Robert Gesink do zmage ... izjemen dvoboj Quintana/Froome

Robert Gesink do zmage ... izjemen dvoboj Quintana/Froome
03.09.2016 AVTOR: D. Z.
Vuelta. Pirenejska etapa. Quintana napadal, Froome pripravljen na vse napade. Etapo je dobil Robert Gesink.

Zahtevna pirenejska etapa
Urdaux Datnyarinea je gostila start, znameniti pirenejski vzpon Aubisque pa cilja 14. etape dirke po Španiji. Govorimo o nadvse zahtevni preizkušnji s štirimi kategoriziranimi vzponi. Prvi trije so bili prve kategorije, zadnji pa ekstra kategorije. Etapa je bila dolga 196 kilometrov. Po 63 kilometrih bo vrh vzpona Col Inharpu.

To je 11,5 km dolg klanec s povprečnim naklonom 7,1%. Po 112 kilometrih dirkanja so kolesarji prečkali 24 km dolg vzpon Col du Soudet. Povprečni naklon pa 5,2 %. Sledil je spust in po 158 kilometrih so kolesarji prišli na vrh 9,2 km dolgega vzpona Col de Marie Blanque. Povprečni naklon pa 7,5 %. In potem še zaključni klanec. 16,5 km dolg, s povprečnim naklonom 7,1 %. Govorimo o vzponu 1710 metrov visokem klancu ekstra kategorije Aubisque Gourette.

Movistar poslal tri kolesarje v beg
Obetala se je torej izjemna etapa. Kolesarji pa tudi tokrat na nadvse zanimivi Vuelti niso razočarali. Po 25 kilometrih je prišlo do pobega. V ubežni skupini pa je bilo kar 40 kolesarjev. V tej skupini so bili ker trije člani Movistarja, tudi 12. v skupnem seštevku Dani Moreno.

Člani Skya pa so imeli samo enega predstavnika. To je seveda pomenilo, da so morali pomočnika Chrisa Frooma večji del etape narekovati ritem. Člani Movistarja pa so si lahko vsaj nekoliko oddahnili, pa čeprav so branili rdečo majico, ki jo je nosil Nairo Quintana. To je seznam ubežnikov.

Dolg seznam ubežnikov ...
Ruben Fernandez, Dani Moreno, Jose Joaquin Rojas (vsi Movistar), Daniele Bennati (Tinkoff), David Lopez (Team Sky), Tejay Van Garderen (BMC), George Bennett, Victor Campenaerts, Robert Gesink (vsi Lotto NL Jumbo), Simon Gerrans, Jens Keukeleire, Magnus Cort Nielsen (Orica - BikeExchange), Dario Cataldo (Astana), Kenny Elissonde, Odd Christian Eiking, Alexandre Geniez (vsi FDJ), Haimar Zubeldia, Julien Bernard (oba Trek - Segafredo), Jan Bakelants in Quentin Jauregui (AG2R - La Mondiale), Alberto Losada in Egor Silin (Katjuša), Bart De Clercq in Sander Arm ée (oba Lotto Soudal), Gianni Meersman (Etixx - Quick Step), Moreno Moser, Pierre Rolland, Davide Villella (vsi Cannondale - Drapac), Omar Fraile, Jacques Janse van Rensburg (oba Dimension Data), Matthias Frank, Larry Warbasse (oba IAM Cycling), Mattia Cattaneo (Lampre - Merida), Romain Hardy, Rudy Molard (oba Cofidis), Christoph Pfingsten (Bora-Argon 18), Pello Bilbao, Sergio Pardilla (oba Caja Rural-Seguros RGA), Lilian Calmejane, Romain Sicard in Pierrig Quemeneur (vsi Direct Energie).

Izjemna Orica BikeExchange
Ubežniki so si privozili dobre štiri minute, večje prednosti pa si niso mogli privoziti. Prva dva vzpona je dobil Omar Fraile, vendar pa vseeno ni mogel prevzeti majice za najboljšega na gorskih ciljih, saj je dovolj točk za pikčasto oblačilo zbral Kenny Elissonde. Zdaj jih ima 49.

Zelo aktivni so bili tudi pri Orici BikeExchangu. Trije so bili med ubežniki in Gerrans, Keukeleire in Cort so po drugem gorskem cilju začeli narekovati oster ritem. Očitno so pripravljali teren za napad iz ozadja. Med desterico v skupnem seštevku namreč imajo Chavesa in Yatesa. Na predzadnjem vzponu je po pričakovanjih napadel Simon Yates. Nekaj časa mu je še lahko pomagal Jack Haig, potem pa je Yates nadaljeval sam proti vrhu Col de Marie-Blanque.


Tam sta ga počakala Gerrans in Cort in mu na spustu, potem pa po tistem lažjem delu zaključnega vzpona še kako pomagala. Kasneje so ujeli še Keukeleireja. Yates se je lahko vozil v zavetrju kar treh pomočnikov in tako nabiral prednost pred ostalimi kolesarji v skupnem seštevku.

Zaključni vzpon je začel z minuto in pol prednosti pred skupino z rdečo majico. A vseeno za najboljšimi ubežniki. Šest jih je povsem v ospredju začelo zadnji vzpon. To so bili Bakelants, Bennett, Elissonde, Silin, Bernard in De Clercq. Pred 15 zasledovalci so imeli pol minute naskoka. Potem pa je napadel Gesink, ki se je hitro pridružil vodilnim. Nadaljeval je z napadom in sledila sta mu lahko samo še Elissonde in Silin.

Gesink do zmage
Po več kot petih urah in 43 minutah so se za zmago udarili prav ti trije kolesarji. Robert Gesink je v zaključku za sedem sekund ugnal Kennyja Elissondeja in za devet Egorja Silina. Sledil je George Bennett, potem pa že Simon Yates, ki je na zadnjem vzponu v svojem ritmu prehitel ogromno ubežnikov.

Za zmagovalcem pa je zaostal za 39 sekund. Kaj pa skupinica s favoriti? Quintani je jasno, da mora pred 37 km dolgim kronometrom povečati prednost pred Froomom. In Kolumbijec je to vsekakor poskušal tudi narediti. Najprej je napadel nekje na polovici zadnjega vzpona, ob drugem napadu pa je naredil hudo selekcijo. Froome pa je v svojem ritmu ujel priključek. Hitro se je izoblikovala skupinica Quintana, Froome, Contador in Chaves.

Dvoboj Quintana / Froome izenačen
Slednji je napadel pet kilometrov pred ciljem. Tudi Contador je poskusil, vendar potem omagal in najboljšim ni mogel slediti. Podobno se je zgodilo Chavesu. Zaključek je tako pripadel Quintani in Froomu. Slednji je zgolj sledil številnim napadom Quintane.

Ta je sicer pred Froomom prečkal ciljno črto, a razlika med njima ostaja 54 sekund. Povsem je pogorel do te etape tretji Alejandro Valverde, ki je padel na 19. mesto. Odlično dirkata člana Orice BikeExchanga. Chaves je zdaj tretji in za Quintano zaostaja za dve minuti in sekundo. Simon Yates je četrti s 16 sekundami večjim zaostankom. Sledijo Konig, Contador, Sanchez, Talansky, Scarponi, Moreno, Formolo, Bennett, Pardilla ...

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ