Primož Roglič: Nimam prav veliko prostega časa

Primož Roglič: Nimam prav veliko prostega časa
29.11.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Primož Roglič je v daljšem intervjuju za Val 202 govoril o poškodbi, vrnitvi, pa o padcu na Vuelti in okrevanju. Veliko tem je obdelal.

"Želim si, da se vrnem čim prej na kolo. Ne želim pa prehitevati nekaterih dogodkov in izbrati res tisti pravi trenutek, ko bomo vsi prepričani, da bo vse OK," je priznal Primož Roglič in za Val 202 odgovoril tudi na vprašanje, če je morda prišel čas za daljši počitek, kar je pred časom dejal tudi fizioterapevt, ki mu je pomagal pri rehabilitaciji poškodb Mit Bračič:

"Čez nekaj let se mogoče nabere to pomanjkanje časa, da bi si morda vzel čas zase, čas, da se res regeneriraš, tako kot je potrebno, saj med dirkami ni veliko odmora. Te si sledijo. Ciljev je ogromno in samo sledimo in tekamo s prizorišča na prizorišče. Večino počitka smo opravili. Počasi bom moral že začeti s treningi, saj sem sezono končal 4. septembra. Vsak zakaj ima svoj zato. Tudi zato je zdaj bil čas za počitek. Optimistično gledamo v prihodnost in proti novim izzivom."

Kakšni bodo tekmovalni cilji še ni jasno, saj je dolgo miroval. Rama pa mu še ne dovoljuje, da bi lahko opravil pravi trening: "Treniram. Vse stvari, ki izključujejo levo roko. Hoja ni prepovedana. Pri samem teku je že preveč nekih udarcev okrog sklepa in se odsvetuje. Tudi neka vožnja na trenažerju že lahko gre. Počepi, razgibavanje tega ramenskega sklepa in vse to. Kljub temu, da ne vozim tistih pet ali šest ur na dan vseeno nimam prav veliko prostega časa."

Roglič je za Val 202 še priznal, da bi si sam sicer želel čim prej začeti tekmovalno sezono, a mu je jasno, da so druge stvari pomembnejše. Zdaj je najpomembnejša rama. Roglič je v več kot pol ure dolgem pogovoru govoril tudi o tritedenskih dirkah, pa o razlikah med Girom, Tourom in Vuelto. Spomnil se je tudi padca na letošnji dirki po Franciji, predvsem pa etapo do Granona, kjer je Jonas Vingegaard rumeno majico prevzel Tadeju Pogačarju.

"Pa je Roglič takrat še čutil, da je kljub poškodbam konkurečen: "Vsakič, ko si na kolesu ali v temu žaru borbe, želiš dati svoj maksimum. Včasih zase, drugič za celotno ekipo. Jaz sem bil tam, da dirkam. Takrat pa se je izkazalo, da glavni problem ni bila izpahnjena rama, saj, če si verjetno 30-krat izpahneš ramo, si tudi tega že navajen, čeprav nikoli ni prijetno. Ampak, največji problem je bil z zlomljenima dvema koščicama zadaj pri vretencih. Ta bolečina in vse skupaj me je tako izčrpala, da sem se na žalost moral posloviti od Toura, ki je bil za našo ekipo daleč najboljši."

V intervjuju se je spomnil tudi prvega športa, s katerim se je ukvarjal. To so seveda smučarski skoki. Kakšne uspehe bi tam moral dosegati, da se kolesarska zgodba ne bi odvila? "Moral bi zmagovati v svetovnem pokalu. Biti zraven pri največjih stvareh. Potem bi me to verjetno še kar vleklo naprej in bi v tem trenutku lahko govorili samo o skakalni zgodbi in ne o kolesarski." Kdaj pa je začel spremljati kolesarstvo?

"Vsak športnik predvsem sledi športu, iz katerega sam prihaja in vsak razmišlja, da je to ta šport, ostalo pa nekoliko oddaljeno. Kot skakalec sem bolj težko temu sledil. Če bi na hitro potuhtal, potem v času Armstronga. Spomnim se, kako smo se na dopustu pred vročino umaknili noter in smo si ogledali Tour. Tu sta še Schleck, Contador. Teh, ki so šli na klance se dobro spomnim." Seveda je bilo govora tudi o letošnji Vuelti. Zaradi poškodbe in rehabilitacije se je v zadnjem trenutku odločil za nastop in bil do odstopa v igri za zmago. Remco Evenepoel pa je nosil rdečo majico:

"Odločitev, da grem na Vuelto je padla v zadnjem trenutku. Lahko rečem, da sem resno potreniral en teden pred Vuelto. Vemo pa, da so tisti, ki so bili tam, mesece prej že trenirali z enim fokusom. Biti čim boljši na Vuelti. To se je pokazalo po prvem delu. Zdaj že lahko govorimo, da je Remco izjemen talent, izjemen kolesar. Pri teh letih je že veliko osvojil. Samo on je bil v tistem trenutku, v prvih devetih dneh boljši kot jaz. Sam sem moral ublažiti vse izgube, sem pa prihajal bliže in bliže in tudi ta razlika se je precej manjšala. Kaj bi bilo na koncu, lahko samo ugibamo, saj je on dobil dirko, jaz pa je nisem končal. Sam zase pa lahko rečem, da sem končal s pozitivnimi občutki, ker sem definitivno verjel vase in bil pred zadnjim tednom zelo optimističen."

Po padcu in odstopu pa je kolesarsko javnost še dodatno pretresel. Odzivi so bili različni. Predvsem Fred Wright je poudaril, da za padec ni kriv. Roglič pa je zdaj dodal: "Želel sem samo sporočiti, da se poskusi dirkati v fair playu. To je glavno sporočilo in glavna misel. Sprva se vprašaš, zakaj spregovoriti, po drugi strani pa, zakaj biti tiho. Še enkrat lahko povem, da stojim za vsem tem, kar je bilo napisano. Zdaj mi je lažje priti nazaj, ker če ne bi opravil vseh teh stvari, sem si v tistem trenutku težko predstavljal, če sploh še želim biti v tem športu, obkrožen z vsemi temi ljudmi."

Roglič se je v intervjuju še pošalil glede Jonasa Vingegaarda in morebitne spremembe v ekipi, glede na to, da je Danec dobil dirko po Franciji: "Do zdaj se še nisva prav stepla. Naj tako ostane. Drugače pa sem optimističen, saj sem malo večji in močnejši, tako da bo vse ok." Govoril pa je tudi o govoricah, da bo zapustil Jumbo Vismo. Potem do tega ni prišlo, ima pa še vedno veljavno pogodbo:

"Vedno so neke špekulacije. Ampak, vsi vemo, jaz še imam pogodbo z ekipo. Koliko časa še? Sigurno še za naslednje leto. Konec koncev pa bomo videli. Nobena stvar ni fiksna v življenju. Vsi iščemo optimalne poti na vseh področjih in vsak zase. Tudi jaz si bom poskušal izboriti čim boljše pogoje zase, kjerkoli pač bom. Skupaj smo zrasli v to, kar smo. Vse ni bilo čez noč. Za precej stvari je potreben čas, leta. Potem se vprašaš, če želiš zamenjati ekipo, kam pa bi šel, če smo trenutno najboljši? Kamorkoli greš, te čaka ponovno kar precej dela. Da smo prišli na raven, na kateri smo v tem trenutku, je bilo treba delati z vsemi ljudmi. Tudi mi pa se moramo še vedno učiti."

Vsekakor zanimiv pogovor, vreden poslušanja. Je pa Roglič za španski medij Tribuna ciclistica dejal: "Ne vidim razloga, zakaj ne bi več mogel dobiti dirke po Franciji." A obenem dodal, da je njegov prvi cilj,da se 11. decembra pridruži ekipi na druženju pred začetkom sezone. Ekipa se je pred sezono 2023 še dodatno okrepila. Prihaja Jan Tratnik, pogodbo je podpisal tudi zmagovalec klasike Pariz-Roubaix Dylan Van Baarle. "Domov" prihaja WIlco Kelderman ... 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ