Primož Roglič po kraljevski etapi šesti

Primož Roglič po kraljevski etapi šesti
29.04.2017 AVTOR: D. Z.
Primož Roglič po 11. mestu v etapi ostaja med najboljšimi v skupnem seštevku. Dan pred koncem je šesti. Kraljevsko etapo je dobil Simon Yates.

Na dirki po Romandiji je bila na sporedu kraljevska četrta etapa. Dolga je bila 164 kilometrov. Domdidier je gostil start, cilj pa Leysin.

Kolesarji so morali premagati štiri kategorizirane vzpone. Tri prve kategorije in enega druge. Govorimo o etapi s ciljnim vzponom na 1315 metrih nadmorske višine. Na dirki so tudi štirje Slovenci. Jani Brajkovič, Kristijan Koren, Simon Špilak in Primož Roglič, ki je bil pred etapo v skupnem seštevku četrti. Samo devet sekund za vodilnim Fabiem Fellinejem. Pobeg dneva je uspel že kmalu po startu, ko se je v ospredju izoblikovala skupina osmih kolesarjev.

Skupino so sestavljali Simon Clarke (Cannondale-Drapac), Pavel Kočetkov (Katjuša Alpecin), Tosh Van der Sande (Lotto Soudal), Sander Armee (Lotto Soudal), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Micka ël Chérel (AG2R La Mondiale), Youcef Reguigui (Dimension Data) in Andrea Pasqualon (Wanty - Groupe Gobert). Privozili so si več kot štiri minute prednosti pred glavnino z najboljšimi. Drugi vzpon dneva je ubežno skupino skrčil na pet kolesarjev.

V ospredju so ostali Clarke, Kočetkov, Van der Sane, Armee in Cherel. Na predzadnjem vzponu dneva pa je prišlo že do odločilne poteze. Iz glavnine je napadel Simon Yates. Pridružil se je ostalim ubežnikom, medtem ko so preostali kandidati za zmago čakali v glavnini. Skupaj so prevozili tudi spust, tako da je bilo jasno, da bo odločitev padla na vzponu do Leysina. Glavnina je ob vznožju zaostajala že skorajda za eno minute.

Dobrih pet kilometrov pred ciljem so bili v ospredju kolesarji Bahraina Meride. A kmalu zatem je napadel Richie Porte, medtem ko se je v težavah znašel Chris Froome. Portu ni mogel slediti nihče več. Nadaljeval je v izjemnem ritmu. Porte je nadaljeval v izjemnem ritmu in slabe tri kilometre pred ciljem je ujel vodilno trojico Yates, Meintjes, Buchmann. Hitro je naredil še dodatno selekcijo in sledil mu je lahko samo še Yates.

Po dobrih štirih urah in desetih minutah sta se v sprintu udarila za zmago. Veselil se je Simon Yates. Porte je bil drugi. Buchmann je za njima zaostal za pol minute. Četrti je bil Tejay Van Garderen, ki je izgubil 43 sekund. Devet sekund za njim pa je na cilj prišla nekoliko večja skupina kolesarjev, ki se je udarila za peto mesto. To je pripadlo Rigobertu Uranu. V tej skupini pa je bil tudi Primož Roglič, ki je etapo končal na 11. mestu.

Simon Špilak je na cilj prišel skupaj s prej omenjenim Froomom. Zaostala sta za minuto in 15 sekund. V skupnem seštevku je Simon Yates prevzel vodstvo in ima 19 sekund prednosti pred Portom. Buchmann zaostaja za 38 sekund. Sledita Felline in Herrada. Primož Roglič je zdaj šesti, njegov zaostanek pa znaša 53 sekund. Sledijo mu Izagirre, Jungels, Ulissi, Howson, Kelderman … Špilak je z zaostankom minute in pol 30., Jani Brajkovič 53., Kristijan Koren pa 86.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ