Šef Bore Hansgrohe dvomi v smiselnost podaljšanja pogodbe s Saganom

Šef Bore Hansgrohe dvomi v smiselnost podaljšanja pogodbe s Saganom
03.04.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Generalni medežer ekipe Bora Hansgrohe Ralf Denk je odkrito podvomil v podaljšanje pogodbe s Petrom Saganom, aktualni dogovor se mu izteče po letošnji sezoni. Največja težava je seveda zajetna Saganova plača.

Za Petrom Saganom je za njegove standarde slaba sezona 2020. Sagan je eden od tistih kolesarjev, ki potrebujejo nekaj več tekmovalnih dni, da pridejo v pravo zmagovalno formo, »ogrevalnih« dirk pa v lanski sezoni ni bilo na pretek. Svetla točka sezone je bila lepa etapna zmaga na dirki po Italiji, kar pa je bilo precej manj, kot so si pri Bori Hansgrohe želeli od svojega superzvezdnika, ki letno zasluži okrog 5 milijonov evrov.

Tudi leto 2021 se za Sagana ni začelo dobro, pozimi je bil najprej poškodovan, nato pa je na višinskih pripravah na Tenerifih še dobil koronavirus in moral ostati v karanteni, zato se je njegov spomladanski načrt dirk podrl. Namesto na klasike se je odpravil najprej na trening na Tirreno - Adriatico, na dirki po Kataloniji pa je že spominjal na pravega Petra Sagana in dobil predzadnjo etapo.



Kljub vsemu bo moral Sagan pokazati precej več kot v minulih dveh sezonah, če želi 31-letnik dobiti enako visoko pogodbo kot predtem. »Peter vstopa v jesen svoje kariere. Zelo hvaležni smo za vse, kar je naredil za našo ekipo, sponzorji so z njim dobili veliko pozornosti, a kot sem že dejal, vstopa v jesen svoje kariere. Pogovori o podaljšanju potekajo, v tem trenutku pa ne upam ocenjevati, kako se bodo razpletli. Upam, da bo odločitev znana v aprilu, a vsa vrata puščamo odprta,« je za nemški časnik Kölner Stadt-Anzeiger povedal Ralph Denk.

Denk je tudi v nadaljevanju pogovora podvomil v upravičenost investicije v Petra Sagana: »Res je pomenil veliko za našo ekipo, a se moramo vprašati, če je tako velika investicija tudi v prihodnje smiselna. Bi bilo ta denar morda bolje porabiti in vložiti v mlade kolesarje? Sponzorji pričakujejo, da bom sredstva, ki so mi na voljo, porabil kar najbolj racionalno.«

V pogovoru za Cyclingnews je Denku odgovoril tudi Sagan: »Ne vem, če se je res izrazil tako, kot je bilo napisano v medijih. Po pravici povedano se ne počutim starega, imam 31 let in dokazal sem, da še vedno lahko zmagujem, čeprav mi je COVID-19 pokvaril pomlad. Če Denk meni, da so moja najboljša leta že za menoj in da me ekipa ne potrebuje, potem bom raje poiskal ekipo, ki me bo zares želela.«

»Zdaj spadam med bolj izkušene menedžerje ekip in velikokrat me vprašajo, koga od kolegov res spoštujem. Odgovor je Patricka Lefevra in Douga Ryderja. Ralph Denk? Očitno je pozabil, da brez Petra Sagana sploh ne bi imel ekipe v svetovni seriji,« se je na dogajanje okrog Saganove pogodbe odzval šef ekipe EF Jonathan Vaughters.

V zaključku pogovora je Denk še dejal, da ima kolesarstvo trenutno pet superzvezdnikov - Egana Bernala, Wouta van Aerta, Mathieuja van der Poela, Juliana Alaphilippa in Tadeja Pogačarja: »Bil bi slab šef, če ne bi poizkusil pripeljati katerega od njih, a v tem trenutku se to ne zdi prav verjetno. Morda pa bomo v prihodnje vzgojili svojega superzvezdnika, to bi bila še veliko boljša zgodba. Lennard Kamna in Max Schachmann bi to lahko postala.«

Iz Denkovih besed se da razbrati, da Peter Sagan ne bo več dolgo nosil dresa Bore Hansgrohe. Ne glede na to, da Sagan ni več tako dominanten, kot je bil pred nekaj sezonami, pa gre še vedno za enega najbolj raznovrstnih in medijsko zanimivih kolesarjev, ki ga bodo veseli v marsikateri ekipi, če bo Slovak po sezoni postal prost kolesar.



Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ