Slavje v Madridu temeljni kamen za sezono 2021

Slavje v Madridu temeljni kamen za sezono 2021
10.11.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Nenavadni kolesarski koledar sezone 2020 je prinesel izjemne uspehe slovenskemu kolesarstvu in prav je, da je tudi na zadnjem dejanju na najvišji stopnički stal Slovenec. Roglič bo sezono zaključil kot št. 1 svetovnega kolesarstva.

Nepredvidljiva sezona se je končala z nepredvidljivo Vuelto in skorajšnjo ponovitvijo črnega scenarija za Primoža Rogliča, ki pa je tokrat na cesti do vrha Alta de Covatilla vendarle zbral dovolj moči, da je rdečo majico obdržal na svojih ramenih.

Dirka po Španiji je bila popoln uspeh, ne le zaradi zmage Rogle, temveč tudi iz organizacijskega vidika, za uspešno pot do Madrida si prireditelji zaslužijo zelo visoko oceno. V naslednji sezoni si želijo povratka v ustaljen ritem tekmovanja, v spodnjih vrsticah Hudičevega jezika pa preberite še, kdo je postal evropski prvak v ciklokrosu in kdo od Slovencev zapušča vrste Bahraina.

Roglič v Madridu pregnal duhove francoske pentlje

Kar 48 odbitnih sekund je s šprinti na Vuelti nabral Primož Roglič in kar se je v očeh marsikoga zdelo kot trošenje moči, je Rogliču na koncu prineslo drugo zaporedno rdečo majico na Vuelti. Roglič je v Španijo prišel predvsem s ciljem, da izbriše spomin na dogodke iz 20. etape Toura in spet začne uživati na kolesu.

Napovedoval je, da bo vsako etapo vzel kot dirko zase in pogled na štiri etapne zmage v minulih slabih treh tednih kaže, da se Roglič res ni »držal nazaj«. Kljub manjšim težavam v predzadnji etapi je zdržal in si utrdil samozavest, da še vedno lahko zmaga na tritedenski dirki. V vseh izjavah potem, ko je bila rdeča majica potrjena, je bilo jasno vidno, da se je Rogliču odvalil velik kamen od srca …

V minulih štirih mesecih je dosegel več, kot večina kolesarjev celo kariero lahko le sanja. Največjo dirko na svetu je končal na drugem mestu, drugič zapored je slavil na dirki po Španiji, slavil bi tudi na kriteriju Dauphine, če ga ne bi ustavil padec, uvrstil se je v prvo deseterico na svetovnem prvenstvu in za piko na i v Liegu postal še prvi Slovenec, ki je slavil na enem od petih spomenikov kolesarstva.

Z rdečo majico si je priboril ne le miren počitek, temveč tudi obnovljeno zaupanje v ekipi Jumbo Visme, ki mu bo prav prišlo, ko bo na prvih ekipnih pripravah nastopil čas za postavljanje ciljev v letu 2021. Do takrat pa Rogliča, ki bo za piko na i vsem zgornjim dosežkom sezono drugič zapored končal kot številka 1 svetovnega kolesarstva čaka zaslužen počitek. V minulih štirih mesecih je doma preživel le 13 dni …

ASO je mojster mehurčka

Dirka po Španiji se je že začela v zelo zahtevni epidemiološki situaciji v Španiji, dvom o tem, da bo karavana uspešno prišla v Madrid, pa se je porajal tudi direktorju dirke Javierju Guillenu. »Ko smo zapuščali Irun v prvi etapi, nam je bilo vsem jasno, da se podajamo na zelo zahtevno pot. Vsak dan posebej je bil svojevrsten izziv, lahko pa se le zahvalimo ekipam, kolesarjem in vsem, ki so bili del dirke, da so se zelo striktno držali navodil,« je bil na cilju olajšan Guillen.

Na celotni Vuelti niso zabeležili niti enega pozitivnega testa na Covid-19, kar je na vrhuncu drugega vala epidemije v celi Evropi zelo velik dosežek. ASO očitno res ve, kako se rečem pri organizaciji mehurčka streže in če smo med Girom poslušali kar nekaj pripomb in skrbi kolesarjev glede varnosti, so med Vuelto na račun organizatorjev deževale le pohvale.

»Zame je bilo najbolj stresno čakanje na rezultate testov po prvem prostem dnevu, do takrat nismo imeli podatkov, če mehurček zares deluje in kakšno je stanje v pelotonu. Ko tudi po drugem prostem dnevu ni bilo pozitivnih primerov, sem si oddahnil, saj sem vedel, da bomo prišli do Madrida,« je še dodal Guillen, na koncu pa odgovoril tudi na vprašanja glede morebitnega stalnega kasnejšega termina Vuelte: »Kolesarstvo je poletni šport, zato si želim, da bi se Vuelta naslednje leto vrnila na avgustovski termin in potekala tako, kot smo je vajeni. Letos nam je bilo vreme zelo naklonjeno, jesen je bila topla in smo lahko dirko izvedli tako pozno, v naslednjih letih pa si vsi želimo, da bi se lahko vrnili na poletni termin.«

Morda ideje o oktobrskem terminu dirke, ki bi se začela takoj po svetovnem prvenstvu, kot letošnji Giro, vseeno ne gre takoj zavreči. Vuelta bi lažje privabila močnejše kolesarje na štart, hkrati pa bi koledar svetovne serije dobil bolj koherentno podobo in jasen zaključek sezone na najvišjem nivoju.

Četa slovenskih legionarjev v letu 2021 bo okrnjena

Ob koncu Vuelte so pri Bahrain McLarnu objavili tudi podaljšanja pogodb s kolesarji za naslednjo sezono. Kot je potrdil že pred začetkom Gira, je Jan Tratnik še za dve leti sklenil sodelovanje z ekipo, ki naj bi se v prihodnje imenovala Bahrain Victorious, saj se McLaren od sponzorstva poslavlja.

Zadnji dirki v dresu Bahraina sta tako očitno že odpeljala Grega Bole in Luka Pibernik, ki sta trenutno brez pogodbe za naslednjo sezono. V svetovni seriji je le še peščica prostih mest, rešilna bilka pa bi lahko bila ekipa NTT Pro Cycling, ki se bori za svoj obstoj. Če bo Dougu Ryderju uspelo poiskati sponzorja, bo moral hitro popolniti svoje vrste, saj ima trenutno pod pogodbo le osem kolesarjev, mesto pa bi se morda lahko našlo tudi za Boleta in Pibernika.

Letošnja sezona res ni najboljša za iskanje novih priložnosti, a Pibernik in Bole zagotovo še nista rekla zadnje besede.

Iserbyt najboljši na EP

V nizozemskem s’Hertogenboschu je na zelo hitri progi ta konec tedna potekalo evropsko prvenstvo v ciklokrosu. Belgijec Eli Iserbyt je bil prvi favorit za zlato odličje in vlogo je na koncu tudi upravičil.

Belgijci so prevladovali od samega začetka, ko so navili oster ritem, zasedali so kar prvih šest mest, na koncu pa sta v ospredju ostala Iserbyt in reprezentančni kolega Michael Vanthourenhout, ki je osvojil srebro. Domačo čast je z bronastim odličjem rešil Lars van der Haar.

V ženski kategoriji Elite je slavila Nizozemka Ceylin de Carmen Alvarado pred reprezentančnima kolegicama Annemarie Worst in Lucindo Brand.





Značke: Hudičev jezik
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ