Roglič 21. na klasiki v San Sebastianu, do zmage Kwiatkowski

Roglič 21. na klasiki v San Sebastianu, do zmage Kwiatkowski
30.07.2017 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Za kolesarji je prestižna, že 37. Klasika San Sebastian. Dobil jo je Michal Kwiatkowski, medtem ko se je z 21. mestom izkazal Primož Roglič.

Po profilu sodeč spada klasika San Sebastian med najtežje enodnevne klasike v sezoni. Številni vzponi in kar 231 kilometrov. Nič čudnega, da do izraza pridejo kolesarji, ki so odpeljali nedavno končano dirko po Franciji. Tudi tokrat je bilo tako.

Na startu so bili tudi štirje Slovenci. Primož Roglič, Jan Polanc, Jani Brajkovič in Luka Pibernik. Pobeg dneva je uspel sedmerici kolesarjev. Ubežno skupino so tako sestavljali: Loïc Chetout and Matthias Le Turnier (Cofidis), Sven Erik Bystrom (Katjuša-Alpecin), Jon Insausti (Bahran-Merida), Micka ël Delage (FDJ), Imanol Erviti (Movistar) in Christophe Pfingsten (Bora-Hansgrohe). Njihova največja prednost je znašala dobrih pet minuti, tako da je bilo jasno, da se za zmago ubežniki ne bodo mogli boriti. Kmalu po polovici dirke, ko so se kolesarji prvič povzpeli na znameniti Jaizikbel in potem na Arkale, pa se je razlika krepko zmanjšala. Zadnji se je predal Erviti. Skupina z najboljšimi – ta je postajala vse manjša – ga je ujela ob drugem vzpenjanju na Arkale. 25 kilometrov do cilja je napadel Gianni Moscon, a najboljši so ga ujeli dobrih deset kilometrov pred ciljem. Takoj zatem je spet napadel kolesar Skyja.

Številčno premoč je poskusil unovčiti Mikel Nieve. Tudi njega so ujeli. Sledil je še strm vzpon na Iturbo. Tam je skočil Mikel Landa. Sledila pa sta mu lahko le zmagovalec iz leta 2013 in lani drugi Tony Gallopin ter lanski zmagovalec Bauke Mollema. Trije ubežniki so si na vrhu vzpona privozili občutnejšo prednost, tik za njimi pa sta bila še Michal Kwiatkowski in Tom Dumoulin. Landa seveda ni želel preveč sodelovati in tako sta lahko zasledovalca pet kilometrov pred ciljem ujela vodilno trojico. Medtem pa se je v ozadju izoblikovala skupina 17 kolesarjev, v kateri je bil tudi Primož Roglič, ki se je spet vozil odlično.

Peterica v ospedju je sodelovala vse do samega zaključka. Najprej je potegnil Landa in odgovoril je Dumoulin. Privozila sta si rahlo prednost in luknjo je poskusil zakrpati Mollema. Kwiatkowski je vsem tem potezam zgolj sledil. Potem pa je sprožil pravi sprint. 27-letni Poljak se je po zmagah na Strade Bianche in na klasiki Milano-Sanremo lahko veselil nove zmage na klasični dirki v tej sezoni.

“Popoln dan. Vse smo imeli pod nadzorom od samega začetka. Prevzeli smo odgovornost in ujeli ubežnike. Od starta smo verjeli, da lahko zmagamo, ” je dejal Kwiatkowski. Po skoraj šestih urah dirkanja je bil drugi Tony Gallopin, tretji pa Bauke Mollema. Tom Dumoulin je bil četrti, peti pa Mikel Landa. Šesti je bil Alberto Bettiol, ki si je privozil deset sekund prednosti pred večjo skupino zasledovalcev, ki je zaostala za 38 sekund. Tu je bil tudi Roglič, na koncu 21. Jani Brajkovič je dirko končal na 42. mestu, Jan Polanc pa je bil 58.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ