Sagan tokrat poražen. Zmagal Michael Matthews

Sagan tokrat poražen. Zmagal Michael Matthews
16.06.2015 AVTOR: D. Z.
Michael Matthews je dobil četrto etapo na dirki po Švici. Peter Sagan se je z drugim mestom po času izenačil z vodilnim Tomom Dumoulinom. Simon Špilak v skupini z najboljšimi.

Za kolesarji na dirki po Švici je že četrta etapa, ki se je začela v Flimsu in končala na Schwarzenbachu. Dolga je bila 193 km. Kolesarji so se najprej dolgo rahlo spuščati, potem pa je sledil vzpon na 1090 metrov visoki Wildhaus. Gorski cilj je bil po prevoženih 68 km. Sledili so še trije zahtevni krogi. Etapo so zaznamovali ubežniki Thomas de Gendt (Lotto Soudal), Davide Malacarne (Astana), Alex Howes (Cannondale-Garmin), Stijn Devolder (Trek Factory Racing) in Frederik Backjaert (Wanty Groupe Gobert).

Na vrhu Wildhausa – sicer vzpona druge kategorije – so imeli skoraj tri minute prednosti pred glavnino, že na spustu proti zaključnim krogom pa je glavnina to razliko krepko zmanjšala in ob prvem prečkanju ciljne črte so imeli ubežniki samo še 39 sekund naskoka. Predvsem kolesarji Orice GreenEdga so poskrbeli, da so bili ubežniki kmalu tudi ujeti. Peklenski ritem, ki so ga Avstralci narekovali je poskrbel za selekcijo med nekaterimi sprinterji.

Tako sta odpadla tudi Mark Cavendish in Alexander Kristoff. Tudi do pravih napadov ni prišlo. 37 km pred ciljem je vodilni Dumoulin dobil še leteči cilj in s tem tri sekunde odbitka v skupnem seštevku. Tako si je nabral osem sekund naskoka pred Saganom in Morenom. 16 km pred ciljem je napadel Aleksej Lucenko, ki je tudi pobral zadnji leteči cilj. Drugi je bil Sagan, tretji pa Dumoulin, ki je tako izgubil eno sekundo. A sledil je še zaključek. Lucenka je glavnina ujela dobirh šest kilometrov pred ciljem in sledil je nov napad Marcata, Henaa in Bakelantsa.

Orica GreenEdge pa je bila premočna. Sledil je sprint, ki ga je prvi začel Peter Sagan. Slovak pa je tokrat naletel na hitrejšega kolesarja. Močnejši je bil Michael Matthews, ki je tako kronal izjemno delo klubskih kolegov. »Vedel sem, da bo težko. Včeraj je pokazal, da je zelo močan. Vedel sem, da se mu moram prilepiti na kolo in ga potem prehiteti v zadnjih metrih, « je dejal Matthews. Govoril je seveda o Saganu, ki se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Greg Van Avermaet je bil tretji. Sagan ima zdaj isti čas kot Dumoulin.

A pred kolesarji je peta etapa s ciljem na vrhu vzpona ekstra kategorije na Rettenbachferner. Izmed Slovencev se je v prvi skupini pripeljal Simon Špilak, ki je zasedel 24. mesto in je v skupnem seštevku deseti. Za vodilnim kolesarjem Giant Alpecina zaostaja za 22 sekund.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ