Quintana postavil rekord na prvem delu Mont Ventouxa

Quintana postavil rekord na prvem delu Mont Ventouxa
17.02.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

V kraljevski etapi dirke po Provansi so kolesarji opravili le s prvim delom vetrovne gore, zato rekord Naira Quintane ni najbolj merodajen, vseeno pa gre za zavidanja vreden čas.

Nairo Quintana je v Provansi dobil etapno dirko po skoraj treh letih suše.

Doslej so se kolesarji le v letih 2016 in letos na Mont Ventoux povzpeli le do Chalet Reynarda, zato je vse zabeležene čase do te točke vzpona na vetrovno goro težko primerjati. V večini primerov je kolesarje čakal še izjemno zahteven zaključek po vetru in žgočem soncu, za katerega so morali prihraniti precej moči.

Pa vseeno dosežku Naira Quintane, ki očitno doživlja drugo kolesarsko pomlad, ne gre gledati v zobe. Do Chalet Reynarda se je povzel v 28 minutah in 12 sekundah, kar je bilo še osem sekund hitreje kot Marco Pantani leta 1994, ki je doslej držal rekord na Ventouxu. Na vzponu je Quintana premagal 876 metrov višinske razlike, vzpenjal se je z neverjetnim tempom 1864 višinskih metrov na uro. Če vzamemo v obzir še dejstvo, da smo šele februarja, je dosežek Kolumbijca resnično nekaj posebnega.

Quintani so do postavljenega časa pomagali ekipni kolegi, ki so v prvih kilometrih vzpona narekovali silovit tempo, v zaključku pa je Kolumbijec dokončal delo in zlomil tekmece ter tlakoval pot do kasnejše skupne zmage na dirki po Provansi.

Izjemni podatki Sepa Kussa s Strave, ki vsaj približno nakazujejo, kakšne številke je na vzponu dosegel Quintana.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ