Rutinirano in brez napak – Pogačar do etapne in skupne zmage v ZAE

Rutinirano in brez napak – Pogačar do etapne in skupne zmage v ZAE
26.02.2022 AVTOR: N. Gr., foto: UAE Tour

Tadej Pogačar je na zaključnem vzponu UAE Toura na Jebel Hafeet pokazal svojo moč, ostal z Adamom Yatesom in v zaključku s pospeškom prišel do druge etapne zmage in tudi skupnega slavja v Združenih arabskih Emiratih.

Domača dirka za ekipo UAE Emirates ima posebno težo, zato je imel Pogačar ob sebi zelo močno ekipo in njihovo pomoč je v zadnji etapi s pridom izkoristil. Ob pomoči Ineosa so ubežnike ujeli že v prvih kilometrih zaključnega vzpona na Jebel Hafeet, ki je bil precej težji od tistega na Jebel Jais, kjer je Pogi prav tako slavil.

Ko je Ineos pokuril svoje naboje, so v ospredje prišli kolesarji UAE Emirates, največjo selekcijo pa je pričakovano naredil Rafal Majka, ki je očitno na začetku sezone v dobri formi. Pogi je imel pred glavnim konkurentom Yatesom 17 sekund naskoka v skupnem seštevku, zato je lahko le opazoval, kaj počnejo v Ineosu. Yates ni smel čakati na zadnji kilometer, če je želel resno računati na rdečo majico, zato je napadel ob vstopu v zadnje tri kilometre, kjer se je naklon povzpel do 10 odstotkov.

Pogačar je šel takoj za njim in sama sta ostala v ospredju. Tako kot lani ga je Yates poizkušal streti z dolgim napadom in branilcu zmage ni bilo lahko, a je ostal z Britancem. Nato je Yates za nekaj trenutkov obupal, tempo je padel in v ospredje sta prišla še Joao Almeida in Pello Bilbao.

Zadnji napad Yatesa je bil zelo resen, a je Pogačar s stisnjenimi zobmi zdržal

Pred zadnjim kilometrom je Yates napadel še enkrat, tokrat predvsem v lovu za etapno zmago. Lani mu jo je Pogačar speljal z zvitim prehitevanjem v zadnjem levem ovinku po notranji strani, tokrat pa je Yates res napadel na vse ali nič in Pogačar je stiskal zobe, a ostal v njegovem zavetrju.

Ko se je cesta celo nekoliko spuščala v zadnjih 500 metrih, je Pogi prišel do sape, si vzel zalet in tokrat po zunanji strani švignil mimo Yatesa zanesljivi etapni zmagi naproti. Z visoko dvignjenima rokama je proslavil uspeh na prvem velikem cilju sezone 2022 in potrdil, da so za njim dobre priprave, ki jih ni iztiril niti koronavirus.

Prva dirka, dve etapni zmagi in prvo slavje v skupnem seštevku. Pogi bi si težko želel boljšega začetka sezone 2022! S svojimi predstavami je lahko zadovoljen tudi Adam Yates, ki je končal na drugem mestu v skupnem seštevku, tretjo stopničko pa si je z današnjo vrhunsko predstavo privozil Pello Bilbao, ki je prehitel Aleksandra Vlasova.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ