Pred Pireneji nov podvig Astane

Pred Pireneji nov podvig Astane
22.07.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Kolesarji na dirki po Franciji so v 15. etapi prišli v Carcassonne, kjer bo jutri dan počitka. Etapo je dobil Astanin kolesar Magnus Cort.

Na dirki po Franciji je za kolesarji 15. etapa. Zadnja v drugem tednu in zadnja pred zadnjim dnem premora, ki ga bodo kolesarji preživeli v Carcassonnu oziroma okolici. Start etape je gostilo mesto Millanu, cilj pa Carcassonne. Kolesarji so morali premagati tri kategorizirane vzpone. Takoj po startu vzpon tretje kategorije, po 64 kilometrih so prišli na vzpon druge kategorije, po 140 kilometrih dirkanja pa so prišli še na 1205 metrov visoki vrh prve kategorije Pic de Nore.

Ta je bil dolg 12,3 km, povprečni naklon pa je znašal 6,3 %. Sledil je še spust in ravninski del proti cilju 181 kilometrov dolge etape. Po pričakovanjih je takoj po startu prišlo do številnih napadov in posledično zares hitrega ritma. Poskusili so De Gendt, Yates, Alaphilippe … Šele po 40 kilometrih dirkanja se je izoblikovala ubežna skupina, v kateri so med drugimi bili tudi Peter Sagan, Rafal Majka, Bauke Mollema, Greg Van Avermaet, Domenico Pozzovivo, Sonny Colbrelli, Ion Izagirre, Magnus Cort, Michael Valgren …

Glavnina je bila s tem zadovoljna in jasno je bilo, da bomo spet gledali dve dirki v eni. Ubežnike sta poskušala presenetiti Grellier in Bernard, ki sta skupaj v ospredju začela tudi zadnji vzpon dneva Pic de Nore. Po polovici vzpona sta imela minuto in pol prednosti pred prvimi zasledovalci, medtem ko je glavnina zaostajala za več kot 13 minut. Rafal Majka se je podal v lov za njima in ju tudi hitro ujel. Na vrh je Poljak prišel sam in nadaljeval je s samostojnim pobegom. A boril se je tudi z vetrom, kar mu je delo še oteževalo. Imel je že 25 sekund prednosti pred prvimi zasledovalci, a do cilja je bilo še preveč kilometrov.

V ozadju se je izoblikovala skupina, ki so jo sestavljali Calmejane, Cort, Mollema, Skujins, Pozzovivo, Izagirre in Valgren. Medtem je glavnino napadel Dan Martin, a to ni bil nevaren napad, saj je imel Sky vse pod nadzorom in 15 kilometrov do cilja ga je glavnina, v kateri je na varnem kolesaril Primož Roglič ujela. V ospredju so zasledovalci ujeli tudi Majko in pričelo se je taktiziranje. Prvi je napadel Pozzovivo, potem pa smo videli protinapad in skupni jezik so našli Cort, Izagirre in Mollema. Hitro so si privozili dovolj prednosti, da so se lahko pomerili za zmago.

Magnus Cort je bil na papirju najhitrejši in je sprint začel tudi v ospredju. A vlogo favorita je tudi izkoristil in prepričljivo dobil sprint. Drugi je bil Izagirre, tretji pa je bil Mollema. Iz ozadja se jim je zelo približal Valgren, na koncu četrti. Glavnina je zaostala za dobrih 13 minut. V tej skupini je bilo slabih 50 kolesarjev, me katerimi je bil tudi Primož Roglič. Zasedel je 61. mesto. Kristijan Koren je bil 135. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Vodi Thomas pred Froomom, Dumoulinom, Rogličem in Bardetom. Omenimo še dejstvo, da je Sagan danes že stotič oblekel zeleno majico.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ