Prihaja novo "pametno" kolo - po Leopardu na vrsti Unicorn

Prihaja novo "pametno" kolo - po Leopardu na vrsti Unicorn
17.01.2017 AVTOR: Nejc Grilc
Podjetje SpeedX se ne ustavlja, po velikem uspehu pametnega kolesa Leopard na Kickstarterju predstavljajo izboljšano verzijo z imenom Unicorn.

Do kampanje na Kickstarterju lahko dostopate tukaj, do spletne strani podjetja SpeedX pa tukaj.

Zgodba podjetja SpeedX se je začela ob koncu leta 2015, ko so predstavili krmilno oporo SpeedForce z integriranim kolesarskim računalnikom, ki je na platformi za množično financiranje Kickstarter doživela velik uspeh. Nato so storili korak naprej in predstavili še aerodinamično kolo Leopard s prej omenjeno pametno krmilno oporo, ki je postalo najbolj financiran kolesarski projekt v zgodovini Kickstarterja.

Pretekli uspehi so podjetje SpeedX spodbudili k nadaljnjim inovacijam in nastalo je kolo Unicorn, ki prinaša še več tehničnih novosti. Mitski samorog bo prav tako uporabljal SpeedForce krmilno oporo, ki so jo povsem prenovili. Ena glavnih novosti je, da bo računalnik iz opore zdaj snemljiv, polnjenje baterije pa bo trajalo približno 20 ur.

Računalnik SpeedForcea poganja sistem Android, ima 2,2 inča velik zaslon na dotik, z zunanjimi napravami se povezuje preko Bluetootha, brezžičnega interneta in sistema ANT+. Kolo ima vgrajeno celo paleto senzorjev, ki računalniku posredujejo informacije o hitrosti, kadenci, prevoženi razdalji, kalorijah, naklonu, višini, času in tudi o lokaciji, računalnik pa omogoča tudi turn-by-turn navigacijo. 

Za kolesarje najbolj pomembna novost je merilec moči, vgrajen v kolo, ki računalniku pošilja podatke o moči kolesarja, vsi potrebni kabli pa so napeljani znotraj karbonskega okvira kolesa. Sam okvir bo tehtal 870 gramov, celotno kolo pa približno 7.6 kilograma. 

Trenutno SpeedX načrtuje tri različne verzije kolesa, najcenejša bo stala slabih 3500 dolarjev (3270 evrov), najdražja pa 5900 dolarjev ali dobrih 5500 evrov. Izbrane različice bodo opremljene s Shimanovim Dura-Ace Di2 ali SRAM RED eTap elektronskim prestavnim sistemom, Shimanovimi ali SRAM-ovimi hidravličnimi kolutnimi zavorami in SpeedX ali Zipp karbonskimi obroči. 

 

Značke: Cestno
Komentarji
kovit 18.01.2017 08:41

 Bravo, drugo leto pa za ponovno izboljšavo, poleg vsega elektronskega sranja, lahko namontirajo še elektronske strehce in elektronsko tačko. Bo bicikel še težji.

ken 18.01.2017 16:26
Lepo kolo
biser 18.01.2017 16:40

Več kot očitno je da poizkušajo biti korak pred nekaterimi ki ponujajo samo top opremo na svojem ruštu.

Oni pa pozkušajo v paketu prodati še kup elektronike....

Nisem prepričan da bodo vsi "bike friki" sprejeli to z odprtimi rokaminedolžen

SODROVC 18.01.2017 16:55

Če bo števec boljši, kot so Garmini, potem bojo verjetno tudi na račun tega dobili nekaj kupcev. Ker to, kar dela Garmin, da namreč v nove modele vgrajuje staro tehnologijo (npr. BT in če kaj), ni za nikamor. 
Kar se pa izgleda tiče, je pa tak, kot so bili že pred časom GT-ji. 

*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ