Primož Roglič: "Meter po meter do ciljne črte"

Primož Roglič: "Meter po meter do ciljne črte"
19.03.2018 AVTOR: D. Z.
"Videl sem, da sem lahko, če gre vse po sreči vedno v igri za zmago," je dejal Primož Roglič.

Le nekaj dni je minilo od izjemne predstave Primoža Rogliča. Se še spominjate tretje etape na dirki Tirreno-Adriatico? Najdaljša etapa na dirki, končala se je na vrhu kratkega, a strmega vzpona.

Po prevoženih 234 kilometrih. Zaključek so kolesarji prevozili dvakrat. Na strmem klancu pa je dober kilometer pred ciljem napadel Primož Roglič. “Že prvič, ko sem šel prek klanca sem imel v mislih, da bom ob naslednjem prihodu na klanec napadel. Napadel sem kar kmalu na strmejšem delu. Uspelo mi je, ” je tudi nekaj dni kasneje ostal skromen Primož Roglič.

Pred začetkom pri ekipi LottoNL Jumbo niso skrivali, da na dirko prihajajo z mislijo po visokem mestu v skupnem seštevku, a je Roglič v 2. etapi zaradi padca ostal ujet v ozadju in je zaostal za najboljšimi. Na visoka mesta v skupnem seštevku je tako moral pozabiti in spremeniti cilje. “Že na ekipnem kronometru prvi dan se vse ni izšlo po načrtih. Nekako nismo imeli sreče. Vseskozi so bile neke težave. Zato sem tretji dan moral spremeniti taktiko in poskusiti dobiti etapo. Takoj je šlo spet vse po planu in res sem bil vesel, da mi je uspelo dobiti etapo. ” In to na kakšen način!

Ko so kolesarji moštva Sky narekovali ritem, je on ostro napadel, sledil pa mu ni nihče več. V zadnjem kilometru je pokazal izjemno moč. “Šlo je, kolikor gre in še malo zraven. Tako kot vedno, ” je v smehu dejal Roglič in pojasnil: “Vedno je zelo težko zmagati. Sploh med vsemi, ki so bili tam. Tako sem bil lahko še bolj zadovoljen, ko mi je to uspelo. Ko sem pospešil, je to bilo že ves čas na limitu. Tudi sam sem bil ves čas na limitu, tako da sem odšteval zadnje metre. Zadnjih tristo je bil boj meter po meter do ciljne črte. Še vseeno sem proizvajal ogromno moči. Res je bilo zelo težko, tako da bi mi težko kdo šel še mimo, ko sem enkrat naredil tisto razliko. ”

Etapna zmaga, še posebej način, kako je prišel do nje, je vsekakor velika uteha, saj je pred startom razmišljal, kako se bo z največjimi favoriti udaril za končno zmago. Pa čeprav je bilo na dirki Tirreno-Adriatico občutneje več največjih zvezdnikov kot na dirki Pariz-Nica. Na eni strani številni šampioni, v Franciji pa odprta dirka, torej. “Ko smo enkrat bili zbrani, si jih je najbrž veliko zaželelo, da bi raje bili v Franciji, kot pa tukaj. Ampak, kaj hočeš. Če pa ti potem uspe zmagati, ko so vsi na dirki, je vse toliko bolje. V nasprotnem primeru ti lahko kdo reče, da tistega ni bilo na dirki, pa drugega ni bilo. ”

In tako smo na delu gledali kolesarje, kot so Kwiatkowski, Froome, Uran, Zdaj je spet dokazal, da je lahko konkurenčen najboljšim, le sreča mora biti na njegovi strani: “Zmagati je vedno dobro in lepo, čeprav se mi zdi, da smo se vsi, sam, pa celotna ekipa veliko naučili tudi v tem tednu. Upam, da bomo vse to uspeli v naš prid uporabiti že na naslednji dirki. ” Predvsem pa je zdaj dobil nov dokaz, da je odlično pripravljen. Njegova naslednja dirka pa je dirka po Baskiji, sledila ji bo še dirka po Romandiji. “Ravno zato sem bil kar razočaran, saj se mi je zgodilo veliko takih stvari, ki si jih ne bi želel. Sem pa videl, da sem lahko v igri za zmago, če gre vse po planu. Upam, da bom to lahko pokazal na naslednjih dirkah. ” Torej, kmalu ga bomo lahko videli spet v akciji. Dirka po Baskiji – tam je lani dobil dve etapi – se bo namreč začela že 2. aprila.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ