Sanjski dan za UAE, Simon Špilak z najboljšimi

Sanjski dan za UAE, Simon Špilak z najboljšimi
14.06.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Simon Špilak, ki brani zmago na dirki po Švici je v peti etapi zasedel šesto mesto. Zmagal je Diego Ulissi, vodi pa Richie Porte.

Na dirki po Švici so morali kolesarji odpeljati peto etapo, k ije bila obenem tudi prva gorska. Takoj po startu v Gstaadu so se povzpeli na Col du Pillon. Govorimo o vzponu prve kategorije. Sledil je spust in več kot 60 kilometrov dolga ravnina. Potem pa zaključna dva vzpona. Najprej 13,5 km dolg klanec ekstra kategorije s povprečnim naklonom 5,8% na Montana Village. Po spustu do Salgescha pa še zaključni vzpon prve kategorije do cilja v Leukerbadu na 1364 metrih nadmorske višine.

Etapa je bila dolga 155 kilometrov. Takoj je prišlo do napadov, a prava ubežna skupina se je sestavila šele v dolini. V ospredju so se sto kilometrov do cilja znašli Daniel Oss (Bora-Hansgrohe), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Sylvan Dillier (AG2R La Mondiale), Larry Warbasse (Aqua Blue Sport), Willie Smit (Katjuša-Alpecin) in Paul Ourselin (Direct Energie). Po prvih dveh urah je povprečna hitrost znašala kar 48 km/h.

V glavnini so imeli vse pod nadzorom kolesarji moštva BMC, ki so branili vodstvo Stefana Kunga v skupnem seštevku. Na vzpon Montana Village so iz glavnine napadli Lilian Calmejane, Romain Sicard in Omar Fraile. Vrh je prvi prečkal Warbasse, ki je nadaljeval s samostojnim pobegom. Ob vznožju zaključnega vzpona ga je uspel ujeti Calmejane, ki ga je 12 kilometrov pred ciljem tudi prehitel.

V glavnini pa sta oster ritem narekovala De Marchi in Van Avermaet in Calmejana so najboljši ujeli sedem kilometrov pred ciljem. Kmalu zatem pa je napadel Mikel Landa. Bask v dresu Movistarja je vse skupaj odlično izpeljal. V ozadju so taktizirali in se v pravi lov podali šele na pobudo Astane. Zdelo se je, da bo Landa dobil etapo, a v zadnjih dveh kilometrih je pihal močan veter. Celo tako zelo močan, da ni bilo napihljive oznake za zadnji kilometer.

Prostovljca sta ob cesti držala znak, da so kolesarji vstopili v sam zaključek. Landa je popustil in štiristo metrov pred ciljem so ga najboljši prehiteli. Zaključek je bil po meri Diega Ulissija. Italijan je vse skupaj znal izkoristiti in se je lahko veselil etapne zmage. Enric Mas je bil drugi Tom Jelte Slagter pa tretji. Simon Špilak je osvojil šesto mesto. V času zmagovalca je na cilj prišlo 15 kolesarjev.

Landa je izgubil 14 sekund. Ulissi je tako na najlepši način polepšal dan moštva UAE, saj so se s Simonejem Consonnijem veselil tudi nadvse nepričakovane etapne zmage na dirki po Sloveniji. V skupnem seštevku zdaj vodi Richie porte pred Wilcom Keldermanom in Samom Oomnom. Sledijo Mas, Haig, Quintana, Ion Izagirre, Ulissi in na devetem mestu že Špilak, ki zaostaja za 45 sekund. Jan Polanc je 33., Kristijan Koren pa 82.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ