključku, ko je bil na sporedu vzpon druge kategorije na Colle Molella. Po vrhu tega vzpona so kolesarje čakali zgolj še štirje kilometri ravnine. Glavnina je že do vznožja tega vzpona ujela vse ubežnike, tako da so se lahko najboljši hribolazci udarili za prestižno etapno zmago.

Pred vzponom so tempo narekovali kolesarji Astane, potem pa so njihovo vlogo prevzeli člani Liquigasa. Ogromno dela je na čelu vse manjše skupine opravil predvsem Sylvester Szmyd. Kljub hudemu tempu, ki ga je narekoval, je dobrih šest kilometrov pred ciljem, ko je bil vzpon najstrmejši, odločno napadel Domenico Pozzovivo.

V spomin na Pantanija
Njegov napad je bil tako silovit, da je takoj naredil občutno razliko. V ozadju pa pravega odgovora na to potezo nismo videli. Nosilec rožnate majice Ryder Hesjedal je z zadnjimi močmi sledil najboljšim. Tik pod vrhom vzpona je napadel še Benat Intxausti, ki pa Pozzoviva tudi na ravnini ni mogel več ujeti.

Italijan se je tako po šestih urah in šestih minutah dirkanja veselil prestižne etapne zmage v etapi, ki so jo organizatorji posvetili nekdanjemu šampionu Marcu Pantaniju. Ta kraj je namreč že gostil cilj ene izmed etap Gira leta 1998. Torej leta, ko je Pantani dobil svoj prvi in edini Giro, takrat pa se je etapne zmage v tem kraju veselil Alex Zulle, ki je napadel takoj na vrhu zaključnega vzpona in je potem v samostojni akciji vztrajal vse do cilja.

Rodriguezu bonifikacijske sekunde, Hesjedal ostaja v vodstvu
Tokrat je drugo mesto s 23 sekundami zaostanka osvojil prej omenjeni Intxausti. Štiri sekunde kasneje pa se je v cilj pripeljala skupina z vsemi favoriti za končno zmago. Sprint je dobil Joaquim Rodriguez, ki si je tako priboril pomembne bonifikacijske sekunde.

V tej skupini so bili praktično vsi favoriti, kot so Scarponi, Basso, Kreuziger, Gadret, Rujano ... tudi Hesjedal, ki je kljub težavam na najzahtevnejšem vzponu uspel zadržati rožnato majico. Zdaj ima devet sekund prednosti pred Rodriguezom in 15 pred Tiralongom. Sledijo Kreuziger, Intxausti, Basso, Schleck, Scarponi ...

Sagan za razred boljši
Začela se je tudi etapna dirka po Kaliforniji, kjer nastopajo številnih kolesarji, ki se pripravljajo na Tour de France. Predvsem zato, ker iz ZDA prihaja vse več močnih sponzorjev, je ta preizkušnja po imenih pravzaprav še nekoliko bolj konkurenčna kot sama dirka po Italiji. V prvi etapi so z begom takoj na začetku poskušali Maxime Boulet, Jeff Louder, David Boily, Andrew Dahlheim, Ben Jacques-Maynes, Sebastian Salas, Josh Atkins in Sam Johnson.

Njihova največja prednost je znašala 11 minu. Takrat so se načelo glavnine postavili kolesarji RadioShacka, ki branijo lansko zmago Christopherja Hornerja. Na zadnjem vzponu dneva so s pobegom nadaljevali samo še trije. Boulet, Louder in Jacques-Maynes. Tudi v ozadju je prišlo do selekcije, po vzponu pa so narekovanje tempa prevzeli predvsem kolesarji Rabobanka. 20 kilometrov do cilja v Santa Rosi sta se v ozadju združili dve skupini, tako da se je oblikovala glavnina okrog 80 kolesarjev.

Ubežniki so bili ujeti okrog deset kilometrov pred ciljem. V ospredju so ekipe postavljale vlak, medtem ko se je zaradi počene zračnice v težavah znašel Peter Sagan. Slovak se je povsem ustavil, loviti je moral sam, potem sta ga počakala dva klubska kolega. Pomagala sta mu ujeti skupino in Sagan se je lahko pridružil tistim, ki so računali na zmago. A dobre tri kilometre pred ciljem je prišlo do padca. Vodilnih to ni zmotilo. Daniel Oss se je postavil na čelo in narekoval tempo za Sagana.

Najprej je sicer kazalo, da se je Slovaku umaknil prezgodaj, vendar je bil Sagan preprosto premočan za konkurenco. Veselil se je  zaslužene, že četrte zmage na dirkah po Kaliforniji. "Sprint je bil kaotičen, saj je bil to sprint manjše skupine kolesarjev. Kljub defektu deset kilometrov sem vedel, da jih lahko ujamem. Tudi po zaslugi klubskih kolegov sem uspel ujeti skupino," je dejal Sagan, ki je v sprintu premagal precej bolj izkušena kolesarja. Drugo mesto je zasedel Heinrich Haussler, tretji pa je bil Fred Rodriguez. Edini slovenski predstavnik Kristjan Koren je bil 86. Stik z najboljšimi je izgubil na zadnjem vzponu.


foto: sirotti
Značke: Cestno, Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ