Primož Roglič po norih napadih do izjemne zmage

Primož Roglič po norih napadih do izjemne zmage
28.07.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Primož Roglič je za nov podvig v njegovi kratki kolesarski karieri izbral najtežjo etapo v Pirenejih. Če je lani dobil kraljevsko etapo v Alpah, je tokrat bil najboljši v kraljevski etapi Pirenejev. Kolesarji so morali premagati štiri zahtevne prelaze vzpone in skoraj pet tisoč metrov nadmorske višine. Vse skupaj se je začelo z bolj ali manj ravninskimi 60-imi kilometri.

Potem pa se je začelo zares. Aspin, Tourmalet, Borderes in za konec še Aubisque. Kmalu se je izoblikovala skupina ubežnikov, medtem ko so mnogi še čakali na priložnost za se preselijo med vodilne. V ospredju so bili Barguil, Hardy, Vichot, Mollema, Nieve, Alaphilippe, Amador, Bennati, Burghardt, Izagirre, Chavanel, Slagter. Alaphilippe je bil prvi na Aspinu in je tako potrdil pikčasto majico najboljšega na gorskih ciljih. Sledil je znameniti Tourmalet. Tu so se začeli resni napadi.

Napadli so Landa, Bardet in Fuglssang. Na vrh Tourmaleta je prvi spet prišel Alaphilippe. Sledil je dolg spust in v ospredju se je zbrala enajsterica ubežnikov, pred njimi pa sta bila še dva vzpona. Najprej vzpon druge kategorije na Borderes, potem pa še Aubisque. Vodilni so imeli že tri minute in pol prednosti pred skupino z rumeno majico, tako da je Landa kolesaril že na virtualnem drugem mestu.

Sledila je izmena akcija Roberta Gesinka, ki je narekoval izjemen ritem in za skoraj dve minuti zmanjšal zaostanek za ubežniki. Potem je pomagal še Tolhoek, tako da so tokrat prevladovali kolesarji LottoNL Jumba. Sledil je napad Stevena Kruijswijka, potem pa Toma Dumoulina. A njegov napad je takoj pokril prav Primož Roglič. To se je večkrat ponovilo, predvsem Roglič je bil zelo napadalen in kmalu so v lovu za ubežniki ostali samo Roglič, Dumoulin in rumena majica Thomas.

Chris Froome se je znašel v težavah. Povsem je popustil Nairo Quintana. Na spustu iz Soulorja se je Froome s pomočjo Bernala vrnil v skupino z Rogličem. Ta skupina je postopoma zmanjševala zaostanek za preživelimi ubežniki. Sledil je vzpon na Aubisque in Roglič je pod vrhom, ko je bilo najtežje spet ostro napadel. Večkrat je pospešil in preostali so s težavo odgovarjali na njegove napade. Froome je spet zaostal.

Sledil pa je spust in skupina je ujela tudi preostalega ubežnika Majko. Na tem spustu proti cilju v Larunsu je Roglič spet napadel. Veliko je tvegal, a nihče mu ni mogel slediti, pa čeprav sta se v ozadju tako Froome kot Dumoulin trudila na vso moč. Dva kilometra pred ciljem je Roglič imel 17 sekund prednosti in postalo je jasno, da bo dobil etapo. Obenem je že ogrožal tretje mesto v skupnem seštevku Chrisa Frooma.

Roglič je po skoraj petih urah in pol dirkanja slavil prestižno in nadvse zasluženo zmago. Skupina z rumeno majico je zaostala za 19 sekund. Sprint za drugo mesto je dobil vodilni Thomas, tretji pa je bil Bardet. Sledili so Martin, Majka, Dumoulin, Landa in Froome. Kruijswijk je zaostal za dobre pol minute. Skupni vrstni red pa izjemen. Thomas vodi pred Dumoulinom. Razlika je že 2:05. Potem pa izjemni Roglič z 19 sekundami zaostanka za Dumoulinom in 13 prednosti pred Froomom. Obeta se napeta vožnja na čas. Za drugo in tretje mesto se bodo očitno borili prvi trije kolesarji z lanskega svetovnega prvenstva v tej disciplini.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ