Primož Roglič varno v glavnini, Gaviria dobil sprint

Primož Roglič varno v glavnini, Gaviria dobil sprint
11.03.2016 AVTOR: D. Z.
Sprint v Italiji je dobil Fernando Gaviria. Vodstvo ohranil njegov klubski kolega pri Etixx Quick Stepu Zdenek Štybar. Primož Roglič varno v glavnini.

TIRRENO-ADRIATICO
Pet ubežnikov

Za kolesarji na dirki Tirreno-Adriatico je tretja etapa. Ta je bila narejena po meri sprinterjev. Castelnuovo Val di Cecina je gostil start, cilj preizkušnje pa je bil kraju v Montalto di Castro. Etapa je bila dolga 176 kilometrov. Vodstvo v skupnem seštevku je branil kolesar Etixx Quick Stepa in junak druge etape Zdenek Štybar. Na startu so bil tudi vsi trije Slovenci, ki so to dirko pred dnevi začeli. Govorimo o Primožu Rogliču, Kristijanu Korenu in Luki Mezgecu. Že kmalu po startu se je v pobeg podala peterica kolesarjev.

To so bili Giorgio Cecchinel (Androni Giocattoli), Jos çalves (Caja Rural-Seguros RGA), Davide Villella (Cannondale), Simone Andreeta (Bardiani-CSF) in Adrian Honkisz (CCC-Sprandi Polkowice). Večji del etape so imeli vsega okrog štiri minute naskoka, saj sprinterske ekipe niso želel dovoliti, da bi prišlo do presenečenja. Za Orico GreenEdge je veliko dela opravil Svein Tuft, tudi Astana je v ospredju držala favorita za končno zmago Vincenza Nibalija.

Fernando Gaviria premočan
V zadnjih 50 kilometrih so pri narekovanju ritma svoj del prispevali tudi kolesarji Movistarja. 20 km pred ciljem so imeli ubežniki – ostali so še štirje – vsega dobro minuto naskoka. Sky, Etixx Quick Step, Tinkoff in Orica GreenEdge so poskrbeli, da je glavnina ubežnike ujela dva kilometra pred ciljem. Zaključek je potekal po ozkih in zavitih cestah. V samem sprintu pa je bil premočan Fernando Gaviria.

Caleb Ewan je bil drugi, tretji pa Elia Viviani. Peter Sagan je s četrtim mestom prevzel rdečo majico vodilnega po točkah. Primož Roglič in Kristijan Koren sta etapo končala v glavnini, medtem ko je Luka Mezgec na koncu zaostal za dobre pol minute. Zdenek Štybar je obdržal modro majico vodilnega v skupnem seštevku. Damiano Caruso je drugi, Daniel Oss pa tretji. Oba zaostajata za devet sekund. Roglič ostaja na 27. mestu, zaostaja pa za 47 sekund.

PARIZ-NICA
Tudi Mont Ventoux

Saint Paul Trois Chateaux je gostil start pete etape na dirki Pariz-Nica. Etapa se je končala v kraju Salon de Provence. Dolga je bila 198 kilometrov, kolesarji pa so se morali povzpeti tudi na znameniti Mont Ventoux. A že po 71 kilometrih, tako da ta 1435 metrov visoki klanec ni bil odločilen, pa čeprav lahko govorimo o 9,5 km dolgem vzponu s povprečnim naklonom 9,3 %.

Na startu so bili trije Slovenci Simon Špilak (Katjuša), Luka Pibernik in Marko Kump (oba Lampre Merida). Marko Kump je tokrat odstopil. Še pred Ventouxom – gre za vzpon prve kategorije – so morali kolesarji premagati vzpon tretje kategorije. Potem pa še tri vzpone druge kategorije. Etapa je bila zelo razgibana, vseeno pa so mnogi pričakovali sprint manjše skupine za zmago.

Ubežniki so imeli več kot 11 minut prednosti
Michael Matthews je nosil rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku. Takoj po startu so napadli Stijn Vandenbergh (Etixx-QuickStep), Arnaud Courteille (FDJ), Lars Boom (Astana), Wouter Wippert (Cannondale), Edward Theuns (Trek-Segafredo), Matthias Brandle (IAM Cycling) Jesus Herrada (Movistar) in Antoine Duchesne (Direct Energie).

Hitro so si privozili več kot 11 minut prednosti. Na Ventouxu pa so sprinterji hitro izgubili stik z glavnino. Zaostali so vsi trije 'največji ' Marcel Kittel, Nacer Bouhanni in Andre Greipel, ki je kasneje odstopil. Na predzadnjem vzponu dneva Cote de la Roque d'Andheron je v ospredju ostal samo še Duchesne, medtem ko je iz glavnine napadel Aleksej Lucenko. Kazahstanec ga je 17 km pred ciljem ujel in tudi hitro prehitel.

Zmaga in 2. mesto v skupnem seštevku
Deset kilometrov do cilja se je vozil v virtualni rumeni majici, v ozadju pa so ritem narekovali člani Katjuše, ki so delali za Alexandra Kristoffa, ki je še vztrajal v glavnini. 23-letni Lucenko se ni predal. Do rumene majice mu ni uspelo priti, se je pa lahko veselil zaslužene zmage. Glavnina s skoraj 80 kolesarji je za njim zaostala za 21 sekund.

Sprint za drugo mesto je dobil Kristoff, tretji pa je bil vodilni v skupnem seštevku Michael Matthews. V glavnini je končal tudi Simon Špilak na 75. mestu. Luka Pibernik je bil 135. Matthews ima pred zahtevno sobotno etapo šest sekund prednosti pred junakom dneva Lucenkom in 18 pred Tomom Dumoulinom. Slovencev ni v ospredju.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ