Pravi pekel na Vuelti: Schlecku zmaga, Rodriguez v rdečem

Pravi pekel na Vuelti: Schlecku zmaga, Rodriguez v rdečem
07.09.2015 AVTOR: D. Z.
Joaquin Rodriguez je prevzel vodstvo na dirki po Španiji. A ima samo sekundo prednosti pred Arujem. Etapo je dobil Frank Schleck.

Za kolesarji na dirki po Španiji je še tretja gorska etapa zapored. In ta je bila zares zahtevna. Že deveta s ciljnim vzponom. Luarca je gostila start, cilj pa je bil na vrhu vzpona Ermita de Alba Quiros. Etapa je bila dolga 185 km. A kaj vse so morali kolesarji preživeti! Kar sedem kategoriziranih vzponov. Dva tretje kategorije, tri druge kategorije, enega prve in enega ekstra kategorije. Zadnja dva vzpona sta bila še najtežja.

Vrh predzadnega na 1155 metrih višine (Alto de la Cobertoia) so kolesarji dosegli po prevoženih 166,5 km. Gre za deset kilometrov dolg vzpon prve kategorije. Samo v zadnjjih dveh kilometrih je naklon nekoliko manjši, prej pa gre za odseke z nakloni od 8 % do 13 %. Sledil je samo še spust in zaključni vzpon. Gre za vzpon ekstra kategorije na Alto Ermita de Alba. Ta je dolg sedem kilometrov, tu pa se naklon skorajda nikoli ne spusti pod 10 %.

Štiri kilometre pod vrhom je naklon celo 22 %. Pričakovali smo dve dirki v eni in to tudi dobili. Torej. Boj za etapno zmago med ubežniki in boj za rdečo majico med najboljšimi v skupnem seštevku. Fabio Aru je etapo začel v rdeči majici, a branil je samo eno sekundo prednosti pred Joaquinom Rodriguezom. V igri za ta majico ostajata vsaj še Rafal Majka in Tom Dumoulin. Do pobega je prišlo, v ospredju pa se je izoblikovala skupina, ki so jo sestavljali:

Larry Warbasse, Tsgabu Grmay, Rodolfo Andres Torres, Omar Fraile, Carlos Verona, George Bennett, Moreno Moser, Fränk Schleck, Cyril Lemoine in Pierre Rolland. Privozili so si več kot 21 minut prednosti. Na tretjem vzponu dneva je pospešil Tinkoff Saxo, sledil pa je še napad Astane, a Toma Dumoulina jim ni uspelo spraviti v težave. Uspelo pa jim je povsem zredčiti skupino. Ob vznožju zadnjega vzpona je namreč skupina z najboljšimi štela vsega okrog 15 kolesarjev.

Ubežniki so zaključni vzpon začeli z dobrimi desetimi minutami naskoka in tako je bilo jasno, da se bodo udarili za zmago. Postopoma je prišlo do selekcije in pet kilometrov pred ciljem sta v ospredju vztrajala samo še Frank Schleck in Rodolfo Andres Torres. Schleck je tri kilometre pred ciljem še pospešil in Torres mu ni mogel več slediti. Luksemburžan se je tako veselil prve zmage po lanski zmagi na državnem prvenstvu.

V ozadju je večji del vzpona ritem narekoval Mikel Landa. Arujev pomočnik, a nosilec rdeče majice ni blestel. Vozil se je bolj v ozadju. Vse do zaključka. Hitro sta popustila Alejandro Vavlverde, pa tudi Esteban Chaves. Odlično pa se je vozil Dumoulin. Popustil je šele v zadnjem kilometru. Prav takrat pa je priložnost za napad izkoristil Joaquin Rodriguez. Tam je bilo zares izjemno strmo in Aru se je uspel vrniti v igro. Rodriguez je vseeno dobil ta boj.

Dve sekundi za njim je ciljno črto prečkal Aru, ki je tako izgubil rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku. Majka je izgubil 12 sekund, Dumoulin pa 27. Rodriguez ima zdaj sekundo prednosti pred Arujem in 1:35 pred Majko. Dumoulin na četrtem mestu zaostaja za 1:51. Pred kolesarji je zdaj še drugi dan premora, potem pa bo na sporedu posamična vožnja na čas.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ