Romandija: Na (zasneženem) startu trije Slovenci

Romandija: Na (zasneženem) startu trije Slovenci
26.04.2016 AVTOR: D. Z.
Začenja se 70. dirka po Romandiji. Na startu številni zvezdniki. Pa tudi trije Slovenci. Mohorič, Polanc in eden izmed najuspešnejših kolesarjev na tej dirki Simon Špilak.

Fotografije Simona Špilaka na lanski dirki po Romandiji.

Pred vrati je že 70. dirka po Romandiji. Govorimo o preizkušnji, ki šteje za točke World Toura. Gre za šestdnevno preizkušnjo, ki se bo začela danes, 26. aprila. Končala se bo 1. maja v Ženevi. Vse skupaj se bo začelo v kraju La Chaux de Fonds. Najprej bo na sporedu skoraj štiri kilometre dolg prolog. Trenutno pa so razmere v Švici kar kaotične. Organizatorji niso sprejeli še nobene konkretne odločitve, a fotografije, ki jih nekateri kolesarji in osebje objavljajo na twitterjih in instagramih so dovolj zgovorne.

Sneg se oprijema tudi cestišča, kar pomeni, da je za vožnjo s kolesom vse skupaj preveč nevarno. Prva etapa se bo po 167 kilometrih končala v Moudonu. Če bodo razmere dovoljevale, bo že druga etapa zelo pomembna za tiste, ki se hočejo boriti za končno zmago. Kolesarje bo vodila od Moudona do Morginsa. Na 174 km dolgi poti se bodo soočili s tremi kategoriziranimi vzponi. Najprej z enim druge kategorije po 81 kilometrih dirkanja. Potem pa bosta še dva vzpona v samem zaključku.

Najprej vzpon druge kategorije, katerega vrh bo na 160 kilometru. Sledil bo samo še kratek spust in zaključni vzpon prve kategorije na 1304 metre visoki Morgins. V prejšnjih letih so organizatorji ponavadi kronometer izpeljali zadnji dan dirke. Tokrat pa bo posamična vožnja na čas – dolga bo vsega 15 kilometrov – na sporedu v tretji etapi. Potekala bo v Sionu. Začetek bo ravninski, potem pa se bodo kolesarji pričeli vzpenjati. V drugem delu sledi spust in spet vzpon proti cilju. Četrta etapa bo kraljevska.

Dolga bo 173 kilometrov. Kolesarji bodo morali premagati dva vzpona tretje kategorije in kar tri prve kategorije. Po 141 kilometrih bodo prišli na vrh drugega vzpona prve kategorije. Sledil bo samo še dolg spust in zaključni vzpon prve kategorije na Villars Sur Ollon, ki leži na 1253 metrih nadmorske višine. Zadnja etapa bo kolesarje popeljala od Ollona do Ženeve. Dolga bo 177 km. Pisana pa bo na kožo sprinterjem. In favoriti? Na startu bodo trije Slovenci. Matej Mohorič in Jan Polanc bosta zastopala Lampre Merido. Potem je tu Simon Špilak. Potem, ko je to dirko leta 2010 dobil, je v zadnjih treh letih nanizal tri druga mesta.

Dvakrat je zaostal za Christopherjem Froomom, lani pa za klubskim kolegom Ilnurjem Zakarinom. Slednji bo na startu tudi letos. Že na klasiki Liege-Bastogne-Liege pa je dokazal, da je odlično pripravljen. A na startu so številni vrhunski kolesarji. Tudi Chris Froome, Nairo Quintana, Rafal Majka, Michal Kwiatkowsi, Geraint Thomas, Richie Porte, Tejay Van Garderen, Thibaut Pinot, Wilco Kelderman, Simon Gerrans, Michael Albasini, Sebastien Reichenbach, Rui Costa, Romain Bardet, Louis Meintjes, Bauke Mollema, Rigoberto Uran, Luis Leon Sanchez, Miguel Angel Lopez, Diego Rosa, Tom Dumoulin, Pierre Rolland …

ETAPE NA DIRKI PO ROMANDIJI
Prolog: La Chaux-de-Fonds, 3,95 km
1. etapa: La Chaux-de-Fonds - Moudon, 166,9 km
2. etapa: Moudon - Morgins, 173,9 km
3. etapa: Sion (posamični kronometer), 15,11 km
4. etapa: Conthey - Villars, 172,7 km
5. etapa: Ollon - Gen ève, 177,4 km

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ