Roglič padel, ujel priključek, a ostaja vprašanje

Roglič padel, ujel priključek, a ostaja vprašanje
03.04.2024 AVTOR: DZ, foto: Naikefotosport, Sirotti

Primož Roglič je v tretji etapi dirke po Bakiji padel. Obseg in resnost poškodb nista znana, je pa uspel priti do cilja in ohraniti rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku.

3. etapa na dirki po Baskiji je kolesarje popeljala od Ezpelete do Altsasuja. Dolga je bila 191 kilometrov. Ni bila ekstremno zahtevna, vseeno pa so kolesarji premagali kar 3057 metrov nadmorske višine. Primož Roglič je z Boro Hansgrohe, ki je na dirko prišla v zares močni zasedbi branil rumeno majico.

Zdelo se je, da jim to odlično uspeva, čeprav je bil sam začetek etape nadvse hiter. Šele po več kot eni uri napadov je prišlo do pobega skupine štirih kolesarjev. Razlika je vseskozi znašala okrog tri minute, tako da je bilo jasno, da bomo zmagovalca etape dobili med kolesarji v glavnini in ne med ubežniki. Ineos Grenadiers je pomagal Bori pri narekovanju ritma in vse je potekalo po pričakovanjih do vstopa v zadnjih 40 kilometrov.

Potem pa je glavnina hitro prišla v levi ovinek. Tam je Roglič zdrsnil na tla in prek pločnika. Močno odrgnjen je očitno pretresen najprej okleval. Potem se je zdelo, da bodo njegovo kolo pospravili na prtljažnik in bo Roglič celo odstopil. A po hitrem preizkusu, če le ne gre za pretres, je Roglič nadaljeval z dirko. Več kot dve minuti je zaostajal za glavnino, a počakala sta ga Emanuel Buchmann in Matteo Sobrero.

Glavnina je upočasnila ritem in čakala na vodilnega kolesarja. Roglič se je dobrih 20 kilometrov kasneje sicer krepko podrgnjen in okrvavljen uspel vrniti v glavnino in z njo premagati tudi zadnji vzpon dneva. Ineos Grenadiers je tam še naprej narekoval enakomeren ritem, tako da ni prišlo do večjih sprememb. Le Louis Meintjes je napadel in prišel do točk na gorskem cilju. Sledil je boj za odbitne sekunde na letečem cilju osem kilometrov pred ciljem.

Remco Evenepoel je bil najhitrejši, pred Isaacom Del Torom in Jonasom Vingegaardom. Takoj po sprintu so pospešili Soler, Oliveira in Izagirre, a glavnina jih je ujela tri kilometre pred ciljem in sledila je priprava na sprint. Še pred sprintom pa nov padec. Tokrat so se na tleh znašli tudi kandidati za vrh Skjelmose, Ayuso in Rodriguez. Vsi so lahko nadaljeval, zaradi pravila treh kilometrov pa se jim je štel čas zmagovalca.

Najbolje je pred sprintom kazalo Movistarju, ki je pripravljal sprint za Alexa Aranburuja, medtem ko sta bila preveč v ozadju favorita Ethan Hayer in zmagovalec druge etape Paul Lapeira. Zadnjih dvesto metrov je potekalo v vzpon in takrat je iz Aranburujevega zavetrja napadel Quinten Hermans. Bil je najmočnejši. Potem, ko je leta 2022 zasedel drugo mesto na klasiki Liege-Bastogne-Liege, je zdaj spet zablestel. Tokrat z zmago. Drugi je bil Edoardo Zambanini, tretji pa Aranburu.

Roglič je etapo končal na 18. mestu, a Evenepoel se mu je po zaslugi odbitnih sekund zdaj približal na vsega sedem sekund. Skjelmose zaostaja za deset sekund in je zdaj tretji, sledila pa Ayuso in Vingegaard. Oba z zaostankom 14 sekund. Roglič po etapi zaradi posledic padca ni prišel na novinarsko konferenco, tako da zaenkrat še ni jasno, kakšne so posledice padca pred nadaljevanjem dirke.

Kmalu po dirki so se prek družabnih omrežij oglasili iz ekipe Bora Hansgrohe. Zapisali pa so naslednje: "Prve preiskave so pokazale, da je Primož Roglič utrpel površinske rane na desni stran telesa. Gre za močne udarce in podplutbe. Hiter pregled na na cesti po padcu je izključil morebitni pretres možganov. V hotelu bomo opravili podrobnejši pregled. Kakšna etapa pa ga čaka jutri? V nadaljevanju.

4. etapa: Etxarri Aranatz-Legutio, 157,5 km (2146 višinskih metrov)
Etxarri Aranatz bo gostil start četrte etape, ki se bo po 157 kilometrih končala v Legutiu. V tej etapi bodo morali kolesarji premagati štiri kategorizirane vzpone. Prvi bo druge kattegorije, potem pa trije tretje.

Skupaj bo karavano pričakalo 2146 metrov nadmorske višine. Prvih 116 kilometrov ne bo tako zelo zahtevnih. Potem pa bo serija treh vzponov v naslednjih 35 kilometrih. Zadnji bo vzpon na Leintz Gatzago. Ta je dolg 3,1 km, povprečni naklon pa je 8,5-odstoten. Vrh bo po 149 kilometrih dirkanja. Primeren poligon za napad, saj sledi rahlo spuščanje proti vsega 12 kilometrov oddaljenemu cilju.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ