Red Bull Goni Pony: Na startu 955 kolesarjev na ponyjih

Red Bull Goni Pony: Na startu 955 kolesarjev na ponyjih
05.09.2021 AVTOR: Uredništvo, Foto: Red Bull Content Pool/Jure Makovec, Siniša Kanižaj

Zmagovalca sedme izvedbe vzpona s kolesi pony na Vršič sta tekača, ki pa seveda tokrat nista smela teči.

Če okrog tisoč ljudi preživi lep dan v idealnih vremenskih razmerah in ob odličnem vzdušju, rekordi seveda niso tako strašno pomembni. Tokrat namreč niso kar serijsko padali. Natanko 955 voznikov malih 20-palčnih koles brez prestav je prevzelo startne številke sedmega dogodka Red Bull Goni Pony, če bi šteli prijatelje ob progi, jih je bilo seveda še nekaj več.

Iz pisanega pelotona se je hitro odlepil lanski zmagovalec Luka Kovačič in naposled tudi prvi osvojil vrh. Natančno 39 minut in 54 sekund je potreboval. To pa je za 15 sekund počasneje od njegovega rekorda, ki ga je postavil lani. Zato pa je Barbara Trunkelj, ki je na Vršič prikolesarila 9 minut pozneje z okroglimi 49 minutami na uri, svoj lanski osebni rekord, ko je zasedla drugo mesto, popravila za skoraj tri minute.

Z nekaj več kot minuto zaostanka je Luku sledil Klemen Španring na drugem mestu, tretjeuvrščeni Jan Trunkelj je zaostal že nekaj več, dobrih 5 minut.

Barbara je zmagala še bolj prepričljivo, saj je bila edina kolesarka, ki je vzpon opravila v manj kot uri. Sledili sta Tanja Rode na drugem in Martina Konjc na tretjem mestu.

Oba letošnja zmagovalca sta predvsem tekača, največ gorska in terenska (trail), ki pa koles ne zanemarjata prehudo.


Kakšen je Barbarin recept za nov osebni rekord?

»Ne vem, ali sem bila toliko hitrejša zaradi počitka, letos nisem nič tekmovala. Letos le tečem, nisem veliko kolesarila. Morda je pomagalo tudi to, da sem nastopila tretjič in sem že bolje poznala vzpon – tako veš, kje moraš stisniti in kje lahko prihraniš nekaj energije. Kolo je isto kot lani. Pa vreme je bilo idealno, ne prevroče. Vzdušje je bilo boljše kot lani, ko so se bolj poznali ukrepi, navijači so pripomogli.«


Luka pa:

»Vsako leto je malo drugače. Spet sem moral dati vse od sebe, saj klanec ni nič bolj položen. Na koncu sem z dosežkom kar zadovoljen. Izboril sem si kolo, ki sem ga imel lansko leto. Še vedno pa ne vem, kakšen prenos ima, s tem se ne obremenjujem preveč – ali pridobiš na ravnini ali na klancu. Kot vsako leto sem imel peš odsek malo pod Tonkino kočo, tam je strmina najhujša. Teči ne smeš, a tudi s hojo več pridobim kot izgubim, da mi v nogah ostane še nekaj moči za zadnje kilometre.


Skok na Vršič

Med znanimi imeni med udeleženci sta bila letos zelo zanimiva tudi upokojena smučarska skakalca, Beljačan Martin Koch in Slovenec Jernej Damjan, ki nastopata pod okriljem znamke napolitank Manner. Avstrijec je tokrat kar dobro preskočil Slovenca, saj je ponyja z časom 55:55 pognal na odlično 31. mesto.

»Moj edini cilj danes je, da ne stopim na tla,« je pred startom povedal Jernej. In še: »Ponyja sem dobil pred dvema tednoma in šel parkrat na Golovec. Tega vzpona ni za podcenjevati. Martin je bil že lani in mi kakšnih posebnih nasvetov ni dajal, le pravi, da ni tako lahko priti na vrh.«

In ko smo že pri zimskih športnikih: Filip Flisar je tudi letos našel odličen izgovor, da mu ni bilo treba poganjati ponyja. Bil je namreč sokomentator v prenosu na Planet TV.


Naj retro slog

Tudi letos so se številni zelo potrudili z opravami – in se še dodatno namučili v njih na vzponu. Zmagovalka naj retro sloga je letos telovadka Lucija Guzaj, naj retro tip je bil »glavni na vasi« Matic Uran, najbolj posrečena skupina pa par Booty Boom.


Vrstni redi

Moški

  1. Luka Kovačič 39:54
  2. Klemen Španring 41:07
  3. Jan Trunkelj 45:19

Ženske

  1. Barbara Trunkelj 49:00
  2. Tanja Rode 1;02:41
  3. Martina Konjc 1;05:51

Vsi vrstni redi na https://timingljubljana.si/rezultati

Značke: Cestno
Ključne besede:
Red Bull Goni Pony
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ