Razpoloženi Roglič si je pokoril še znamenito Supergo

Razpoloženi Roglič si je pokoril še znamenito Supergo
06.10.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Milano - Torino

Klasika Milano - Torino je stalnica jesenskega programa dirk v Italiji, poteka že vse od leta 1876, Primož Roglič pa je danes postal prvi Slovenec, ki je zmagal na ciljni črti na znameniti Supergi.

Dirka Milano - Torino je nedvomno eden od dveh vrhuncev dirkanja v Lombardiji, po včerajšnji deževni in zelo zahtevni dirki Tre Valli Varesine, ki jo je zaznamoval tudi Tadej Pogačar pa je danes kolesarje v Italiji pričakalo sonce in zelo toplo vreme.

Kljub včerajšnjim podvigom je bil Tadej Pogačar spet na štartu in še enkrat več je dokazal, da je imel v soboto le slab dan in da je na koncu sezone v dobri formi. Dirka se je začela razpletati še pred prvim od dveh prečkanj vzpona Superga, na katerem se odloča ta klasika. Pihal je precej močan bočni veter, na katerem se je glavnina dodobra razredčila, večja skupina je poizkušala z napadom, a je bilo do vznožja prvega od dveh vzponov na Supergo že jasno, da njihov pobeg ne bo uspel.

Sam vzpon je dolg 4,9 km z 9,1-odstotnim povprečnim naklonom in maksimalnim naklonom nekaj čez 14 odstotkov. Gre torej za pravi vzpon, ne kratko »špico«, kakršne ponavadi spremljamo na klasikah. Ob prvem prehodu je tempo v skupini s favoriti, v kateri sta bila tako Primož Roglič kot Tadej Pogačar, narekoval Rafal Majka, tik pred vrhom pa je napadel in se odpeljal mladi Deceuninckov up Mauri Vansevenant.



Belgijec je imel vmes že dobrih 20 sekund naskoka, ki jih je uspešno zadrževal na spustu in na ravnini, ko je v zasledovalni skupini vladalo premirje, takoj na začetku ciljnega vzpona pa je Rafal Majka močno navil ritem in se celo odpeljal skupini, z njim je šel le Julian Alaphilippe. Poljak je bil tako močan, da je Alaphilippe popustil še pred njim, po zaslugi njegove akcije pa so ujeli Vansevenanta in dirka je bila vnovič odprta.

Yates premočan za vse ostale, le za Rogliča ne

Nato je napadel Adam Yates in razredčil skupino, z njim so uspeli vztrajati le Roglič, Pogačar in Almeida, do cilja pa so bili še slabi trije kilometri. Približno kilometer kasneje je izgledalo nevarno, ko se je Yates odpeljal in naredil okrog 30 metrov razlike, Pogačar in Almeida nista več zdržala njegovega tempa, Roglič pa je nekoliko taktiziral. Ko je spoznal, da je napad Yatesa zelo nevaren, se je kot blisk preselil v njegovo zavetrje, nato pa sta skupaj narekovala ritem do zadnjih 500 metrov.

Yatesu ni preostalo drugega kot še zadnji napad na zadnji strmini, a je bil Roglič nanj pripravljen. Takoj po pospeševanju je sicer izgubil dve ali tri dolžini kolesa, a je ohranil Yatesa »na tarči«, mu prišel nazaj v zavetrje in ga brez posebnega boja premagal v šprintu za novo veliko zmago. Že drugo v tem tednu za Rogliča, v soboto je bil najhitrejši pri kapelici San Luca nad Bologno, tokrat je prvi prišel do znamenite bazilike nad Torinom. Tadej Pogačar je dirko končal na četrtem mestu. 

Nikoli ne veš, kako dobre bodo noge v zaključku

»Zelo zadovoljen sem z današnjim dirkanjem. Vreme je bilo zelo lepo, bilo je celo nekoliko prevroče, zaradi bočnega vetra je bilo zelo težko do prvega vzpona na Supergo, na koncu pa sem imel dovolj dobre noge, da sem zaključil delo. Pričakoval sem, da bo Yates napadal, vedel sem, da me čaka težka preizkušnja. Nikoli ne veš, kako dobre so noge, dokler ne prideš do ključnih trenutkov dirke. Tokrat se je izkazalo, da sem bil zelo dober,« je po cilju povedal zmagovalec.

Roglič je tako postal prvi slovenski zmagovalec na klasiki Milano - Torino, njegova forma in tudi forma Tadeja Pogačarja pa sta odličen obet pred sobotnim zaključkom sezone in dirko po Lombardiji.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ