Remco pokazal ranljivost, Vingegaard pa nepremagljivost

Remco pokazal ranljivost, Vingegaard pa nepremagljivost
27.02.2023 AVTOR: DZ, foto: UAE Tour

Remco Evenepoel je sicer rahlo popustil v zadnji etapi dirke UAE Tour, a jo je vseeno dobil. Jonas Vingegaard pa je dobil še zaključni kronometer v Španiji.

UAE TOUR
Dva kolesarska zvezdnika, ki bosta letos po vsej verjetnosti na tritedenskih dirkah glavna konkurenta Tadeju Pogačarju in Primožu Rogliču sta se zdaj veselila zmag v skupnih seštevkih dveh etapnih dirk. A najprej se podajmo na dirki UAE Tour.

Ta se je končala z zadnjo, sedmo etapo, ki je kolesarje za konec popeljala na Jebel Hafeet. Govorimo o 10,7 km dolgem zaključnem klancu s 6,8-odstotnim povprečnim naklonom, ki je kolesarje popeljal na 1029 metrov nadmorske višine. Kot smo tega že vajeni, je bila do vznožja trasa ravna in na koncu smo videli obračun najboljših. Vodstvo v skupnem seštevku je branil Remco Evenepoel.

A po šestih dneh dirkanja je imel vsega 9 sekund prednosti pred Lukom Plappom in 13 pred Pellom Bilbaom. Ostali so zaostajali za več kot minuto. Sicer so ubežniki poskušali presenetiti glavnino, a vendar se je poskus končal ob vznožju zaključnega klanca in osem kilometrov pred ciljem je ekipa UAE Team Emirates pospešila. Vse je bilo pripravljeno za napad Adama Yatesa in Britanec je to storil šest kilometrov pred ciljem.

Sledila sta mu lahko samo Evenepoel in Sepp Kuss, medtem ko sta se Evenepoelova glavna tekmeca Bilbao in Plapp znašla v težavah. Evenepoel je tudi pomagal pri narekovanju ritma in kmalu je popustil še Kuss. Potem pa je Belgijec pokazal prve znake utrujenosti in slabe tri kilometre pred ciljem je Yates izpeljal odločilni napad. Yates se je bližal zmagi na proti, a Evenepoel vseeno ni popuščal in je v svojem ritmu na položnejšem delu celo pričel zmanjševati zaostanek.

"Bilo je težko, saj sem menil, da mi bo Yates samo še sledil in potem skočil v zadnjih nekaj sto metrih. S tem bi bil zadovoljen. Na koncu pa sem moral v rdeče polje, da se mu lahko sledil. Mislim, da sem se mu na koncu približal, a potem mi je zmanjkalo moči v nogah, saj smo na vzponu šli zelo hitro," je piznal Evenepoel. Yates, ki je letos prestopil v UAE Team Emirates se je veselil etapne zmage, Evenepoel pa končne.

"Taktika je bila, da gremo na polno od vznožja vzpona. Nismo imeli kaj izgubiti. V skupnem seštevku sem bil tako daleč zadaj, da smo morali napasti na vse ali nič od začetka vzpona. Fantje so opravili izjemno delo. Napadel sem kar zgodaj in vedel sem, da moram nadaljevati s tem, če se hočem otresti drugih. Končno mi je to tudi uspelo," pa je dejal Yates, Evenepoel pa:

"Odločil sem se, da grem v svojem ritmu. Vedel sem, da bo nekaj poskusil narediti, vendar sem bil zadovoljen, saj sem ga imel vseskozi v vidnem polju, tako da sem vedel, da je končna zmaga v mojih rokah." Sicer pa je Yates postavil nov rekord vzpona, saj se je kot prvi spustil pod mejo 26 minut. S tem je izboljšal čas Tadeja Pogačarja. Tretji je bil Bouchard, sledili pa so Kuss, Bilbao, Plapp, Poels, Tiberi, Zwiehoff, Storer, Buchmann … V skupnem seštevku je prišlo do sprememb.

Evenepoel je dirko sicer prepričljivo dobil s kar 59 sekundami prednosti pred Lucasom Plappom, na tretje mesto pa se je z eno minuto zaostanka zavithel Yates. Bilbao je padel na četrto mesto in je zaostal za 1:03. Ostali so v sedmih etapah izgubili več kot dve minuti. Sledili pa so si Kuss, Poels, Tiberi, Zwiehoff, Buchmann, Vanhoucke … Luka Mezgec je dirko končal na 95. mestu, Matevž Govekar pa je bil 104.

Španija: O Gran Camino in izjemni Vingegaard
Jonas Vingegaard se je odločil, da sezono začne na manjši etapni dirki v španski Galiciji. Govorimo o dirki O Gran Camino, ki je bila po trasi sodeč nadvse zahtevna. Prvo etapo so zaradi sneženja prekinili, druga in tretja pa sta se končali na vzponih. Obe je prepričljivo dobil Jonas Vingegaard. Za konec so organizatorji izpeljali še posamično vožnjo na čas.

Novo Milladoiro je gostil start, Santiago di Compostella, kjer se je predlani končala španska Vuelta pa je tokrat gostil cilj. Kronometer je bil dolg 18,1 km. Tudi ta trasa je bila dovolj razgibana, da je do izraza spet prišel prav Jonas Vingegaard. Danec je progo premagal s časom 23:47. Povprečna hitrost je znašala 45,66 km/h. Za kar 35 sekund je ugnal klubskega kolego Rohana Dennisa. Will Barta je bil tretji. Vingegaard, ki tako v sezoni 2023 ostaja še nepremagan je dirko tudi prepričljivo dobil.

"Za nas je to bila lepa dirka. Seveda sem vesel, saj sem dobil tri etape in zmagal še v skupnem seštevku dirke. Mislim, da lahko domov odpotujemo zadovoljni in srečni. Mislim, da je dirka zelo lepa. Užival sem tukaj. Nekaj nesreče smo imeli z vremenom, vendar pa mi je na splošno okolica všeč," je dejal Vingegaard. V skupnem seštevku je drugega Jesusa Herrado premagal za kar 2:31. Sledili ap so Ruben Guerreiro, Attila Valter, Will Barta, Lukas Nerurkar …

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ