Shimano predstavil 11-redno Deore XT M8000 skupino

Shimano predstavil 11-redno Deore XT M8000 skupino
24.04.2015 AVTOR: Matej Zalar
Shimano je predstavil 11-redno skupino za MTB, namenjeno enoduro, cross-country in trail kolesarjem.
Prvič so jo predstavili na znanem festivalu v Kaliforniji Sea Otter, z novo skupino pa želijo gorskim kolesarjem zagotoviti večji razpon, ki bo zadovoljil potrebe na različnih terenih. 11-redna skupina DEORE XT M8000 bo v kombinaciji z najboljšimi XTR komponentami eden glavnih Shimanovih prodajnih artiklov.

Osnovana je okoli sistema DYNA-SYS11, ki je prilagojen tako za XC kolesarje kot za bolj agresivne trail bajkerje, saj napredni koncept prestav omogoča učinkovito vožnjo na različnih terenih. Za vzdržljivost so poskrbeli z izboljšanimi materiali, boljšo zanesljivost pa zagotavljajo prenovljeni zadnji menjalnik in oblika prednjih zobnikov.

Tako kot XTR tudi XT ponuja 1x11, 2x11 in 3x11 možnosti za različne tipe kolesarjev, z novim Rhytm Step sistemom pa ohranja optimalne prehode med različnimi prenosi, ki omogočajo tekoče poganjanje pedal brez prevelikih razlik med posameznimi prenosi. Za različico 1x11 so razvili tudi posebno kaseto 11-42T, ki s posebno oblikovanimi zobi prinaša najbolj širok nabor prestav v zgodovini Shimanove produkcije menjalnikov.

Prenovili so tudi linijo gonilk z velimi možnostmi prestavnih kombinaciji z dvema (34-24, 36-26, 38-28) in tremi prednjimi zobniki (40-30-22T). Z novim sistemom se je možnost za snetje verige zmanjšala za kar 150 odstotkov, hkrati pa so podaljšali življenjsko dobo verige. 

Glavna sprememba pri menjalnikih in prestavno-zavornih ročicah je njihova nižja teža v primerjavi s starimi modeli, za prestavljanje pa naj bi potrebovali 20% manj sile pri pritisku na ročico. 

Obročniki Deore XT Race in Trail so lažji in širši, na voljo pa so z aluminijevimi obroči v širini 20 in 24 milimetrov, ki omogočajo namestitev tubeless sistema.

Celotna skupina Deore XT M8000 bo na tržišču dostopna šele ob koncu avgusta letos, posamezne komponente pa bodo na prodajne police prihajale od junija naprej.  
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ